Varsinaista absoluuttista tyyliä - tai etenkään sen aistimisen maagista tajua ei ole olemassa vaikka kykyä omien aistimusten kriittiseen tarkasteluun ei olisi. Tyyliä tai tyylitajua ei ole ilman subjektiivisen mielipiteen varassa roikkuvaa raatia, yleisöä.
Sanotaanko, et tyylitajuinen pystyy toimittamaan ja perusyleisö on samaa mieltä. Se mikä on perusyleisön mieltymykset pukeutumistyyilen suhteen, on sit eri asia. Eli fedorajengiltä on turha kysyä japsistreetwear-mielipiteitä ja vice versa. Tietysti tyylitajuinen pystyy näkemään, että onko hommassa järkeä, pukeutumistyylistä huolimatta.
Näkisin itse tyylitajun herkkyytenä aistia, matkia ja varioida erilaisia pukeutumisen kulttuurisesti sovittuja ja totuttuja esteettisiä ulottuvuuksia.
Hirveä konsensus ja muiden miellytyshakuisuus tossa taustalla. En allekirjota.
Näillä foorumeilla tällaisen tyylitajun erot ja asteet esiintyvät lähinnä siinä, että toisilta ottaa yrityksestä huolimatta huomattavasti enemmän aikaa ja vaivaa löytää vakiintunut pukeutumisen taso ja repertuaari, joka miellyttäisi foorumin arvioivaa yleisöä.
Ei. Toisillä kestää vaan pidempään opetella konsensus. Ei oo tyylitajusta kyse millään tavalla.
Syynä voi olla juuttuminen omiin (joskin yhtä valideihin) esteettisiin näkemyksiin tai vaikeus nähdä oma tyyli yleisön silmissä. Joidenkin henkilöiden ylle saattaa ajan myötä syntyä stigma, joka latistaa onnistuneenkin setin.
Suurimmassa osassa tapauksista on kyse joko ylimielisestä insinööristä tai värisilmättömästä kaverista, jolla vaan huteja sattuu. Se, miten täällä pukeudutaan on vaan ryhmäpainetta. Tässä pitää vielä erotella se, että jos ei välitä ryhmäpaineesta ei tee kenestäkään
tyylitajuista tai että ryhmäpaineen mukaan ei voisi pukeutua, jos ois tyylitajua.
***
Usein tyylikkyyden korkeampana asteena tunnutaan pitävän sitä, että toistuvasti ja onnistuneesti muodostaa tavallisuudesta poikkeavia asukokonaisuuksia, jotka kuitenkin osuvat kohdeyleisöön. Tavallisempaa vaaterepertuaaria pidetään tylsänä kopiointimeininkinä ja varman päälle pelaamisena. Syynä tavallisempaan pitäytymisessä on tyylitajuttomuuden sijaan usein kuitenkin se, että erikoisemmat vaatteet täytyy varastoida, löytää ja maksaa.
tyylikkyys ≠ tyylitaju
Tyylikäs voi olla ilman tyylitajua. Värisilmätön urpokin voidaan esim. puvustaa hyvin ja siten se miellyttää kohdeyleisöä. Ottakaa vaikka sen teinisarjan Chuck Bass-hahmo tai vaikka Boardwalk Empiresta kuka tahansa. Se, että osaa tehä ilman ulkopuolisia voi joko olla tyylitajusta tai siitä, et kurinomaisesti noudattaa sääntöjä toimivien juttujen suhteen. Kummassakaan ei oo hävettävää.
e:
kursivoitu korjattu kohta