Tarkoitus on laittaa kaksi samanlaista valaisinta samalla korkeudelle pyödän keskilinjalle.
Sähkömies neuvoi vaihtamaan pitkät johdot, jotka vedetään kattorasialle. Rasian kanneksi vaihdetaan peitelaatta, jonka reiästä johdot vedetään sisään ja kytketään.
Kaikissa valaisimissa ei johtoa niin vain vaihdeta. Lampunkantaa ei välttämättä ole suunniteltu avattavaksi rikkomatta. Lampunkantoja kuitenkin löytyy tarvikkeina ihan kuluttajille suunnatuista liikkeistä. Menee siis askarteluksi tai on muuten oltava tarkkana että valaisin sallii johdonvaihdon.
Päädyin ostamaan Wirkkalan K2-131 valaisimet. Pitkään ne odottivat asentamista, sillä huonekorkeus toi omat haasteensa.
Vakiona valaisimessa on 3,5 metrin johto, joka oli liian lyhyt. Lisäksi vakiovarusteena oli todella jäykkäkuorista johtoa, joka kerälle taittelemisen seurauksena teki aikamoista siksakkia valaisimen roikkuessa vapaasti. Tuossa netin mallikuvassakin näkee kyseisen ilmiön. Uutta kalustejohtoa ostin sähkötarvikeliikkeestä (1€/m).
Valaisin kätki sisäänsä aivan tavallisen tarvikekannan, jonka sai avattua johtojen irrotusta varten. Jostain projektista viisastuneena ostin johdon kanssa uudet kannat (1,6€/kpl), sillä tiesin niiden olevan heikkoa tekoa ja mahdollisesti hajoavan käsiteltäessä. Kanta auki, piuha poikki ja uusi kannanpuolikas suosiolla tilalle. Vaihdoin siis vain tuon osan missä on lampunkannan kierre. Nuo halvimmatkin tarvikeosat olivat jotenkin sitkeämmän oloista muovia, joten pidän niiden vaihtoa tasonkohotuksena.
Katsoin silmäämiellyttävät paikat valasimille pöydän pinnasta katsoen ja merkkasin lattiaan halutun paikan. Pöytä pois tieltä ja pelottaviin korkeuksiin asentamaan. Kynän jatkoksi karhunlangasta ja avaimesta väsätty luotilanka, jolla sopiva paikka löytyi yllättävän helposti. Akkukoneella pieni aloitusreikä ja koukku kattoon. Onneksi on puupaneloitu katto ja kevyet valaisimet.
Lamput roikkumaan ja sopivaa korkeutta arvioimaan. Korkeuden löydyttyä ylipitkään johtoon pyöräytettiin silmukka, joka kiristettiin nippusiteellä. Nyt valaisimet siis roikkuivat sopivassa kohdassa, mutta johtoa oli vielä liikaa. Tutkailimme sopivaa johdon vetotapaa koukuilta kattorasialle, ja totesimme että selvästi roikkuva johto oli miellyttävimmän näköinen. Johdot yhteen nippusiteellä kattorasian vierestä ja lamput vielä kerran alas, jotta johdot saisi pätkiä, kuoria ja asentaa lattian tasalla.
Päädyin käyttämään valaisimien mukana tullutta mustaa pistoketta, johon kytkin kummatkin johdot. Ne mahtui vielä aika hyvin kytkemään pistokkeeseen, kun kyseessä oli 2x0,75 mm^2 litteä johto. Ostin kyllä sileän peitelevynkin, jonka ajattelin laittaa koukullisen pistorasialevyn tilalle, mutta yhteenvedetyt johdot näyttivät yllättävän hyvältä. Pistokekin on tuolla katossa melko huomaamaton. Lopuksi enää valaisimet koukkuihin roikkumaan, pistoke kattoon ja valoa tupaan.
Olen valaisimiin todella tyytyväinen. Ruokailuryhmäkokonaisuus tammipöydän, Eames DSW tuolien, valaisimien ja pöydän alla olevan maton kanssa ilahduttaa joka kerta.