Kirjoittaja Aihe: Suomalaiset miestenlehdet  (Luettu 66920 kertaa)

watchet

 • Kisälli
 • Viestejä: 30
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #15 : 28.09.13 - klo:21:55 »
Olen lukenut Esquirea useamman vuoden
Ko. aviisi on ollut ikävässä lamassa sitten Arnold Gingrichin, Esq. päivien. Tuolloin oli tyyliä ja raskaan sarjan journalismia à la Ernest Hemingway, William Faulkner, John Steinbeck, Truman Capote, Norman Mailer etc.


Fränk

 • Kisälli
 • Viestejä: 34
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #16 : 28.09.13 - klo:22:00 »
Ronilta ansiokas analyysi.

[spoiler]
Ville kysyi "miksei miestenlehdille ole Suomessa kysyntää", ja täällä puhutaan jo insinöörilasit päässä appseista ja julkaisualustoista. Ei kyllä yllätä tällä foorumilla.

Miestenlehdille ei ole Suomessa kysyntää, koska miehet ovat sukupuolensa sisällä paljon vaihtelevampaa porukkaa kuin naiset. Naistenlehdet rakentavat koko juttunsa sen pohjalle, että on olemassa jonkinlainen (lähes) kaikkien naisten jakama "naiseuden kokemus", johon sisältyy asioita kuten ihmissuhteet, kulttuuri, muoti, perhe, sisustus ja juoruilu. Naistenlehdet olettavat, että nämä asiat kiinnostavat lähes kaikkia naisia niin paljon, että he haluavat säännöllisesti maksaa rahaa saadakseen lukea niistä lehden sivuilta. Ja naistenlehdet ovat oikeassa.

Miehillä tilanne on aivan toinen. Miesten kiinnostuksen kohteet vaihtelevat paljon villimmin kuin naisten, eikä koko valtavaa kirjoa voi tunkea yhteen lehteen. Siksi aiemmissa lehtiyritelmissä on yritetty väkisin luoda jonkinlainen modernin mieheyden tiivistymä vastineeksi naistenlehtien kohdeyleisölle, ja tuloksena on ollut huono karikatyyri - hyvin toimeentuleva kaupunkilaismies, joka tykkää mimmeistä, urheilusta, elektroniikasta, autoista, elokuvista, mimmeistä ja urheilusta.

Miehet ovat myös reilusti taipuvaisempia pakkomielteisiin kuin naiset. Kun mies kokee jonkin asian kiinnostavaksi, hän haluaa tonkia sen pohjia myöten. Siksi kamera-, pienoismalli-, auto- ja kuntoilufriikit lukevat omia lehtiään, joissa ei ole juttuja oman lokeron ulkopuolelta.

Tekniikan Maailmakaan ei ole mikään miesten yleislehti. TM ei pärjää Suomessa siksi, että kaikki miehet olisivat kiinnostuneita tekniikasta ja vimpaimista. Eivät ole. Varsinkin suurissa kaupungeissa on valtavasti miehiä, joita TM ei kiinnosta pätkän vertaa. Nykyään enemmän kuin koskaan.

TM porskuttaa, koska tässä maassa on silti hyvin paljon tekniikasta ja vimpaimista kiinnostuneita miehiä (eikä lehdellä ole ainuttakaan kotimaista kilpailijaa).

Miesten yleislehti on mahdoton ajatus näin pienessä maassa.
[/spoiler]

Tommi

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 3815
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #17 : 28.09.13 - klo:23:19 »
Niin se taitaa olla, että Suomi on liian pieni pelikenttä tällaiselle julkaisulle, julkaistiinpa sitä sitten verkossa tai paperilla. Kapeaan "miehisyyden osa-alueeseen" kuten esimerkiksi pukeutumiseen keskittyvät verkkosivustot, joita ylläpidetään harrastuksenomaisesti, lienevät tässä kohtaa suomalaisen kehityksen lakipiste. Niitähän onkin sitten jo useampia blogimuodossa.

Se, että hanke on käytännössä mahdoton, ei kuitenkaan estä leikkimästä ajatuksella. Millaiset juttutyypit ja aiheet julkaisuun pitäisi sisällyttää? Isolla verkolla pitäisi tietysti kalastaa, koska Suomi on niin pieni ja - kuten Ron jo ansiokkaasti toikin esille - miehillä on monenlaisia mielenkiinnon kohteita. Toisaalta kalastusverkon silmäkoon pitäisi olla pieni, jotta mukaan tarttuu kaikenlaisia miehiä: kelloautisteja, herkkusuita, yhteiskuntavalveutuneita, tekniikka-addikteja, pukeutumiseen naurettavia summia kuluttavia tyhjätaskuja ja niin edelleen. Toisin sanoen julkaisun pitäisi kilpailla jokaisella osa-alueella jo olemassa olevien huippujulkaisujen kanssa. Vastaavasti miehet pitäisi saada kiinnostumaan myös sellaisista aiheista, joista kirjoitetaan tällä hetkellä vähän - kuten esimerkiksi pukeutuminen.

Mistä saada pätevät kirjoittajat ja kuvaajat? Olisivatko äänessä alojen oikeat asiantuntijat vai erikoistoimittajat? Missä muodossa julkaistaisiin? Entä millä tahdilla? Juttu per osa-alue per viikko? Kuka tämän kaiken maksaa? Kuka tästä kaikesta maksaa?

Onko tällaisessa lopulta mitään järkeä? No eipä oikeastaan. Aika sekalainen julkaisuhan siitä lopulta tulisi.
Myydään valkoisia pellavaliinoja.

Arska

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 4706
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #18 : 28.09.13 - klo:23:34 »
Erä ja Ryyppäys

muita lehtiä ei tarvita

Lehtiä on aina helppo lukea mutta kuka elää noin?
Suositellaan täysraittiutta.

_ a m _

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1682
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #19 : 29.09.13 - klo:09:31 »
Ronhan sen tuolla jo sanoi.

Itse taidan olla lehtien suurkuluttaja - kotiin tilattuna taitaa tälle hetkellä tulla kymmenkunta eri aviisia, pääasiassa ulkomailta. Ja marketistakin satunnaisesti sitten jotain. Ja nimenomaan lehtiä, ei todellakaan mitään appseja/digiversioita, joiden käyttöliittymä on ziljoona kertaa paperiversiota kömpelömpi.

Nuo kaikki "suomalaiset" tuli aikanaan testattua Slitzistä Men's Healthiin, mutta eipä niiden lyhyet elinkaaret yllärinä tulleet. Miehet kun taitavat ylipäätään lukea lehtiä aika vähän ja jos lukevat, niin tosiaan jotain suppeamman alan julkaisua sitten. Tai TeeÄmmää, jonka oma isä minullekin aina tilaa joululahjaksi - se on vähän sellainen sukuriitti.

Norjassa ilmestyy muuten Vi Menn, jonka levikki oli ainakin jossakin vaiheessa luottaa 100k. Tisseillä ja perseillä tuota näköjään myydään.


Ville

 • Satraappi
 • Ylläpitäjä
 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 9259
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #20 : 29.09.13 - klo:13:20 »
watchet, Esquire on myös julkaissut kovakantisia kokoelmakirjoja vuosien varrella ilmestyneistä laatuartikkeleista. Suomestahan näitä ei löydä, mutta käytettyjen kirjojen verkkokaupoista voi hakea lehden nimellä. Minulla on yksi tällainen teos, siinä on noin puolen vuosisadan varrelta lehden parasta tarjolla.

Kun tilaajia tai menestystä ei ole odotettavissa, ehkä helpoiten jonkinlaisen verkkolehtiyritelmän saisi kasaan oman alan harrastajien teksteistä. Siis harrastuspohjalta ja ilman maksua. Jos mainostajia sitten ilmestyisi, saisi jokainen korvauksen ajasta ja vaivastaan. Näin paineita ei ainakaan aluksi olisi. Tärkeämpää olisi antaa tilaa innokkaiden harrastajien ajatuksille: joku digimaailmasta, joku politiikasta, joku taloudesta, joku historiasta, näin edelleen. Minä kirjoittaisin mieluusti, sillä tavallisista lehdistä ei saa palstatilaa asioille, joista oikeasti haluaisi kirjoittaa. Jos saa, teksti täytyy myydä, typistää tai tehdä Matti Meikäläiseen vetoavaksi, eikä oma visio mene läpi. Taatusti jostain päin Suomea löytyy joka, joka haluaa kirjoittaa vaikkapa Vasemmistoliiton suosion rappiosta, totaalikieltäytymisestä, isäksi tulemisesta, Suomen talouden ongelmakohdista, puolustusvoimien upseeriston työilmapiiristä ja näin edelleen. Eivät nämä kaikkia miehiä kiinnostaisi, mutta aina löytyisi joku.

Minulla on toki käynyt mainiosti, kun Taloussanomat antaa vapaat kädet aiheissa ja muodossa sekä luvan julkaista ne myös Keikarissa.
Minulla on Huutonetissä vaatteita, jotka sinä haluat.

salaryman

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 3726
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #21 : 29.09.13 - klo:19:44 »
Oli media mikä hyvänsä niin mikään ei peittoa "supertähtien" vetovoimaa. Aina joskus sattuu niin että julkaisuun osuu sisältöä tuottamaan oikea tyyppi oikeaan aikaan oikealla tyylillä ja loppu on historiaa. Esimerkkinä vaikka Rolling Stone Magazine ja Hunter S. Thompson. Tai Howard Stern ja muutama radioasema.

Toinen juttu on mediamaailma tykkää siitä että asiat liitetän henkilöihin, t.s. meille on syntynyt median kanonisoimien asiantuntijoiden luokka johon kuuluvilla onmediassa monopoliasemä sillä alueella mille heidät on "paalutettu". Jos uutismaailmassa liikkuu jotain tietoturvaan liittyvää niin televisiokameroiden eteen ilmestyy kohtuu varmasti Hyppösen Mikko. Jos asuntomarkkinoilla tapahtuu jotain, lausuntoja jakaa Timo Tyrväinen. Ja niin edelleen.

Sellaisen sisällöntuottajan löytäminen jonka tekemisiä seurataan ensisijaisesti hänen persoonansa vuoksi on lottovoitto ja - ikävä kyllä - elämän ja kuoleman kysymys. Miten tuo sitten käytännössä tehdään, älkää kysykö minulta. Palasten vaan pitää sattua kohdalleen, tähtien pitää olla oikeissa asennoissa, median jumalien suosiollisia etc.
"It's nice to be important but it's more important to be nice" John Cassis

Jälkiviisas

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 3735
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #22 : 30.09.13 - klo:10:32 »
Menneiden suuruuden aikojen muistelussa aina unohtuu, että nyt ne kanonisoidut Esquiren ja vastaavien kirjoittajat ovat joskus aloittaneet. Kuten salaryman edellä toteaa, niin tällaisissa projekteissa olennaista on napata se kyky ennen kuin iskee valtavirtaan.

Olen ollut toteuttamassa pari paperi- ja paria nettilehtiprojektia (ajatustasolla sitten virittelemässä varmaan useampaa kymmentä) ja vaikka innokkaita (ja hyviä) kirjoittajia olisikin, niin se on vasta alku ja eikä edes riitä. Tarvitaan nimittäin joku tunnistamaan lahjakas kirjoittaja, oikolukemaan kirjoittajan tekstit, editoimaan niitä ja taittamaan. Nykyistä mediaa voi haukkua aika paljosta, mutta esimerkiksi 7 Päivää on teknisesti hyvin tehty lehti ja jotain onnetonta televisiodokumenttiakin on ollut tekemässä iso kasa ammattilaisia. Jos siis haaveillaan hyvästä sisällöstä, niin tarvitaan ammattilaisia johonkin toimitusketjun vaiheeseen.

Ammattilaisuus taas vaatii palkkaa ja rahaa.
Ei toki aina sillä musiikkipuolellahan NRGM on laadukas julkaisu, joka toimii vapaaehtoispohjalta, mutta ne vapaaehtoiset ovat tietotekniikka-alan ja suomalaisen musiikkijournalismin ammattilaisia. Saman toistaminen jossain toisessa muodossa vaatisi tähtiä oikeaan asentoon.

Harrastepohjalta tulee harrastepohjaisia tekstejä ja en tiedä, että mitä lisää niiden kautta tulisi nykyiseen tarjontaan.
Suomessa tällaisille miestenlehdille on vähän kysyntää (muistetaan samalla, että monta kertaa mainitun Esquiren levikki on n. 750 000 eli ei oikein mitään) ja vaikka se, että aiemmilla ei ole kysyntää ei tarkoita sitä, että tämä ei pärjäisi, niin mikä olisi se uuden julkaisun pihvi?

Teknisesti on jo puhuttu kaikkea ja tosiaan verkkomedia mahdollistaa multimedian ja kunnollisen teknisen konvergenssin, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että sisältö on tärkein.

Jos tämä etenee ajatustasolta eteenpäin, niin toki mukana vankkureissa.
Tämä viesti ei sisällä satunnaista huutelua tai ylläpidon kritisoimista.

Ron Burgundy

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1030
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #23 : 30.09.13 - klo:10:50 »
Harrastepohjalta tulee harrastepohjaisia tekstejä

Ja harrastepohjaisuuden suurin ongelma on aina ja kaikkialla se, ettei sen varaan voi pitemmän päälle laskea mitään.

Alkuinnostus kantaa hetken - kunnes ei enää kanna.
Kaulahuivi on tarpeen aina kylmemmillä ilmoilla, kun kaula jää paljaaksi. -Ylellinen Elämä
Ihan nyt ystävällisesti sanon että unohda tän foorumin aivopesu ja astu pois siitä muotista mihin sut on näemmä hakattu. -konda

Richard Mutt

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 2025
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #24 : 30.09.13 - klo:13:11 »
Häh?


starsailor

 • Eleganssin esitaistelija
 • ***
 • Viestejä: 353
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #25 : 30.09.13 - klo:21:32 »
Miten olisi sellainen tietokirjamainen sarja eri teemoihin jaettuna käsittäen vaatetusta ja miesten tyyliä. Siis aina iso osa lehdestä olisi teeman mukainen ja sitten täytteenä tyyliin ja elämään liittyvää yleisluontoista juttelua. Erillaiset palveluntarjoajat ja -liikkeet voisivat tuottaa materiaalia lehteen, jota sitten tarjottaisiin tietopohjaisina mainoksina kuten suutarien palvelut jne. Huumoriakin voisi olla lehdessä. Nettilehti vit... jos siinä on välkkyviä mainoksia reunat täynnä kuten yleensä, joten paperiversio.

holipompeli

 • Edistynyt
 • *
 • Viestejä: 101
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #26 : 03.10.13 - klo:09:57 »
Tämä nyt perustuu pelkkiin muistikuviin, kun en jaksa asiaa tarkastaa, mutta kyllähän Raton levikki oli 70-80-luvuilla todella korkea, puhutaan ainakin kymmenistä tuhansista. Eli kyllä tässä maassa ovat tuollaiset yleismaailmallisetkin miestenlehdet pärjänneet. Toisaalta aika muuttunut, ja yhtenäiskulttuuri rapistunut.

Ville

 • Satraappi
 • Ylläpitäjä
 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 9259
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #27 : 03.10.13 - klo:10:29 »
Tällainen hauska kokoelmakirja on julkaistu. Jokaisen miehen kirjassa on hämmentävän vanhentunutta lääketieteellistä asiaa ja muuta miehistä luettavaa. Sen löytää (jos löytää) antikvaareista.

Miten olisi sellainen tietokirjamainen sarja eri teemoihin jaettuna käsittäen vaatetusta ja miesten tyyliä. Siis aina iso osa lehdestä olisi teeman mukainen ja sitten täytteenä tyyliin ja elämään liittyvää yleisluontoista juttelua. Erillaiset palveluntarjoajat ja -liikkeet voisivat tuottaa materiaalia lehteen, jota sitten tarjottaisiin tietopohjaisina mainoksina kuten suutarien palvelut jne. Huumoriakin voisi olla lehdessä. Nettilehti vit... jos siinä on välkkyviä mainoksia reunat täynnä kuten yleensä, joten paperiversio.
Minulla on Huutonetissä vaatteita, jotka sinä haluat.

Ron Burgundy

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1030
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #28 : 03.10.13 - klo:13:00 »
kyllähän Raton levikki oli 70-80-luvuilla todella korkea, puhutaan ainakin kymmenistä tuhansista. Eli kyllä tässä maassa ovat tuollaiset yleismaailmallisetkin miestenlehdet pärjänneet. Toisaalta aika muuttunut, ja yhtenäiskulttuuri rapistunut.

Ei tollanen Raton tyyppinen kama enää putoa kansaan aikana, jolloin bussikuskitkin on käyneet lukion.
Kaulahuivi on tarpeen aina kylmemmillä ilmoilla, kun kaula jää paljaaksi. -Ylellinen Elämä
Ihan nyt ystävällisesti sanon että unohda tän foorumin aivopesu ja astu pois siitä muotista mihin sut on näemmä hakattu. -konda

Tommiedvard

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 258
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #29 : 03.10.13 - klo:13:31 »
kyllähän Raton levikki oli 70-80-luvuilla todella korkea, puhutaan ainakin kymmenistä tuhansista. Eli kyllä tässä maassa ovat tuollaiset yleismaailmallisetkin miestenlehdet pärjänneet. Toisaalta aika muuttunut, ja yhtenäiskulttuuri rapistunut.

Ei tollanen Raton tyyppinen kama enää putoa kansaan aikana, jolloin bussikuskitkin on käyneet lukion.

Juuri näin. Lisäksi ne puolijulkkisten alasti kusiaispesässä istumiset viikoksi elävältä haudattuna ovat siirtyneet telkkarin puolelle.

Ulkomaisista herrainjulkaisuista olen edes puolilaiskasti seurannut viime vuosisadan puolella Loadedia ja Arenaa ja siinä oltiin mahdollisimman kaukana Ratosta. Mielestäni Ratto oli sisältöpuolelta jotain Seiskan ja Alibin väliltä.