Käytänkö siis googlea brändin takia? En, vaan ylivoimaisten ja usein markkinoiden ainoiden tuotteiden takia.
Viestissä melkeinpä kuvasitkin sen mihin tuo väittämäni "Google-brändi kontribuoi vahvasti tulokseen" perustui. Brändiähän ei pitäisi siis mieltää vain valmiin tuotteen tai palvelun päälle lätkäistäväksi "logoksi" vaan kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi siitä mitä kuluttaja brändissä näkee ja kokee. Eli tyhjästä vahvaa brändiä on mahdoton luoda, ainakaan pitkäikäisesti, vaan se vaatii taustalleen nimenomaan jotain mihin brändin kysyntä ja myös arvo perustuu.
Googlen tapauksessa ne ovat nimenomaan nuo listaamasi vahvat verkkopalvelut hakukoneista Googlemapsiin ja muihin. Jos katsoo IB:n listauksia viime vuosilta, on Google päässyt listoille 2005 ja sen jälkeen noussut kohti kärkeä huimin harppauksin (25-45% nousua per vuosi). Tähän syynä on tietty kovan tuloksen teko, mutta myös osaltaan brändin vahvistuminen. Pelkällä hakukoneella ja verkkomarkkinoilla ei ehkä häätyteltäisi maailman top 5 sijoja, mutta kun Google on samaan aikaan onnistunut monipuolisesti ja innovatiivisesti onnistunut laajentamaan toimintaansa ja vielä Google-brändin alla, on myös brändiarvo vahvistunut. Eli on GoogleMaps, GoogleTranslate, Gmail, Google Android, Google Chrome, Google Wave etc. Tälläisessä tilanteessa pelkän vahvemman hakukoneen tuominen markkinoille ei välttämättä uhkaisi Googlen brändiä/asemaa, vaikka osa kuluttajista siihen vaihtaisikin... Kun yleisesti käytössä on verbi "googlaus", voitaneen sanoa että brändi on tunnettu ja arvokas. Tämä taas tietty herättää mainostajien, median ja muiden kiinnostuksen, jotka sitten lisäävät brändin huomioarvoa (uudet lanseeraukset helpottuvat) ja myös maksumiehinä Googlen tuloksen osalta. Summa summarum, vahvaa brändiä ei voisi Googlen tapauksessa olla ilman innovatiivisia palveluita ja toisaalta ilman vahvaa brändiä innovatiivisille palveluille (tai oikeastaan niiden jatkuville laajennuksille) tuskin löytyisi aivan yhtä suurta maailmansuosiota.
Coca-Colan, jonka brändin arvoa ei käy kieltäminen, epäonnistuneessa New Cokessa virheenä oli ehkä enemmän se ettei alkuperäisen kokiksen brändiarvoa ihan ymmärretty, vaan ns. vanha tuote yritettiin siirtää kokonaan sivuun uuden tieltä. Viime aikonahan Coke Zero on ollut kohtuullinen onnistunut brändilaajennus kokikselta.
Mielestäni tuo IB:n tutkimus mittaa brändin kokonaisarvoa ja merkitystä yritykselle eikä vain sitä kuinka paljon lisähintaa jostakin voidaan pyytää brändin "varjolla". Eli tutkimus ei vain mittaa sitä kuinka paljon enemmän rahaa laukusta voisi saadaa lätkäisemällä siihen LV:n monogrammin kylkeen tai solmion kuviointiin Hermesin logoa. Se raha mitä Hugo Boss voi pyytää puvustaan ylimääräistä vs. samanlaatuinen noname-tuottaja, voidaan ehkä mieltää brändin tuomaksi lisäarvoksi, mutta se ei kumminkaan tarkoita samaa kuin brändin kokonaisarvo. Kokonaisarvo kun on useiden osien summa, eikä aina ehkä ihan suoraviivaisin yhteenlasku.
Mitä tulee IB:n mittareihin, niin jokainen mittarihan on virheellinen, suuntaan tai toiseen:D Tuo toimialojen parhaiden nouseminen listoille varmaan johtuu osittain siitä että juuri tuota mainitsemaani "brand earningsia" benchmarkataan toimialakohtaisesti, eli esim. Googlea verrataan Yahooseen ja muihin kilpailijoihin. Jos vertailu olisi suora esim. perinteisiin brändituotteisiin, ei esim. Cisco varmaan keikkuisi listalla noinkaan korkealla. IB laskelmathan ovat vain yhdet monien joukossa, aika moni muukin firma yrittää lyödä leiville brändien arvon laskemisella. Tuo nyt vaan tuntuu olevan se tunnetuin ja arvostetuin maailmalla.