Kirjoittaja Aihe: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?  (Luettu 724328 kertaa)

Fedora

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 217
    • Profiili
Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« : 19.11.09 - klo:12:59 »
Varsin harva suomalainen pukeutuu työssään kovin formaalisti ja vapaa-ajallakaan sitä ei viitsitä tehdä. Ympäristön paine lienee monelle kynnys laittaa pukua päälle kuin häissä ja hautajaisissa. Vaatteet toimivat suoja-asuna ja suurin osa ihmisistä haluaa välttää erottautumista viimeiseen asti joten tuloksena on vaatetuksellinen katastrofi. Maassamme on ollut kuitenkin solmiopakko kaikkiin ravintoloihin vain muutama vuosikymmen sitten, nykyään edes Kämpissä ei vaadita nahkakenkiä. Ulkomailla asiat ovat tietenkin toisin.

Suomalaisissa elokuvissa pitkään sotien jälkeen rappioalkoholistitkin ovat puettuna paremmin kuin tämän päivän ihmiset. Olisi mielenkiintoista tietää mikä suomalaiset tällaiseen pukeutumisrappioon on ajanut?

Itse pukeudun nykyään esimerkiksi lähtiessäni viettämään iltaa ulos lähes aina pukuun tai vähintään irtotakkiin ja suoriin housuihin. Tämä tapahtuu siis paikasta ja seurasta riippumatta. En koe olevani ylipukeutunut vaikka olisin koko ravintolan ainut solmionkäyttäjä. Tässä piilekin mielestäni pukeutumisen kaikkein tärkein ohjenuora: pitää itse tuntea olonsa luontevaksi asussaan. Tarvitaan myös annos tervettä itsetuntoa siihen, että pystyy erottautumaan massasta ja pukeutumaan niin kuin haluaa. Eihän se ole hyvin pukeutuvan vika jos muut pukeutuvat huonosti!

Sanonnan mukaanhan mies voi pukeutua pukuun koska tahansa, olematta ylipukeutunut ja näin tosiaan mielestäni on. Frakki ja smokki ovatkin sitten eri asia.
« Viimeksi muokattu: 19.11.09 - klo:13:17 kirjoittanut Fedora »
"When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown into the sea."

Pchan

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2133
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #1 : 19.11.09 - klo:14:03 »
Esimerkkisi hyvästä pukeutumisesta ovat formaalista päästä. mutta suomessa näkee aika harvoin edes istuvia farkkuja. Suomalaiset nyt vain pukeutuvat heikosti ihan vaan tyylisuunnasta tai tilanteesta riippumatta. Mielestäni pukua saa karttaa mielin määrin, mutta voihan sitä tyylikkäästi pukeutua vaikka mihin.

Monille välinpitämätön asenne ulkoasua kohtaan tuntuu olevan ihan periaate. Tuo tuntuu yhtä kummalliselta kuin se, että joku vastustaisi periaatteesta hyvää ruokaa (näitäkin tosin tuntuu olevan...)

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #2 : 19.11.09 - klo:15:21 »
Varmasti yksinkertaisin selitys on se että pukua pidetään Suomessa nykyään vain ja ainoastaan juhlavaatteina, niin näin ollen juhlavaatteita ei pidetä arkena.

Itse haluaisin ehdottomasti pitää pukua lähes päivittäin, tai ainakin viikoittain, mutta minä tunnen kyllä itseni ylipukeutuneeksi varsin helposti, varsinkin puvussa. (valitettavasti)

Myös ravintola/iltaelämään liittyvä kulttuuri on muuttunut.. Kukapa sellaisiin perusräkälöihin viitsii pukeutua, joihin mennessä ainut arvoitus on että saako illan aikana päällensä jotain juomaa, vaiko oksennusta...

Työpaikalla varmasti työ itsessään määrittää pitkälti pukeutumisen.. Harvassa työssä enää nykyään oikeasti vaaditaan/tarvitaan pukua.. Ja näin ollen kun sitä ei vaadita, niin palaamme jälleen keskiverto Suomalaisen olettamaan, eli puku=juhlat...

Ja mitä ulkomaihin tulee, niin en minä ainakaan ole missään nähnyt pukuja pilvin pimein.. Toki enemmän kuin Suomessa, mutten kuitenkaan todella paljon.
VASTATUULEEN!

Fedora

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 217
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #3 : 19.11.09 - klo:15:32 »
Voi pukua ja formaalia asustusta toki välttää häitä ja hautajaisia lukuun ottamatta, mutta tehdäänkö näin vain sen takia kuin muutkin tekee? Ihmetyttää myös mistä tällainen huono pukeutuminen on saanut alkunsa, koska aina ei ole ollut niin.

Siististi pukeutuvat vanhemmat miehetkin jotka ovat tottuneet käyttämään nahkakenkiä ovat siirtyneet, suorat housut + lenkkarit, yhdistelmään.

Mitä tapahtui pukeutumiselle Suomessa, milloin ja miksi?
« Viimeksi muokattu: 19.11.09 - klo:17:18 kirjoittanut Ville »
"When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown into the sea."

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #4 : 19.11.09 - klo:16:02 »
Hmm.. Varmasti näin tehdään hyvin pitkälti juuri siksi, koska muutkin tekevät.. Ja mistäpä ihmiset omaksuisivatkaan edes muuta, kun monesti kuviot omaksutaan perhe/ ja lähipiiristä... Suurimmalla osalla Suomalaisista miehistä kun on vain se yksi ja ainoa huonosti istuva rippipuku, jota pidetään vain pakosta ja vain tärkeimmissä juhlissa.

Totta on että aina ei ole ollut niin... Veikkaan että tämä muutos on tapahtunut 60- ja 70- luvulla, kun kaikenmaailman radikaaliliikkeitä ja hemmetin teiniliittoja on keksitty.. On haluttu kapinoida lähes kaikkea hyvien tapojen mukaista vastaan.. Itseasiassa en edes veikkaa, vaan olen varma että alunperin homma on lähtenyt liikkeelle juuri tuollaisesta kapinoinnista, ja se on lyönyt itsensä täydellisesti läpi.

Jollain tavalla annan vanhoille miehille anteeksi ne lenkkaritkin, sillä heidän kohdallaan voi olla jo oikeasti kyse ainoastaan mukavuudesta ja pehmeydestä...?? Varmasti myös moni on jo sen verran "vanhuuden höperökin" ettei enää tiedostakaan tekemäänsä virhettä.

Summa summarum: Tämä on siis täysin aikaansaannosta siitä, kun annetaan kaikkien kukkien kukkia vaan...
« Viimeksi muokattu: 19.11.09 - klo:16:12 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

JMK

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 289
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #5 : 19.11.09 - klo:16:12 »
Ennen hyvä pukeutuminen oli selkeä merkki paremmasta yhteiskuntaluokasta. Niinpä kaikilla kynnelle kykenevillä oli insentiivi jäljitellä näitä parempiosaisia. Parempiosaiset olivat myös hyvin usein perinnöllistä yläluokkaa, jolle parempi pukeutuminen tuli tavallaan automaationa ja oletusarvona.

Pukeutumisen sosiaalihistoriaan paremminkin perehtyneitä täältä löytynee, mutta uskoisin että suuri murros alkoi toisesta maailmansodasta ja tuli näkyväksi 1960-70-luvuilla. Säätykierto toisaalta nopeutui huomattavasti kautta läntisen maailman, ja toisaalta vastakulttuuri hylkäsi porvarillisina ja taantumuksellisina pitämiään arvoja. Uskon hyvin, että esimerkiksi formaali pukukoodi koettiin hyvin ahdistavaksi ja ahdasmieliseksi, jopa siinä määrin että esimerkiksi isäni ei vielä tänäkään päivänä suostu laittamaan kravattia kuin hautajaisiin.

Tässä vaiheessa ilmeisesti klassisen pukeutumisen perinne ikäänkuin katkesi, kun nuoret eivät halunneet opetella pukeutumaan, eivätkä vanhemmat ja ympäröivä yhteiskunta välttämättä halunnut edes opettaa. Vallitsevaan ideologiaan kun ei sopinut, että puvuilla koreiltaisiin - Maripaitojen jne. historia on tästä aika mielenkiintoinen esimerkki.

Varmasti myös oma, negatiivinen vaikutuksensa on ollut myös noilla ravintoloiden puku- ja solmiopakoilla. Niinhän siinä käy, että jos anniskelun ehtona on kengät tai solmio, ostetaan halvin mikä löytyy. Vanhemmilta ja heidän ystäviltään muistan kuulleeni lukuisia tarinoita siitä, miten solmio viriteltiin nahkavyöstä tai etsittiin kauppa, joka vielä oli auki.

Nykyisin esimerkiksi muodin esikuvina toimivat julkisuuden henkilöt, jotka ovat julkisuuden henkilöitä etupäässä siksi että he ovat julkisuudessa. Kun tähän yhdistetään kertakäyttötuotteilla varsin tehokkaasti toimiva markkinointikoneisto, lienee selvää että laatuvaatetuksen mahdollisuudet nousta laajaan käyttöön eivät ole kaksiset.
If I am occasionally a little overdressed, I make up for it by always being immensely overeducated.

Pchan

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2133
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #6 : 19.11.09 - klo:16:25 »
^ JMK: Pointtisi pätevät varmasti vaikkapa Ruotsissa, mutta suomalainen pukeutuu huonosti jopa t-paitaan ja farkkuihin. Ei minua kaupungilla haittaa pukujen vähyys vaan yleinen estetiikan puute. Itsekään en pukeutuisi töissä pukuun, ellei se olisi toimalan tapa.

Kaunis| Ruma
Formaali_____|_______
Epäformaali| Suomi

JMasa

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 912
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #7 : 19.11.09 - klo:17:13 »
Uskon hyvin, että esimerkiksi formaali pukukoodi koettiin hyvin ahdistavaksi ja ahdasmieliseksi, jopa siinä määrin että esimerkiksi isäni ei vielä tänäkään päivänä suostu laittamaan kravattia kuin hautajaisiin.

En haluasi olla töykeä, mutta melkein hävettää pelkkä asiasta kuuleminen. Olin pari vuotta sitten isoäitini sisaren hautajaisissa ja sieltä muutamia huomioita. Yhdellä kantajista oli muistaakseni vihertävänharmaa puku ja värillinen solmio, yhdellä taisi olla ruskea päällystakki(oli talvi) ja taisi olla vielä kirkkaan värinen kaulaliina. Täytyy hieman kehua itseäni: musta puku, valkoinen paita, kultaiset kalvosinnapit, musta solmio, valkoinen taskuliina, musta päällystakki ja tummanharmaa hattu ja kiillotetut mustat nauhakengät. Vaatteideni istuvuus ja laatu oli kyllä heikohkoa, mutta silti mielestäni olin parhaiten pukeutuneiden joukossa(ottaakseni vielä huomioon nuoren ikäni). Hautajaisvieraita oli muistaakseni yli 80. 

henkkaa

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 269
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #8 : 19.11.09 - klo:18:27 »
Yksi syy huonoon pukeutumiseen on tietenkin myös saatavilla olevien vaateiden tarjonta ja hintataso. Valikoiman täyttää keinokuituiset, kalvolla päällystetyt jne. vaatteet, joita niinikään mainostetaan laatuna. Ihka oikean laadun valikoiman laajuus on myös suppea ja firmoilla on suunnattomat katteet verrattuna esimerkiksi brittiläisiin toimijoihin (mikä on toisaalta ymmärrettävää kuljetusten, vuokra- ym. kulujen jälkeen). Miten sitä suomalainen osaisi haikailla laadun perään, kun siihen ei vain täällä (enää) törmää.

pietro

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 87
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #9 : 19.11.09 - klo:18:54 »
Veikkaan että tämä muutos on tapahtunut 60- ja 70- luvulla, kun kaikenmaailman radikaaliliikkeitä ja hemmetin teiniliittoja on keksitty.. On haluttu kapinoida lähes kaikkea hyvien tapojen mukaista vastaan..

Summa summarum: Tämä on siis täysin aikaansaannosta siitä, kun annetaan kaikkien kukkien kukkia vaan...

Pohjois-Koreassa ei anneta kaikkien kukkien kukkia:
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/11/pohjois-koreassa_joukolla_parturiin_1169388.html

Vakavasti puhuen; vapaassa yhteiskunnassa ei muuta voida kuin antaa kaikkien kukkien kukkia. Ja miksi pitäisikään?

Minäkin arvostan siistiä pukeutumista ja hyviä tapoja, mutta en hyväksy sitä että niistä aletaan muille esitelmöimään. Neuvoa tietysti voidaan jos joku haluaa kuulla, mutta mestaroimaan ei pidä ruveta.

JMasa

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 912
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #10 : 19.11.09 - klo:20:54 »
Yksi syy huonoon pukeutumiseen on tietenkin myös saatavilla olevien vaateiden tarjonta ja hintataso.

Juuri tämä seikka lienee yksi merkkittävimmistä asiaan vaikuttavista tekijöistä. Helsingissä valikoimaa on melko hyvin, mutta muualla ei ole juuri mitään. Jos vaatteita olisi tarjolla kotikulmilla, niin moni voisi niitä ostaakin, mutta hintojen pitäisi olla asiallisia, jotta tulisi ostettua enemmänkin.

VMP

  • Eleganssin esitaistelija
  • ***
  • Viestejä: 489
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #11 : 19.11.09 - klo:21:07 »
Yksi syy huonoon pukeutumiseen on tietenkin myös saatavilla olevien vaateiden tarjonta ja hintataso.

Juuri tämä seikka lienee yksi merkkittävimmistä asiaan vaikuttavista tekijöistä. Helsingissä valikoimaa on melko hyvin, mutta muualla ei ole juuri mitään. Jos vaatteita olisi tarjolla kotikulmilla, niin moni voisi niitä ostaakin, mutta hintojen pitäisi olla asiallisia, jotta tulisi ostettua enemmänkin.


Tätä mieltä minäkin olen. Ihmekö tuo ettei puku löydä tietään kaapista päälle kuin juhlissa, jos se tuntuu päällä epämiellyttävältä huonon istuvuuden ja materiaalien takia - muuta kun ei välttämättä ole kerta kaikkiaan tarjolla monille.

signorlaine

  • Edistynyt
  • *
  • Viestejä: 148
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #12 : 19.11.09 - klo:21:23 »
Vakavasti puhuen; vapaassa yhteiskunnassa ei muuta voida kuin antaa kaikkien kukkien kukkia. Ja miksi pitäisikään?

Vapaa yhteiskunta on mielestäni käsitteenä kovin abstrakti. Yhteiskunnan tarkoituksena on vaikuttaa yksilöiden toimintaan hyvinvoinnin takaamiseksi. Hyvinvointi käsitteenä taas on avoin mielipiteille. Pohjois-Korean (Korean demokraattisen kansantasavallan) johdolla näyttäisi olevan kovin erilainen käsitys yhteiskunnan hyvinvoinnista verrattuna meidän maamme johtoon, mutta kuitenkaan en puhuisi kohdallamme vapaasta yhteiskunnasta. Yksilö yhteiskunnan sisällä on sitoutunut noudattamaan yhteiskunnan normeja ja tämän yksilön vapaus on suhteellista.

Kaikki kukat kukkii mutta yhteiskunnan rajoissa.

Ja ettei junani kulkisi täysin sivuraiteilla, vastaan otsikon kysymykseen että vaikka koen klassisen pukeutumisen miellyttävänä, en usko oikeutetusti voivani sanoa sitä hyväksi tai huonoksi pukeutumismalliksi. Pukeutumisesta ei (tässä mielessä) voida mielestäni rakentaa selkeän totuusarvon omaavaa väitelausetta, kysymyshän on mielipiteistä.

Ajatukseen kysymyksenasettelun takana minulla ei ole suoraa vastausta ja yhdyn edellä esitettyihin ajatuksiin. Kaikilla ihmisillä ei voi olla mielenkiintoa pukeutumista kohtaan, ja suuri osa heistä joilla sitä on, elää muodin maailmassa. Olisikin tärkeää saada tämä into kanavoitua klassisen pukeutumisen pariin, mikäli toivomme näkevämme tällaista pukeutumistyyliä. Kanavoinnin mielekkyydestä ja toteuttamistavoista voimme kuitenkin olla montaa mieltä.
« Viimeksi muokattu: 19.11.09 - klo:21:24 kirjoittanut signorlaine »
The only way to atone for being occasionally a little overdressed is by being always absolutely over-educated. -Oscar Wilde

JMK

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 289
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #13 : 20.11.09 - klo:08:13 »
^ JMK: Pointtisi pätevät varmasti vaikkapa Ruotsissa, mutta suomalainen pukeutuu huonosti jopa t-paitaan ja farkkuihin. Ei minua kaupungilla haittaa pukujen vähyys vaan yleinen estetiikan puute. Itsekään en pukeutuisi töissä pukuun, ellei se olisi toimalan tapa.

Saatoin olla kirjallisessa ilmaisussani vähän epäselvä - ajattelin kuitenkin myös tuota huonoa pukeutumista ja estetiikan puutetta. "Hyvin" (≈ esteettisesti) pukeutuminen on opittu taito eikä synnynnäinen ominaisuus, ja jos sitä ei opeteta eikä sitä osata opetella kun opettelusta ei nähdä olevan hyötyä, niin sitä ei myöskään opita.

Myös nämä huomiot vaatteiden saatavuudesta ovat hyvin osuvia, tosin vaikea on sanoa missä määrin kyseessä on muna-kana-ongelma: kun ei osata vaatia mitään muuta kuin vartalon verhoamista, on laadulla vaikea kilpailla.

Mielestäni pitää ymmärtää myös sekin, että hyvä pukeutuminen (oli se sitten epämuodollista tai muodollista) on aina ollut varsin kallista ja muutamia vuosikymmeniä takaperin - ennen halpatuotannon yleistymistä - keskimäärin jopa erittäin kallista suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Muistan elävästi miten meillä kotona mietittiin, kehtaako vähäisempiin juhliin pukua laittaakaan kun se kuluu tai voi likaantua, ja pelkän paidankin tahriintuminen tuntui olevan ikävä taloudellinen takaisku. Kansamme köyhyys on aivan varmasti vaikuttanut koko pukeutumiskulttuuriin ja tuohon pukeutumisen opetteluun.

JMasa: ymmärrän pointtisi ja itsekin joskus paheksun sisäisesti esimerkiksi hautajaisvieraiden pukeutumista. Tosiasia kuitenkin on, että pukukoodistoa ei käytännössä juurikaan enää ole. Vihreä puku hautajaisissa on virhe, mutta ei tuottamuksellinen.
If I am occasionally a little overdressed, I make up for it by always being immensely overeducated.

DandyAndy

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 845
    • Profiili
Vs: Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti?
« Vastaus #14 : 20.11.09 - klo:09:10 »
Suomessa myös arvostetaan pukeutumisen käytännöllisyyttä ja mukavuutta selkeästi yli esteettisten arvojen. Tällä tarkoitan lähinnä suojaa luonnonilmiöiltä. Tapakulttuurin löystyessä vaatetuksen funktionaalinen merkitys on korostunut. Siksi suomalaiset tunnetaan tuulipukukansana.
Me, the 13th Duke of Wybourne? Here? In a student-nurses hall of residence? At three o'clock in the morning? With my reputation? Has no-one thought of the consequences? Oh well.