Tulipa poistettua jenkkien eBaysta jälleen kerran Brooks Brothersin BD sulovilenmäisesti kun halvalla sain. Myyjä pisti paidan tulemaan pikakirjeenä US Postal Servicen kautta ja seurantakoodin bayhin.

Kirje tulikin hyvässä myötätuulessa Suomeen, eli alle viikossa Vantaalle. Oli ennen Vappua tullipostissa.

Tänään kävin siten toiveikkaana Itellan sivuilla katsomassa, jokohan kirje olisi kotipostissa noudettavissa. Ei ollut. Sen sijaan löysin ilmoituksen:


Lähetys on noudettavissa Postin noutopisteestä saapumisilmoituksella tai lähetystunnuksella. Pakettiautomaatista nouto vain lokerokoodilla.
Rekisteröinti: 2.5.2014 klo 13:06:17
Paikka: TULLIPOSTI / Vantaa 01530 01534
Katso toimipaikan tiedot

Jassåå. Katsoin toimipaikan tiedot. Sielläpä sanottiinkin näin:

Tulliposti
Vantaa Ulkomaanpostiterminaali
Siipitie 9
01534 TULLIPOSTI
   
Avoinna:
Toimipiste suljettu 1.2.2014 alkaen.

Lisätiedot:
Lähetyksiä ei voi jatkossa enää noutaa suoraan Tullipostista.

Postin asiakaspalvelu:
0200 71000

Jassåå. Eli lähetys on noudettavissa mutta sitä ei voi noutaa sieltä misä se on noudettavissa. Tuli Kafkamainen olo. Otsaa alkoi kolottaa. Ihan niin kuin siihen olisi jorma kasvamassa. Soitin.

Asiakaspalvelusta neuvottiin sivulle:  https://asiointi.tulli.fi/nettituonti/mainpage.html

Täältä homma alkoi tunnistautumisella tupaksen kautta (pankkitunnukset). Sitten tietoja tilauksesta, tullikoodikin löytyi kauluspaidalle. Hinta, postikulut, valuutta, mistä tulossa, tavaran valmistusmaa, kappalemäärä ja toinen paljous jona kysytään painoa (tämä määritellään wanhalla kunnon rahi/veha-menetelmällä).

Sitten printtasin paypalin laskun PDF:ksi ja liitin tullausilmoitukseen ja jäin kuulostelemaan kuulisinko byrokratian rattaiden jauhavan sille syöttämääni dataa. Eli en kirjautunutkaan ulos tullin sivulta.

Aikaa meni tarkalleen sanoen yhden espressokupillisen virittämisen verran kun puhelin sanoi pling saapuneen sähköpostin merkiksi: Tullauspäätös oli luettavissa Tullin sivuilla. (Tullipostissa tekemisen puute? Ripeä virkamies: Epäilyttävää...)

Päätös oli odotettu: Tulliveroa EUR 4,72 ja koska alle vitosen laskua ei peritä, loppusumma EUR 0,00. Valitanko päätöksestä?

Tyydyin nöyrään suomalaistyyliin arvoisan virkamiehen tekemään päätökseen ja kuittasin laskun hyväksytyksi. Tulli kuittasi vapauttaneensa panttivankinsa postin huomaan. Tullee maanantaina.

Homman opetus: Parinkympin tilauksesta ei rahaa peritä mutta pikkasen töitä teettää. Toisaalta tullipostissa käymisessäkin on oma vaivansa vaikka se sijaitsee saalistusreviirilläni. Isompiin eBay-tilauksiin 'bayn tarjoama Global Shipping Program, jossa tullit maksetaan tilauksen yhteydessä taitaa olla tällä hetkellä se vaivattomin vaihtoehto. Noitten tullausten tekemiseen menee kumminkin oma aikansa.

Saisivat nyt sen USA:n ja EU:n vapaakauppasopparin taputettua niin päästäisiin tästäkin ruljanssista. 
"It's nice to be important but it's more important to be nice" John Cassis

Ei tämä nyt uutinen ollut kun tosiaan helmikuun alusta ollut näin (ja tammikuun alusta kommunikoitu). Mun mielestä nettitullaus on käsittämättömän helppo toimenpide ja sellaisenaan piristävä poikkeus valtion nettipalveluissa. Kuitteja ja muitahan tuonne ei tarvitse liittää vaan tulli kyselee niiden perään jos tarvetta on, tähän mennessä ei vielä koskaan ole ollut.

*

Ville

 • Satraappi
 • *****
 • 9222
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Ääni verkkotullaukselle! Yksi kätevimmin rullaavia valtion verkkopalveluita, eikä noita kuittejakaan niin usein kysytä. Ilmeisesti katsovat lähettäjän arvokenttään kirjaamaa lukua + postimaksua, ja mikäli täsmäävät vastaanottajan verkkoilmoituksen kanssa, asia on tällä selvä.
Minulla on Huutonetissä vaatteita, jotka sinä haluat.

*

haukka

 • ****
 • 537
  • Profiili
 Hyvin ja nopeasti tuo verkkotullauspalvelu toimii, kertaakaan ei ole vielä kyselty kuittien perään.
" how`s it for stains?"

Kieltämättä palvelun helppous ja nopeus oli melkoinen.

Tosin rehellisyys jäi hieman kaivelemaan, kun laitoin ilmoitukseen kameran objektiivin todellisen arvon (650 e) pakettiin merkatun gift $43 sijaan...

Odottelin jotain byrokratiarumbaa, mutta toiminta olikin automaagista..

Vs:
« Vastaus #5 : 15.06.14 - klo:18:58 »
Oikeilla arvoilla olen minäkin tullaillut erilaisia harrasteosia. Tuskinpa byrokraattia harmittaa jos maksat enemmästä kuin mitä kiinalainen on pakettiin keksinyt.
Bond mistrusted anyone who tied his tie with a Windsor knot. It showed too much vanity. It was often the mark of a cad.

*

konda

 • *****
 • 8975
  • Profiili
Kiinalaiset kusettavat lähetysarvoissa korkean vientitullin vuoksi. Itsekään en ole laittanut verkkotullauksessa vääriä summia herran pelossa. Sitten kun sen arvon kanssa kerran kikkailee ja saakin näyttää ne kuitit niin saa maksaa vähän sakkoja päälle. Ei ole sen parin kympin arvoista.

En ole viime aikoina tilannut juurikaan EU:n ulkopuolelta, tämän vuoden puolella on USA:sta tullut kokonaista kaksi pakettia, toisen näistä tulli laittoi jakeluun ilman mitään kyselyitä vaikka paketti oli kohtuullisen kokoinen loota ilman mitään merkintöjä lähetyksen arvosta. Arvo oli sen alle mistä maksuja kerätään joten homma meni niin kuin pitikin.

Itellan paketinseuranta toimii muuten hienosti USPS:n kanssa yhteen ja paketin kulkua hubista toiseen on mukava seurata. Tällä kertaa itella toi paketin kotiin saakka, sattumalta olin kotosalla oikeaan aikaan kun pakettilady kurvasi transportterillaan pihaan. Mukava kokemus, meni kuin Strömsössä.
"It's nice to be important but it's more important to be nice" John Cassis

*

Co-re

 • *****
 • 3760
 • Insinööri
  • Profiili
Kiinalaiset kusettavat lähetysarvoissa korkean vientitullin vuoksi. Itsekään en ole laittanut verkkotullauksessa vääriä summia herran pelossa. Sitten kun sen arvon kanssa kerran kikkailee ja saakin näyttää ne kuitit niin saa maksaa vähän sakkoja päälle. Ei ole sen parin kympin arvoista.

Ei mitään sakkoja tule jos et itse aktiivisesti ala kusettamaan. Tullissa tiedetään että paketin päälle merkataan mitä sattuu eikä sitä summaa tunnuta rekisteröivän mitenkään kun yli tullattavan rajan meneviäkin kannetaan joskus kotiin suoraan.