Enpä tiedä, onko mitään mieltä yrittää tehdä henkilön pukeutumisesta mitään syvemmälle meneviä johtopäätöksiä tämän maailmankatsomuksesta tai ajattelusta muuten kuin pukeutumisen suhteen?
Muotimaailma leikittelee kohtuullisen röyhkeästi voimakkaillakin uskonnollisilla ja poliittisilla symbooleilla ja ikoneilla, eikä esimerkiksi Che Guevara -paitaan pukeutunut välttämättä tunnista tai tunnusta p.o. ikoniseen kuvaan kiinnittyneitä arvoja.
Ikävä kyllä, ihmismielellä on vahva pyrkimys lokeroida asioita, ilmiöitä ja myös ihmisiä hyvinkin triviaalien havaintojen pohjalta. Erityisen ärsyttävää on usein pinnalle pulpahtava tarve luokitella ihminen yksittäisen, asiayhteydestään irroitetun lauseen tai jopa yksittäisen sanan perusteella. Tiedättehän tämän kuvon: " Sanoit siis, että mielestäsi * on *! Siksi sinun pitää olla myös sitä mieltä että * on *! Siksi olet vastenmieleinen *** ja me vihamme sinua!
Saman mallin voi hyvin venyttää toimimaan vaatetukseen, kuvittelemme yhdellä vilkaisulla tietävämme niinsanotusti kaiken kanssaihmisestä ihan vain koska uskomme ylimielisesti että suhtautuminen pukeutumiseen tarkoittaa vääjäämättä kaikkien muidenkin henkilöä määrittävien attribuuttien seuraavan perässä.
Olisi tietysti kivaa jos voisimme esimerkiksi todeta, että klassista pukeutumista taidokkaasti toteuttava henkilö olisi yhtä huolellinen ja kunnianhimoinen muillakin elämänalueilla, mutta tässä(kin) kysymys on vain halo-efektiin sortumisesta.
Freud sanoi, että joskus sikari on vain sikari, ja ihan samalla tavalla voidaan sanoa, että pukeutuminen manifestoi ensisijaisesti henkilön suhtautumista pukeutumiseen, harvemmin mitään muuta. Asioiden ja ilmiöiden ylitulkitseminen harvoin tuottaa mitään hyvää.