Kirjoittaja Aihe: Suomalaiset miestenlehdet  (Luettu 66911 kertaa)

Ville

 • Satraappi
 • Ylläpitäjä
 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 9259
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Suomalaiset miestenlehdet
« : 28.09.13 - klo:14:31 »
...vaan ei sellaiset miestenlehdet. Suomessa on kaiketi vain kaksi miestenlehteä, jotka ovat pysyneet kasassa ja laajentuneet: Tekniikan Maailma sekä Metsästys ja Kalastus. Viimeisin miesten yleislehtiyritys taisi olla Suomen Kuvalehden julkaisema Mies (http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Suomen+Kuvalehden+Mies-lehti+j%C3%A4ihin/1101980051818), joka kaatui nopeasti. Ulkomailla näitä taas löytyy lukemattomia.

Miksi miestenlehdille ei Suomessa ole kysyntää?
Minulla on Huutonetissä vaatteita, jotka sinä haluat.

U-Haul

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1547
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #1 : 28.09.13 - klo:14:55 »
Markkina vaan on yksinkertaisesti liian pieni. Isolla kustantajalla paperilehden kannattavuusraja on yleisesti 20 000 - 30 000:n levikki. Silloin kyseessä on kuitenkin jo ihan hyvän kokoinen lehti. Maksullisella "Miestenlehdellä" olisi saavutettavissa arviolta ehkä vain n. 5000:n levikki.

Netti on kuitenkin kustannusrakenteeltaan ihan toinen juttu, ja sinne voisi olla mahdollista rakentaa ihan menestyvääkin miestenlehteä/portaalia sopivasti toteutettuna. Siihen löytyy esim. tältäkin foorumilta monenlaista osaamista. Voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen hanke ja aikakin kypsä jo tällaiselle.
Keep Calm and Carry On.

mairaksinen

 • Vieras
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #2 : 28.09.13 - klo:14:59 »
Haaste on kaupallinen ja jos sitä kaupallisuutta karttaa kuin ruttoa, ei päästä alkua pidemmälle.

Jaguar

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 346
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #3 : 28.09.13 - klo:15:01 »

Ville

 • Satraappi
 • Ylläpitäjä
 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 9259
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #4 : 28.09.13 - klo:15:37 »
...no niin, josko laitettaisiin verkkolehti pystyyn? Miestenlehteen osallistuminen kiinnosti jo ensimmäisenä opiskeluvuotena, mutta en löytänyt priimusta moottoria projektiin. Joku varmasti tuntee jonkun, joka tuntee jonkun, joka rohkenee.
Minulla on Huutonetissä vaatteita, jotka sinä haluat.

salaryman

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 3726
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #5 : 28.09.13 - klo:15:39 »
Komppaan U-Haulia; Tulevaisuus on sähköinen. Sitä mukaa kun aikakauslehden tyyppisen materiaalin katseluun soveltuvat mobiililaitteet yleistyvät, paperisten lehtien kysyntä supistuu. Ei ole epäilystäkään siitä että tulevaisuus on verkkojulkaisujen.

Ongelmia on muutama mutta ne on kierrettävissä.

Ensimmäinen suurempi ongelma on tai oli se, että julkaisusovellukset oli kierrätettävä käyttöjärjestelmän julkaisijan kautta mihin yleensä liittyi se, että application shop lohkaisi reippaan siivun sovelluksen kautta kulkevasta rahavirrasta. Turha kuvitella että joku NY timesin kaltainen suuri toimija hyppisi riemusta siitä ajatuksesta että omppufirma imuroisi kolmasosan tilaajatuloista.

Toinen on se, että lehtien visuaalisesta ilmeestä vastaavilla ammattilaisilla ei ole oikein selvää käsitystä sähköisen median vaatimuksista ja mahdollisuuksista eikä kovin monen tushi- AD:n ta graafikon käsissä koodi taivu. Edelleen tehdään paperilehteä ja ajatus esimerkiksi upotetuista videoista ei oikein taivu.

Kolmas juttu on että eri mobiilikäyttöjärjestelmille pitää tehdä omat appsit, tosin HTML5/CSS3 -kehys tuo tähän toivottavasti ratkaisun.

Käyttöjärjestelmäkysymys ratkeaa aivan varmasti siten että sovellukset siirtyvät päätelaitteista pilveen ja päätteeseen ei tarvita kuin selain ja luotettava autentikointimenetelmä niin "lehden" kaltainen kaupallinen sovellus on toimivine ansaintalogiikkoineen kaikilla mobiililaitteilla saavutettavissa.

Tuo pilven laskentatehon valjastaminen avaa muitakin jänniä mahdollisuuksia: Käännöskoneitten ei tarvitse nykyisestä niin hirveästi enää kehittyä kun julkaisun alkuperäiskieli muuttuu merkityksettömäksi ja mediakuluttaja voi nauttia millä hyvänsä kielellä tuotetusta materiaalista äidinkielellään. Itse olen huvittanut itseäni selaamalla mm. puolalaisia verkkosivuja chromella käännösstoiminto päällä.
« Viimeksi muokattu: 28.09.13 - klo:15:41 kirjoittanut salaryman »
"It's nice to be important but it's more important to be nice" John Cassis

Pchan

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 2133
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #6 : 28.09.13 - klo:16:38 »
Toinen on se, että lehtien visuaalisesta ilmeestä vastaavilla ammattilaisilla ei ole oikein selvää käsitystä sähköisen median vaatimuksista ja mahdollisuuksista eikä kovin monen tushi- AD:n ta graafikon käsissä koodi taivu. Edelleen tehdään paperilehteä ja ajatus esimerkiksi upotetuista videoista ei oikein taivu.

Hyvää hypertekstiäkin näkee varsin harvoin, vaikka se on koko netin pihvi. Valokuvien käyttö on toinen ikuinen ongelmakohta.

Videoita en siinä mielessä näe ongelmana, että videoita ja tekstiä kulutetaan hieman eri tavoin. Usein tekstin lukija ei löydä lisäarvoa videosta ja vastaavasti videota hakenut ei jaksa lukea tekstiä. Voin katsoa chris harrisia youtubessa, mutta en jaksaisi lukea herran samaan juttuun liittyvää tekstiä. Vastaavasti taas en jaksa katsella autoblogin tai the vergen satunnaisia videoita, kun noissa saiteissa teksti ja kuvat ovat se juttu. Kannattaa vähän miettiä, missä voi olla hyvä. Kuvat vaativat taitoa ja kalustoa. Videot ovat vielä vaativampia, jos ei halua ihan harrastelijatasoon tyytyä.

Nettilehdessä kannattaa suunnitella tarkkaan tulopuoli. Voisi olla ihan fiksua yhdistää erilaisia ansaintamalleja. Kuvapainotteisessa lehdessä voisi esim. olla ihan toimivaa, että kuvat näkyisivät hyvällä resolla vain jonkin pienen tilausmaksun suorittaneille lukijoille. Mainontaa kannattaa syleillä avoimesti, koska siltä puolelta voi tienata rahaa. Aiemmin maksullisilla appseilla olisi voinut tienata, mutta tänä päivänä on jo mukavampaa selata melkein kaikkea netin kautta myös mobiilivehkeillä.

Kannattaa laskea aika tarkkaan paljonko kassavirtaa pitäisi generoida, jos juttujen tekemiseen vaaditaan kirjoittajan lisäksi kuvaaja sun muuta. Matkustelukin voi olla puolipakollista mielenkiinnon ylläpitämiseksi.

Netissä kilpailu on kansainvälistä, joten suomessa pitää kyetä tuottamaan jotain paikallisuuteen perustuvaa lisäarvoa. Toki pelkkä suomenkielikin on jo plussa joillekin lukijoille.

salaryman

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 3726
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #7 : 28.09.13 - klo:18:07 »
Vastaavasti taas en jaksa katsella autoblogin tai the vergen satunnaisia videoita, kun noissa saiteissa teksti ja kuvat ovat se juttu. Kannattaa vähän miettiä, missä voi olla hyvä. Kuvat vaativat taitoa ja kalustoa. Videot ovat vielä vaativampia, jos ei halua ihan harrastelijatasoon tyytyä.

Rima nousee koko ajan ja uudet välineet vaativat uusia taitoja ja uusia lähestymistapoja. Nettilehti on oikeastaan täysin väärä ja turhaan mielikuvatasolla rajoittava määritelmä tälle medialle kun kysymys on multimediajulkaisusta. Multimediajulkaisu on rampa heti kättelyssä jos jättää jonkun multimedian dimension huomioimatta. Tekstin ohessa ääntä ja sekä staattista että liikkuvaa kuvaa.

Tähän saa perspektiiviä kun miettii painetun median historiaa. Kaiverretuista painolaatoista irtokirjasimiin, jossain vaiheessa piirroskuvituksen sekaan hiipivät valokuvat, sitten tuli värikuvia, valokuvan tarkkaa painojälkeää jne. Nyt sitten ollaan menossa verkkoon. 

Ja kuten sanoin, tekoälyn ja verkkopalveluiden, varsinkin automaattisten reaaliaikaisten käännöspalveluiden kehittyminen tekee materiaalin alkuperäiskielestä merkityksettömän. Ja koska verkolla ei ole maantiedettä, kilpailu on jo heti lähtöviivalta globaalia.

"It's nice to be important but it's more important to be nice" John Cassis

U-Haul

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1547
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #8 : 28.09.13 - klo:18:23 »
Näkisin että Villen blogi ja foorumi voisivat olla jo erittäin hyvä lähtökohta. Niitä muokattaisiin teknisesti eteenpäin foorumisofta, ulkoasu jne., ja blogista tehtäisiin verkkolehti, jonka aihepiireinä, alaosastoina olisivat täällä foorumillakin keskustellut vaatepuoli, ruoka, juoma, tekniikka, kulttuuri... Laadukasta kuvamateriaalia ja liikkuvaa kuvaa. Palveluhaku vaattureista, liikkeistä, palveluista. Kenties kuitenkin pääosin Suomen kielellä, mutta käännettynä myös Englanniksi. Nimi saattaisi toimia sellaisenaan tai sitten "Keikari" on nyt Xxxx.

Brändin luomista ja jonkin verran aktiivista markkinointia eri puolilla, perinteisessä mediassa, sosiaalisessa mediassa jne. Alkuun lehti saattaisi syntyä kiinnostuneiden avustajien, kirjoittajien, kuvaajien, koodareiden vapaaehtoisvoimin omien toimien ohessa, ikään kuin isona yhteisblogina, kunnes mahdollinen kaupallinen potentiaali alkaisi hahmottua. Jonkinlainen yhteisö, osakeyhtiö, olisi ehkä syytä perustaa ja kerätä hieman alkupääomaa toimintaan. Kuluthan eivät aivan valtavat ole, kun toimitiloja, laitteita tms. ei alkuun tarvita.

Itse olen mielelläni tällaisessa hankkeessa mukana siltä osin kuin voin auttaa. Tällainenhan todella Suomesta puuttuu ja tällainen pitäisi olla. Kuten Pchan totesi, erilaisia laskelmia on kuitenkin hyvä tehdä alkuun, olisiko hanke parhaimmillaankaan mielekäs. Varsinaisesti taloudellisesti kannattavat sivustot vaativat yleensä hyvinkin mittavia kävijämääriä. Ansaintalogiikka perustuisi melko puhtaasti ilmoitteluun. Tässä ehkä kohderyhmä ja tuote on kuitenkin erityinen, eikä varsinaista suoraa kilpailijaa Suomen markkinoilla ole. 

Ei tietysti tyylikkään ja hienon verkkolehden pyörittäminen puhtaasti kulttuuritekona harrastemielessäkään (suuri yhteisblogi) mikään huono vaihtoehto ole, jos työmäärä säilyy kohtuullisena. Tuntuu että lukuisat erilliset laatublogit menevät jollain tavalla hukkaan, kun kävijämäärä jakaantuu usealle pienemmälle sivustolle.
Keep Calm and Carry On.

Koutsi

 • Edistynyt
 • *
 • Viestejä: 144
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #9 : 28.09.13 - klo:18:39 »
Laitappas Ville pystyyn. Lupaan lukea.
Farmer John: Voiko nää vajakit lopettaa nurkkiin paskomisen vaikka nyt heti?

Ron Burgundy

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1030
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #10 : 28.09.13 - klo:18:58 »
Ville kysyi "miksei miestenlehdille ole Suomessa kysyntää", ja täällä puhutaan jo insinöörilasit päässä appseista ja julkaisualustoista. Ei kyllä yllätä tällä foorumilla.

Miestenlehdille ei ole Suomessa kysyntää, koska miehet ovat sukupuolensa sisällä paljon vaihtelevampaa porukkaa kuin naiset. Naistenlehdet rakentavat koko juttunsa sen pohjalle, että on olemassa jonkinlainen (lähes) kaikkien naisten jakama "naiseuden kokemus", johon sisältyy asioita kuten ihmissuhteet, kulttuuri, muoti, perhe, sisustus ja juoruilu. Naistenlehdet olettavat, että nämä asiat kiinnostavat lähes kaikkia naisia niin paljon, että he haluavat säännöllisesti maksaa rahaa saadakseen lukea niistä lehden sivuilta. Ja naistenlehdet ovat oikeassa.

Miehillä tilanne on aivan toinen. Miesten kiinnostuksen kohteet vaihtelevat paljon villimmin kuin naisten, eikä koko valtavaa kirjoa voi tunkea yhteen lehteen. Siksi aiemmissa lehtiyritelmissä on yritetty väkisin luoda jonkinlainen modernin mieheyden tiivistymä vastineeksi naistenlehtien kohdeyleisölle, ja tuloksena on ollut huono karikatyyri - hyvin toimeentuleva kaupunkilaismies, joka tykkää mimmeistä, urheilusta, elektroniikasta, autoista, elokuvista, mimmeistä ja urheilusta.

Miehet ovat myös reilusti taipuvaisempia pakkomielteisiin kuin naiset. Kun mies kokee jonkin asian kiinnostavaksi, hän haluaa tonkia sen pohjia myöten. Siksi kamera-, pienoismalli-, auto- ja kuntoilufriikit lukevat omia lehtiään, joissa ei ole juttuja oman lokeron ulkopuolelta.

Tekniikan Maailmakaan ei ole mikään miesten yleislehti. TM ei pärjää Suomessa siksi, että kaikki miehet olisivat kiinnostuneita tekniikasta ja vimpaimista. Eivät ole. Varsinkin suurissa kaupungeissa on valtavasti miehiä, joita TM ei kiinnosta pätkän vertaa. Nykyään enemmän kuin koskaan.

TM porskuttaa, koska tässä maassa on silti hyvin paljon tekniikasta ja vimpaimista kiinnostuneita miehiä (eikä lehdellä ole ainuttakaan kotimaista kilpailijaa).

Miesten yleislehti on mahdoton ajatus näin pienessä maassa.
« Viimeksi muokattu: 28.09.13 - klo:19:18 kirjoittanut Ron Burgundy »
Kaulahuivi on tarpeen aina kylmemmillä ilmoilla, kun kaula jää paljaaksi. -Ylellinen Elämä
Ihan nyt ystävällisesti sanon että unohda tän foorumin aivopesu ja astu pois siitä muotista mihin sut on näemmä hakattu. -konda

Arska

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 4706
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #11 : 28.09.13 - klo:19:03 »
..."naiseuden kokemus", johon sisältyy asioita kuten ihmissuhteet, kulttuuri, muoti, perhe, sisustus ja juoruilu...

Varsinkin juoruilu.
Suositellaan täysraittiutta.

Jaguar

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 346
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #12 : 28.09.13 - klo:19:08 »
Ihan hyvää tekstiä ronilta. Vaikuttaa siltä, että tämän sorttisissa arvioissa pitkälle pärjää kun miettii tuollaisia yksinkertaisia perusjuttuja. Jotkut sortuvat ylianalysointiin, ehkäpä syynä on se, ettei heidän omalla alallaan ole noin helppoja vastauksia.

Ville

 • Satraappi
 • Ylläpitäjä
 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 9259
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #13 : 28.09.13 - klo:19:45 »
Olen lukenut Esquirea useamman vuoden, sillä lehti on törkeän halpa myös Suomeen asti tilattuna. Kyllä siinä jonkinlainen miehyyden kokeminen ja eläminen on keskiössä, mukana tietysti ruoka, tyyli, vähän autoja, viinat myös. Joka numerossa on lisäksi raskaan sarjan journalismia noin viiden tuhannen sanan verran, aiheena esimerkiksi USA:n ja Meksikon rajasodat, dollarisetelien valmistus, kipeä miehen isäsuhde, terrorismin vastainen sota, näin edelleen. Taitto on loistava, tyylijutut surkeita mainoskuvia. Kyllähän sitä lukee, mutta pääsyynä tietysti halpa hinta, ja onhan Amerikan sisämarkkinoilla tilaa miesten lehdille.

Voisin hyvin kuvitella pitkän linjan artikkeleita suomalaiseen miestenlehteen: miehen elämänvalinnat peruskoulun jälkeen, eri parisuhteiden anatomiaa, mitä lapsiltaan oppii, kuinka joku sai elämänsä kuntoon vasta vankilassa, vanhempien sukupolvien kokema emaskulaatio, muutamat tarinat inttivaiheista, mitä työelämä on opettanut, kuinka joku menetti koko perheensä, näin edelleen. Riittävän yleisellä tasolla miehen näkökulmasta koettuja asioita, jotka jollain tavoin koskettavat Matti Meikäläistä. Vaikea sanoa mitä muuta lehteen tulisi. Kysymyspalsta ainakin on kulunut vinkkeli. Jospa konseptina olisi, ettei mitään vakiopalstoja edes löytyisi.
Minulla on Huutonetissä vaatteita, jotka sinä haluat.

Venemies

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 208
  • Profiili
Vs: Suomalaiset miestenlehdet
« Vastaus #14 : 28.09.13 - klo:20:43 »
Muistan vielä MG Miesten Glorian ja Veli -lehden. Eivät edes nousukaudella myyneet.

En tiedä mistä johtuu. Veli tosin oli melkoista p*skaa.