Keikari > Yhteiskunta

Suomalaisesta kateudesta

(1/16) > >>

salaryman:

--- Lainaus käyttäjältä: Ville - 02.11.12 - klo:14:12 ---Kiinnostava aihe, suomalaisten kateudesta kun kirjoitellaan ja puhutaan niin usein. Kaksi setääni on menestynyt omalla yrityksellään ja voinut hylätä rahahuolet, mutta erityisesti pienellä paikkakunnalla jupinoita riittää aina. Pitäisiköhän tälle avata oma ketjunsa?

--- Lainaus päättyy ---

Suomalaisten käsitys oikeudenmukaisuudesta on peruja ajalta jolloin yhteinen hyvä tarkoitti taigalta löytynyttä puolimätää peuranraatoa. Suomalaisen mielestä kaikkea hyvää ja kaunista, onnea ja menestystä, vaurautta ja hyvää mieltä on maailmassa olemassa vain rajattu kiinteä määrä jonka jakaminen on nollasummapeliä: Jos sinulla on jotain enemmän/paremmin kuin minulla, se on minulta pois.

Ville:
^En haluaisi olla samaa mieltä, mutta elämänkokemus ja tapaamani suomalaiset todistavat näin. Suomenruotsalaiset ovat keskimäärin positiivisempia ja tämä on omiaan lisäämään pilkkaa.

Schnitzel:
Todella hienoa lukea näin väkevää analyysiä suomalaisista! Linkitän tähän vielä Miksi Suomessa pukeudutaan huonosti -ketjun, niin tarina pysyy ehyenä.

Edit. kirotusvihre

anon:
On ihan normaalia tehdä sellaisia sellaisia havaintoja ympäristöstä, jotka tukevat olemassolevia uskomuksia. Yksi uskomusta puoltava havainto riittää todistamaan asian, josta tuhat muuta todistaa ihan muuta. Siinä on muuten yksi syy foliohattujen yleisyyteen. Ts. voi olla, että kateus on suomalaisten kansallinen erityispiirre, mutta en siihen usko.

danius:
Kateus on ihan oikeastikin palautettavissa suomalaisten uskomuksiin historiassa. Entisaikain maalaisyhteisöissä uskottiin, että onnea on rajallisesti. Jos naapurilla pelto tuottaa hyvin, se on itseltä poissa. Onni ei jakautunut tasaisesti koko kylälle. Siksi Suomessa harjoitettiin eräänlaista noituutta: käytiin hautaamassa suolaa naapurin hyvään peltoon ja luettiin pari loitsua sadon epäonneksi. Karjalta leikatiin hännästä pala tai nahkaan tehtiin merkkejä. Tämä siksi että oma pelto tuottaisi tai että oma karja kukoistaisi. Uskon että näillä menneisyyden uskomuksilla on jotain tekemistä nykypäiväkin näkyvän kateuden kanssa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta