Kirjoittaja Aihe: Kellot  (Luettu 2460239 kertaa)

vemuli

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 291
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4545 : 24.02.21 - klo:15:27 »
Nämä "ongelmat" olivat tiedossa jo silloin, kun tuo Broad Arrow oli omalla hankintalistalla.Minun (ja parin ammattilaisen) mielestä nuo ko. koneistoon liittyvät ongelmat ovat suuresti liioiteltuja. Samat tarinat elävät foorumeilla omaa elämäänsä ja putkahtelevat esille aina silloin tällöin. Kyseessä on todella laadukas, tarkka ja kestävä koneisto. Sitähän on muuten käytetty monessa muussakin mallissa kuin Broad Arrowissa.

esim.:
Speedmaster Broad Arrow (3303)
Speedmaster Legend (3301)
Speedmaster Racing (3301)
DeVille Chronograph (3313)
Constellation Double Eagle Chronograph (3313)
Planet Ocean Chronograph (3313)
Seamaster Pro Chronograph black dial models like 2594.52 (3301)

Nämä 3303 (ja variantit) yksittäiset ongelmat ovat olleet jo lähtökohtaisesti vuodesta 2008 alkaen historiaa. Jos aiemmin valmistettuja kelloja on käyttänyt valtuutetussa Omega huollossa, osien päivitys on suoritettu rutiininomaisesti. Omegan seppä kertoi hänen kohdalleen osuneen ainoastaan yhden kerran ko. osaan kohdistunut vika. Eli ei ole oikeasti kyse mistään yleisestä ongelmasta. Ja tuskin enää on edes liikkeellä kelloja, joita ei olisi jo huollon yhteydessä päivitetty. 2008 alkaenhan tuo päivitys on jo tehty tehtaalla.

En itse epäröisi sekuntiakaan ostaa Broad Arrowia tai vastaavaa. Ainakaan "koneistojen ongelmat" eivät olisi se este.
 
Kellomaailma on täynnä lähes puhdasta mielikuvamarkkinointia. Näihin mielikuviin kuuluu kaikki ne in-houset, COSC:it, avaruusseikkailut, vuorten valloitukset, vakoojatarinat ja oikeastaan kaikki keskustelut, joilla saadaan kulutushyödyke kiinnostavaksi kuluttajan näkövinkkelistä katsottuna. Me kaikki pidämme yllä mielikuvia. Tavalla tai toisella. Niin kuluttajat, valmistajat, kuin markkinoijatkin. WatchTime -lehden testeissä on vuosikaudet ollut sellainen käytänne, jossa muun kuin in-house -koneiston kohdalla pisteytys on aina alhaisempi. Täysin riippumatta koneiston viimeistelytasosta, komplikaatiosta tai mittatuloksista.

sika

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 208
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4546 : 27.02.21 - klo:13:20 »
No niin. Zenith A384 Revival on vihdoin ranteessa. Tämä oli tavallaan riskittömin kellohankinta, minkä olen koskaan tehnyt, koska olen vastaavia alkuperäismalleja kokeillut ranteessani vuosien mittaan useita kertoja ja kellon käyttämästä koneistostakin on jo pitkälti kokemusta. Sain juuri sitä, mitä tilasinkin.

Alkuperäiseen verrattuna Revival-mallin merkittävimmät erot ovat:
- Safiirilasit molemmin puolin. Alkuperäisessä hesaliittilasi etupuolella ja takapuolella metallikansi "NATO-tähdellä".
- Z400 koneisto alkuperäisen 3019 PHC:n sijaan. Teknisesti erot ovat hyvin pieniä (mm. iskusuojausta on parannettu), mutta uudempi versio on visuaalisesti viimeistellympi.
- Nupissa viisisakarainen tähti alkuperäisen nelisakaraisen NATO-tähden sijaan.
- Superluminovan käyttö viisareissa ja indekseissä tritiumin sijaa.

Mieluisan ulkonäön ja tekniikan lisäksi kellon parasta antia on mielestäni mukavuus päivittäisessä käytössä, mikä ei aina ole itsestään selvää moderneissa isompikokoisissa chronografeissa. Mukavuutta lisää Gay Freres tikapuurannekkeen uusioversio, joka kokemukseni mukaan varsinkin kesähelteellä on ihan ykkösvalinta. Kolikon kääntöpuolena lienee syytä mainita, että koska ranneke edustaa 60-luvun suunnittelua yksinkertaisine fold-over-lukkoineen, se ei ole rakenteeltaan yhtä robusti, kuin laadukkaat uudet rannekkeet vastaavan hintaluokan kelloissa. Tämä oli hyvin tiedossani ostopäätöstä tehdessäni ja koska samanlainen vanha ranneke on vintage-Defyssäni palvellut minua luotettavasti, en näe siinä suurempaa ongelmaa.

Ohessa kuva, joka antanee jonkinlaisen käsityksen kellosta. Ranteeni edustaa paksuudeltaan jotakuinkin Suomalaisen miehen keskivertorannetta.


vemuli

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 291
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4547 : 27.02.21 - klo:13:42 »
On kyllä magee kello. El Primero on kyllä niin klassikko...hieno valinta. Oikein itsekin hengästyy sivusta katsellessa 😄

Olen aina lämmennyt Zenithille ( ja Omegalle), koska kelloharrastukseni alkoi juuri näistä merkeistä. Vain varattomuuteni (ja puoliso) on estänyt hankkimasta läjää Zenithejä 😆

Jean Passepartout

 • Edistynyt
 • *
 • Viestejä: 110
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4548 : 27.02.21 - klo:15:10 »
En ole mikään chronojen suurin ystävä (omaan ranteeseeni pääosin liian isoja), mutta tuo on kyllä nätti kello. El Primero on ykkönen!

Jean Passepartout

 • Edistynyt
 • *
 • Viestejä: 110
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4549 : 28.02.21 - klo:16:45 »
Kyselin parisen sivua takaperin rohkaisua vintage-kellojen maailmaan astumiseen. Tällainen kokoelma on ehtinyt puolessa vuodessa muodostua:Vasemmalta oikealle:
Certina T+C
Zenith (vedettävä)
Tissot Visodate Seastar Seven (vedettävä)
Certina DS-2 (vedettävä)
Lanco

Kaikki ajoittuvat 60-luvun puolivälin ja 70-luvun alkupuolen tienoille. Halvemman pään hankintojahan nämä ovat, yksikään ei ollut yli 500€ huollettuna. Monia houkutuksen kohteita olisi edelleen (esim. Certinan DS-1 polttelisi), mutta kun kelloja on toinenkin laatikollinen (Seikoja yms), niin nyt määrä alkaa olla ylärajoilla, että kaikki saavat edes kuukausittaista käyttöaikaa.

paddington

 • Auktoriteetti
 • ****
 • Viestejä: 777
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4550 : 28.02.21 - klo:18:55 »
Hienoja! Itselläni on nyt neljä kelloa, joissa on oikeastaan kaksi liikaa.

Jean Passepartout

 • Edistynyt
 • *
 • Viestejä: 110
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4551 : 01.03.21 - klo:13:33 »
Kiitos. Tunnistan itsessäni hamstraustaipumuksen: aikaisemmin levyt, sitten vaatteet ja nyt kellot. Vaikka yritänkin itselleni uskotella, että en ole keräilijä, vaan kaikki tulevat käyttöön, niin onhan kymmenen kellon tarpeellisuus vähän vaikeasti perusteltavissa.

Tumppi$

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1698
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4552 : 02.03.21 - klo:09:03 »
Tulipa vähäksi aikaa viilennettyä kellokuume. Viime viikon lopulla tuli yksi kronografi lisää kahden entisen rinnalle. (kronot omia suosikkejani) Valinta oli sikäli haastava, että ehdottomaksi hintakatoksi asetin ”kolme rahaa”... Sen lisäksi päätin että nyt hankin sellaisen kellon jonka kanssa ei tarvitse varoa mitään.. Eli ei vettä, ei normaaleja käytön jälkiä jne. Toisaalta, asetin myös tavoitteeksi että sen pitää olla jollain tapaa selvästi poikkeava kuin kaksi jo omistamaani kronoa. Sekä tietenkin järkevän kokoinen. Lopulta valinta olikin varsin helppo, koska noilla kriteereillä vaihtoehtoja ei muutamaa enempää ole tällä hetkellä juurikaan tarjolla. Näinpä sitten ensimmäinen saksalaiseni tässä asiassa tuli taloon. Valintani oli siis sukelluskrono Sinn EZM 13.

Aluksi hieman arvelutti nupin ja painikkeiden sijainti toisella puolen kelloa verrattuna yleisesti totuttuun, mutta Sinn on toteuttanut asian varsin neutraalisti, eikä se täten varasta huomiota oikeastaan ollenkaan. Lisäksi tuohon asetteluun ja painikkeiden käyttöön tottui muutamassa päivässä. Myös rannekkeen halusin poikkeavan aikaisemmista. Suomessa oli tarjolla yksi EZM 13 silikonirannekkeella, joten se päätyi tänne. IWC:ssä on kiinni nahkaranneke, Certinassa teräsranneke, joten tämä edelleen helpotti päätöstä. Nyt ei tosiaan tarvitse ”pelätä” hikoamista tai kastumista. Erilaisen kronon tästä tekee se, että Sinn on modannut 7750 Valjouxin siten, että perinteisen 30:n minuutin minuuttilaskurin sijaan tässä on isohko 60:n minuutin laskuri kello kuudessa. Pidempää ajanottoa varten tietysti sukelluskelloille tyypillinen yhteen suuntaan pyörivä aikakehä. Inhoamani ”karvalakkipäivyri” tässäkin on, mutta se on toteutettu varsin näkymättömästi pienellä fontilla ja tumman punaisena puoli viiden kohdalla, joten sen verran annoin periksi. Se tasoittuu aika mukavasti kellotaulun muun punaisen tekstin kaverina.

Tämä kello tulee selvästi kovempaan ja arkisempaan käyttöön kuin kaksi muuta kelloani. Tämä huomioiden mukavana bonuksena se, ettei tästä löydy yhtään kiilloitettua pintaa, vaan kaikki on satiinipintaista. Kooltaan tämä on sukelluskelloksi varsin kompakti, joskin Valjoux- pohjaisena ja Sinnille tyypillisesti paksu. Myös 50:n barin paineenkesto varmasti tuo lisää paksuutta.

Viimeistely on hyvää, joskin kierrettävän kehän käytössä tuntuu selvä ”klappi”. Senkin tosin sanotaan olevan tässä ominaisuus, eikä vika. Tiedä sitten varmaksi, mutta monet sanovat että näin ollen aikakehää pystyy oikeasti vaivatta käyttämään myös märkänä ja sormet kohmeessa, päinvastoin kuin monissa kehältään huipputiukissa ”luksuskelloissa”. (tuo luksus sana muuten kuvottaa minua nykyisissä sveitsiläisissä)
Itse en sukella, mutta uin kylläkin, joten tämä on nyt sitten todellakin huoleton kello vesileikkeihin, varsinkin kun kronoa pystyy tässä mallissa käyttämään tarvittaessa veden alla. Valjouxin vetopaino tietysti pitää omaa ”rohinaansa”, vieläpä Sinnissä aika voimakkaasti, mutta sitä en ole koskaan kokenut millään tavoin häiritseväksi.

Sinnin omia teknologioita tässä on ihan mukavasti. (kuten kuparisulfaattikapseli kosteutta ja huurtumista vastaan) Mutta ihan niin rajua elämää en vietä että niistä täsmähyötyä minulle olisi, mutta muuten hyvää vesitiiviyttä ja robustiutta toki arkikellossa arvostan ja tarvitsen. Kellotaulu voisi olla hieman rauhallisempi, mutta toisaalta nyt kellon tietynlainen kompaktius korostuu, mikä on hyvä asia.
« Viimeksi muokattu: 02.03.21 - klo:14:15 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

Tumppi$

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1698
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4553 : 06.03.21 - klo:13:04 »
Mutta on tuo nimim. Sika:n uusi Zenith vaan hieno.. Onnittelut hienolle hankinnalle. Lähentelee täydellisyyttä. Tuosta kun otettaisiin pois tuo päivyri, niin se olisi siinä! (Toki tiedän, että El Primero koneiston lisäkomplikaatioksi se on alunperinkin luotu) Kyllä se vaan houkuttaisi nelikymppisille sitten aikanaan A385:n uusiopainos... 

Apropoo, miten tuo nimimerkki... Onko parempi käyttää tuota muotoa, että Sika:n, vai voiko suoraan heittää, että sian? ;D
« Viimeksi muokattu: 06.03.21 - klo:13:13 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

sika

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 208
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4554 : 07.03.21 - klo:22:24 »
Sika mikä sika. Se tarkoittaa kyllä ihan sitä itseään, eli oikea taivutusmuoto on Sian ;)

sika

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 208
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4555 : 07.03.21 - klo:22:41 »
Päivyristä sen verran, että sen pois jättäminen olisi kokemukseni mukaan suosittua kelloharrastajien keskuudessa. Tämä siis ihan yleisesti ottaen, ei pelkästään Zenithin kohdalla. Kun olen jutellut aihesta useammankin kellobrandin edustajan kanssa vastaus on kuitenkin ollut aina sama: Päivyrin poisjättäminen pienentää heidän keräämiensä tietojen perusteella potentiaalista asiakaskuntaa niin paljon, ettei siihen haluta mennä kuin poikkeustapauksissa - yleensä silloin, kun halutaan säilyttää ikonisen aseman saavuttaneen mallin imago. Esim. Omega Speedmaster Professioonal.

Arska

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 4720
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4556 : 08.03.21 - klo:19:50 »
Minä esimerkiksi vaadin säännölliseen käyttöön tulevalta kellolta aivan ehdottomasti päivyriä. Kellon tehtävä on kertoa aika ja päivyri toimittaa tätä tehtävää siinä missä tunti-, minuutti- ja sekuntiviisaritkin. Päivämäärää monesti ei myöskään muista, joten toiminto on oikeasti varsin hyödyllinen. Muutoinkin suhtaudun rannekelloihin, kuten niihin oli tapana suhtautua ennen muinoin - kun ne olivat ennen kaikkea ajannäyttäjiä eivätkä ensisijaisesti asusteita. Arvostan tarkkuutta, kestävyyttä, käytännöllisiä toimintoja, pitkää käyntivaraa ja kellon sekä rannekkeen maltillista kokoa, ennen kaikkea ohuutta.
Suositellaan täysraittiutta.

Tumppi$

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1698
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4557 : 10.03.21 - klo:12:29 »
Vaikka visuaalisesti pidän eniten päivyrittömistä, (ja vieläpä käsin vedettävistä) niin on tuo toki totta. Eilen viimeksi piti kellosta tarkistaa päivämäärä töissä. Noh, nyt sattui olemaan ranteessa kello josta se löytyikin. Helposti tuo harrastuneisuus ottaa vallan näin yltäkylläisyyden aikoina, kun monilla on nykyään varaa omistaa useampia kuin yksi.
VASTATUULEEN!

sika

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 208
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4558 : 12.04.21 - klo:11:49 »
Mitä sanovat tyylitietoiset - onko vihreä uusi musta?

Huomattavan monien kellobrandien 2021-mallistoon on tullut vihrreällä taululla varustettuja malleja niin sporttisiin , kuin elegantinpiinkin malleihin. Tässä vain muutama esimerkki:

Tumppi$

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1698
  • Profiili
Vs: Kellot
« Vastaus #4559 : 13.04.21 - klo:09:31 »
Kyllähän vihreä on monikäyttöisyydessään hyvä väri, kun vain sävy sattuu kohdilleen. Olen ihmetellyt jo vuosia vihreiden taulujen vähäistä määrää valmistajilla.
VASTATUULEEN!