Tässä aikani kuluksi voisi muutaman sanan aiheesta naputella, jos vaikka jotakuta se sattuisi kiinnostamaan...
Eli kaikkihan lähtee siitä, että jokaisella on Suomessa oikeus vaakunaan. Se ei ole aateliston, tai jonkin valtiollisen- tahi kunnallisen instituution tai organisaation yksinoikeus, kuten kovin usein hieman harmillisesti luullaan. Toki edellä mainitut ovat ne eittämättä kuuluisaksi vuosisatojen saatossa tehneet. Yksittäisestä henkilöstä puhuttaessa vaakuna on yleensä joko henkilö- tai sukuvaakuna.
Vaakunan keskeisin, määräävä ja tärkein osa on heraldisien sääntöjen puitteissa laadittu vaakunaselitys. Voi tulla monelle yllätyksenä, mutta lopullinen kuva eli silmin nähtävä vaakuna on itse asiassa vain sen sillä kerralla piirtäneen näkemys vaakunaselityksen perusteella. Eli toisin sanoen, selityksen on oltava heraldisesti niin yksiselitteinen, että kuka tahansa heraldiikkaan perehtynyt piirtäjä tai taiteilija onnistuu piirtämään sen oikein pelkän selityksen perusteella näkemättä laisinkaan itse kuvaa. Toki jokaisen piirtäjän käsiala on luonnollisesti erilainen ja kuvan tyylittely annettujen "raamien" sisällä on jokaisella omanlaisensa, se on selvä. Mutta värit, kilven jaot ja tunnukset ovat joka kerta tismalleen samanlaiset, vaikka kuvan piirtäisi joku muu kuin sen ensimmäisen kerran piirtänyt tai vaakunan alunperin suunnitellut henkilö. Ensisijaisesti juuri vaakunaselitys on se, joka rekisteröinnin yhteydessä arkistoidaan ja jonka heraldinen oikeaoppisuus tarkastetaan. Kuva voi olla pelkkä suuntaa antava luonnoskin, eikä tyylipisteitä jaeta. Toki mahdollisimman selkeä kuva voi toimia hyvänä lisäapuna, mutta kovinkaan suuri painoarvo sillä ei missään nimessä ole, vaikka näin usein oletetaan.
Varsinaisen vaakunakuvan tärkein näkyvä osa on puolestaan kilpi. (eli kilpi on se varsinainen vaakuna) Kilpi on myös vaakunan ainoa osa, jota voidaan käyttää yksinään ilman muita osia. Siitä huolimatta ns. täydelliseen vaakunaan kuuluvat kilven lisäksi kypärä, kypäränpeite, lakipunos, sekä kypäränkoriste/ koristeet. Lisäksi tavan kuolevaisten vaakunoissa voi olla kunniamerkki, tunnuslause ja sotahuuto. Aatelisilla ja kuninkaallisilla on lisäksi vielä omat lisukkeensa, kuten esimerkiksi arvokruunu, kilvenkannattajat ja kruunausviitta, mutta niihin en tässä paneudu, vaan keskityn ns. porvarisvaakunoihin.
Kilpi on siis lopullisen vaakunan ydin. Vaakunan suunnittelussa kannattaa näin ollen lähteä siitä ja panostaa siihen kaikkein eniten. Loogisinta on ensiksi päättää vaakunan, eli kilven värit, eli tinktuurit. Toisen väreistä on oltava metalli, eli joko kulta tai hopea. Varsinaisia värejä kahden metallin lisäksi Suomessa on käytössä neljä+1. Punainen, sininen, vihreä ja musta. Viidentenä värinä erityiskäyttöön tarkoitettu ja poikkeusluvalla käytettävä purppura. Ihannevaakunassa värejä on vain kaksi, eli metalli+väri. Kolmaskin väri voi siinä hyvin perustelluin syin olla, mutta neljäs väri on lähes poikkeuksetta huonoa heraldiikkaa, eikä sitä hyväksytä. Varsinaiseksi väriksi ei kuitenkaan lasketa esim. tunnuksina käytettyjen eläimien tai vaikkapa kasvien varuksia, kuten eläimen silmiä, sonnin nenärengasta, pässin sukuelimiä, tai vaikkapa kasvin kukintoa tai esimerkkinä oksasta versovaa tammenterhoa.
Vaakunan eli kilven värit voidaan valita esimerkiksi oman kotiseudun maakuntavärien perusteella, kuten itse tein. Tai ne voidaan valita vaikkapa nykyisen asuinpaikan perusteella. Tai sitten voidaan vain valita värit, joista yksinkertaisesti pitää. Kunhan toinen väreistä on se äsken mainittu metalli, eli joko kulta tai hopea. Näin ollen, Suomessa käytössä olevat heraldiset värit ovat kaikki vapaasti valittavissa, pois lukien se purppura.
Kypärän malli on aina sama. Meillä tavallisilla kuolevaisilla se on malliltaan pistokypärä. Joskus se mainitaan vaakunaselityksessä, mutta se ei ole välttämätöntä tai tarpeellista.
Kypäränpeite mukailee itse vaakunan värejä. Useimmiten niin, että päällinen on väriä ja vuoripuoli metallia. Kypäränpeitteen muotoa, kokoa ja mallia ei tule koskaan mainita, eikä sitä tarvitsekaan. Sillä se on aina kulloinkin vaakunan piirtäneen taiteilijan näkemys. Toki tiettyjen raamien sisällä sekin.
Lakipunos kypärän päällä (kannattelee kypäränkoristetta) mukailee vaakunan värejä vuorotellen niitä. Se mikä on tärkeä muistettava, on muistisääntö siitä että vaakunan vasen ja oikea on käänteinen, eli ikään kuin itse olisimme kilven takana niin kuin ritari taisteluun valmistautuessa konsanaan.
Kypäränkoriste/ koristeet on toinen täydelliseen vaakunaan vapaasti valittava heraldinen tunnus kilvellä olevan tunnuksen lisäksi. Se voi myös toistaa kilven tunnuksen, tai olla jotain aivan muuta. Tämä on kuitenkin kilpeen verrattuna aina toissijainen. Kypäränkoristetta ei voi käyttää koskaan yksin itsenäisenä vaakunan osana, kuten pelkkää kilpeä voi. Heraldisien sääntöjen rajoissa mielikuvitusta voi käyttää hyvinkin laajasti kypäränkoristeen osalta.
Näin esimerkkinä mainittakoot, että omassa hiljattain valmistuneessa vaakunaesityksessäni itse kilpi kertoo minun nimeni, syntymäkasteeni, sekä synnyinmaakuntani. Kypäränkoriste puolestaan kertoo molempien vanhempieni sukujen tarinaa 1930- luvulta lähtien, sekä samalla tunnuksella, onnekkaana sattumana tässä tapauksessa oman työurani parikymppisestä lähtien aina tähän päivään saakka katkeamattomana.
Summa summarum... Vaakunan suunnittelu on mielenkiintoista, haastavaa, jopa erittäin hauskaa. Aiheen ja värit voi valita heraldisien sääntöjen puitteissa vapaasti. Se voi kertoa sinusta tai suvustasi eri asioita, tai sitten vain käytät niitä heraldisia värejä ja tunnuksia joista satut pitämään eniten.
Omalla kohdallani on käynyt sikäli hyvä tuuri, että vaakunaesityksessäni olevilla kolmella tunnuksella (joista kilvellä vain yksi) ja valitsemillani väreillä minun on ollut mahdollista tehdä lähes "puhuva" vaakuna, joka kertoo minusta ja kummankin puolen suvusta käytännössä kaiken oleellisimman, aina historiasta nykyhetkeen saakka viimeisen vajaan sadan vuoden ajalta. Oikeastaan harrastukset ovat ainoita asioita, joita en edes yrittänyt lähteä ymppäämään vaakunaan. Se ei olisi nimittäin onnistunut enää mitenkään heraldiikan säännöin ja varsinkaan tavoiteltaessa ns. vaakunaihannetta.
Tuossapa hyvin, hyvin typistetty katsaus heraldiikan perusteiden ja vaakunan suunnittelun alkeisiin.
Kiinnostuneille ensiavuksi löytyy jo paljon enemmän lisätietoa täältä:
https://www.heraldica.fi/fi/