Kirjoittaja Aihe: Kenkien oikea istuvuus  (Luettu 72052 kertaa)

konda

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 8975
    • Profiili
Kenkien oikea istuvuus
« : 08.09.12 - klo:13:00 »
Kenkien istuvuus on ollut teemana AS:n trunkin ja muunkinlaisen seikkailun myötä, joten tälle voisi yrittää rakentaa oma topic. Mitä kenkien hyvä istuvuus itse asiassa on? Miten jalan koko mitataan istuvan kengän löytämiseksi? Milloin kenkä on liian suuri ja milloin liian pieni?

Tätä pikkuhijaa päivittäen ja kuvia sitä mukaa kun jaksaa, viitsii ja muistaa.


Jalan mittaaminen


Jalan mittaamisen voi suorittaa osaava ammattilainen, esim AS:n Chay osaa mitata trunkeissa jalat erittäin hyvin. Tämän perusteella oikean kengän ostaminen helpottuu. Jalka kannattaa myös mittauttaa Brannock devicellä, mikä löytyy hyvin varustelluista suutareista (esim Monofix) sekä useista urheiluliikkeistä. Brannock:lla kannattaa selvittää oma US ja UK koko, sekä oman lestin leveys sekä UK:ssa että US:ssä (unohda euro Brannock - sillä ei tee mitään edes katupuolen kenkien kanssa). Brannock mittauksen perusteella esim Allen Edmonds kenkien tilaaminen on paljon helpompaa, koska AE valmistaa kengät Brannock pituuksien ja leveyksien mukaisesti.

Brannockia ei kuitenkaan kannata uskoa absoluuttista totuutta kertoviksi. Kenkiä täytyy aina sovittaa. Esim Brannock:ssa oma kokosi voi olla jopa 1-1,5 kokoa mittalaitteen kertomaa pienempi ja oikea leveys 1-1,5 lestileveyttä suurempi.


Matala jalkapöytä

Matalalla jalkapöydällä tarkoitetaan sen tyylistä jalkaa, jossa sanan mukaisesti jakapöytä ei ole korkea. Tämä ilmenee kenkiä sovitettaessa seuraavista tunnusmerkeistä:
- Jalkapöydän ylle jää kengässä tilaa, vaikka lestin leveys olisi oikea
- Nauhoitettaessa kenkiä vasen ja oikea nauhoituspuolisko (mikäköhän tämän "oikea" nimi muuten on...?) menevät helposti toistensa päälle. Tällöin kenkä on jalkapöydän etuosasta selvästi liian suuri ja usein myös lestin leveys on liian suuri.
- Jalka liukuu kengässä eteenpäin, jolloin kenkää voi pitää virheellisesti liian pienenä. Kenkä voi olla täysin sopiva, mutta kengän nauhoistuskohdan ja jalkapöydän etuosan/nilkan välisen tyhjän tilan vuoksi jalka liikkuu.
- Kengän kielen sisäpuolelle on saatavissa ns. tongue padeja, joilla rakoa jalkapöydän ja kielen välillä voidaan pienentää jalan liikkeen vähentämiseksi ja kengän kireyden optimoimiseksi.

Villen tongue pad -linkki:

Matalan jalkapöydän miehet, apua on saatavilla. Kielipehmusteet ovat helpoin tapa istuvuuden parantamiseksi.
http://www.keikari.com/blogi/tongue-pads/


Ja Arskan vastine tähän:
Jep, nuo J.T.Footet ovat hyviä. Kannattaa ostaa mahdollisimman isot, jotta kapistus peittää koko kielen alapinnan. Näin saadaan riittävästi täytettä kenkään ja mukavuus on paras. Ennen liimaamista värjään permanent marker -tussilla pehmusteen ylös jäävän pään tummaksi, jotta se ei mistään suunnasta pääse valkoisena välkkymään ulos. Sitä tuskin kukaan muu pääsisi näkemään mutta itse istuessa pehmusteen pään saattaa nähdä.

Itsekin alkuun karsastin noita, koska jotenkin epäloogisesti ajattelin niiden pilaavan kengän neitseellisen ihanuuden. Paskanmarjat, kun niillä on saanut kengät istumaan, mieli kummasti muuttuu. Eivät kengät siitä pilalle mene sen enempää kuin vaikkapa kärkiraudoista, parantuvat vain. Naftin kokoisten kenkien ostaminen on viheliäinen ratkaisu.



Lestin leveyden vaikutus kengän istuvuuteen

Oikea lestin leveys pitää kengän hellästi, mutta napaksti jalassa. Voidaan ajatella vertausta, jossa pidetään vasta kuoriutunutta linnunpoikasta kämmenien ympärillä. Ote on varma ja napakka, mutta mahdollistaa lintujen liikkeen kämmenessä niitä liikaa puristamatta.

Kantakuppi pitää kantapään paikoillaan. Oikeassa kengän leveydessä kantakuppi puristaa kenkää juuri sopivasti siten, että kantapää ei liiku leveys eikä korkeussuunnassa häiritsevästi. Kenkää pidetään usein liian pitkänä, jos kantapää nousee kengässä. Tämä on lähtökohtaisesti aina virheellinen käsitys. Kengässä voi olla varpaissa tyhjää useampia senttejä, jos lestin leveys, eli tätä kautta myös kantakuppi, on oikein mitoitettu. Useimmiten liian pitkäksi luultu kenkä on siis todellisuudessa liian leveä ja kengän pituutta nostettaessa kantapää nousee (pienemmissä koissa kantakuppi pienenee suhteessa ja voi tämän vuoksi tuntu sopivalta - tällöin tullaan kuitenkin "pikkuvarvasta puristaa" -ongelmaan, josta alla lisää).

Kengän girth measurement, eli ympärysmitta jalkaköydän kohdalta, on toinen istuvuuteen vaikuttava tekijä. Liian pienessä leveydessä jalkapäydän päällinen on ensimmäinen kohta, josta kenkä puristaa. Liian suuressa leveydessä väärän girth mitan huomaa siitä, että jalka liikkuu jalkapöydän keskikohdalta sivusuunnassa reunasta reunaan. Tällöin voi vastaan tulla myös ns. pikkuvarpaan puristuminen. Jos girth on tiukempi, pikkuvarvasta ei välttämättä purista, koska jalka pysyy kengässä paremmin paikallaan. Girth mittaa voi leventää suutarilla helposti ainakin puolen leveyskoon verran, eli pieni puristus saadaan kompensoitua venytyksellä (huom ympärysmitta varpaiden kohdalta voi silti jäädä liian tiukaksi, eli tämä on huomioitava!).

Em. ympärysmitan kanssa on huomioitava topicin aivan alussa selitetty matala jalkapöytä. Tämä voi olla valitettava ongelma, vaikka lesti olisi kuinka oikean kokoinen. Tällöin on aina säädettävä tongue padien kanssa.

Em. kantakuppi ja girth measurement pitävä toisin sanoen kengän paikallaan, EI kengän pituus.

Kengän pituuden merkitys tuntuu olevan yleisesti melko väärin ymmärretty. Ajatelkaa Leningrad Cowboys -tyylistä kenkää, jossa kärki on puoli metriä pitkä. Missä varpaat ovat? Eivät ainakaan kärjessä! Sama logiikka toimii kaikissa kengissä. Kenkä voi olla suippo, mutta varpaiden on tarkoitus ylettyä vain sille rajalle, josta kengän suora muoto vaihtuu suipoksi. Suippoa osaa voi olla vaikka metrin verran. Vielä kerran: tällä ei ole merkitystä istuvuuteen! (Muista kuitenkin, että useampaa kokoa liian suurta kenkää ostettaessa istuvuus muuttuu, koska kantakuppi ja girth measurement kasvavat suhteessa, kun kengän pituus kasvaa. Puolessa tai yhdessä koossa ne eivät kuitenkaan vielä kasva merkittävästi pituuteen suhteutettuna.)

Usein kuulee "pikkuvarvasta puristaa". Akuankkaräpylät ja vaikeat jalanmuodot poislukien syy pikkuvarpaan puristukselle on lähes aina liian pieni pituuskoko: ollaan yritetty tunkea varpaita sinne Lenigrad Cowboys kenkien kärkeen saakka, vaikka varpaiden kuuluu loppua siihen, mistä suippous alkaa. Kun kengän muoto muuttuu kapeammaksi, varvasta puristaa. Melkö loogista, eikö niin? Mieti yllä olevia kappaleita kengän kunnollisen istuvuuden saamiseksi oikean lestin leveyden kautta. Tämän jälkeen mieti, voisiko kärkeen jäädä esim 3 cm tyhjää tilaa, vaikka kenkä olisi sämpylä? Kyllä voi.

Yllä oleva voi tietysti muuttua, jos jalan muoto on varpaista hyvin valtaväestöstä poikkeava (katso tapaus Tommi vs. kengät, 2012). Tällöin voi joutua ottamaan leveyden, mikä toimii varpaissa, mutta on liian suuri girth mitassa ja kantakupissa. Tällöin kenkä ei istu. Ratkaisuna tähän on oikeastaan vain ja ainoastaan bespoke kenkä.
« Viimeksi muokattu: 29.07.13 - klo:16:32 kirjoittanut konda »

Dan-D

  • Vieras
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #1 : 10.09.12 - klo:10:01 »
Jos nyt vaikka 10f puristaa, siirtyminen suurempaan kokoon merkitsee joko 10,5f tai 10g. Nämä ovat leveydeltään yleensä samanlaisia. Kengän numeron kasvaessa kenkä levenee samassa suhteessa. En ymmärrä pointtiasi, että pituudella ei ole väliä. Totta kai sillä on. Sen lisäksi, että pituus (koko) määrittää leveyttä olennaisesti, se vaikuttaa suoraan myös kävelymukavuuteen. Ei mielestäni ole mitään järkeä suositella hankkimaan pitkiä kenkiä (kunhan istuvuus leveyssuuntaan toimii). Jos pikkuvarvasta puristaa, mielestäni on fiksumpaa kokeilla leveämpää kuin pidempää kenkää, koska pidempi on yhtä paljon leveämpi, mutta bonuksena tekee kävelemisestä vaikeampaa. Nimenomaan kävelyn ergonomian vuoksi pitäisi aina pitää mahdollisimman lyhyitä, istuvia kenkiä. Siksi kovin suipot kengät ylipäänsä tulisi jättää hyllyyn.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #2 : 10.09.12 - klo:10:07 »
PS. Leveys on riippuvaista lestistä. Pikkuvarvasta voi puristaa ihan yksinkertaisesti siksi, että lestin muoto ei sovi. Eivät ne kaikille ikinä toimi, ja jos on vaikeat jalat, voi olla ettei mikään toimi. Siinä nyt ei ole mitään järkeä, että kengän kärkeen jäisi kovin paljon ylimääräistä tilaa.

konda

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 8975
    • Profiili
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #3 : 10.09.12 - klo:10:17 »
Ei ole kertaakaan toiminut logikka 10,5 F = 10 G. Lestiä ei tulisi kasvattaa tai pienentää jalalle sopivasta, jollei kengän rakenne ole sellainen, että se sitä vaatii.

Miksi koon kasvattaminen toimii minulla ja muilla ei toimisi? En puhu useiden numeroiden lisäämisestä, vaan 0,5-1 koon akselista. F lesti ei todellakaan muutu G lestiksi, jos kasvatetaan kokoa 0,5. Tämä on täyttä puppua. Tuli todettua taas viimeksi tänään aamulla sovittaessani 13 C kenkää, jonka siis pitäisi tuon väärän logiikan mukaan mennä 13.5 B jalkaani. No ei se mene kun lyhyt on lyhyt.
« Viimeksi muokattu: 10.09.12 - klo:10:23 kirjoittanut konda »

Dan-D

  • Vieras
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #4 : 10.09.12 - klo:10:49 »
No ehkä yleistä ohjeistusta ei just kannata tehdä 13,5B jalan perusteella, vaan vaikka 10F tai mieluummin 8F tai vast. Jos kenkä ei mennyt jalkaan, kun se oli liian lyhyt, tapaus ei muutenkaan tuntuisi soveltuvan tähän keskusteluun esimerkiksi millään tasolla.
« Viimeksi muokattu: 10.09.12 - klo:10:50 kirjoittanut Dan-D »

oktopus

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 171
    • Profiili
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #5 : 10.09.12 - klo:10:57 »
Jos ei ole hajua oikeasta lestin mallista, niin mikä kirjain on sellainen aika normaali? Ettei vahingossa ota jotakin superleveää tai hillittömän kapeaa.

Tommi

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3815
    • Profiili
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #6 : 10.09.12 - klo:11:01 »
Tuli todettua taas viimeksi tänään aamulla sovittaessani 13 C kenkää, jonka siis pitäisi tuon väärän logiikan mukaan mennä 13.5 B jalkaani. No ei se mene kun lyhyt on lyhyt.

No ei tietysti mene, jos sinulla on pituuden puolesta koon 13.5 jalka. Ymmärtääkseni Dan puhui pelkästään kengän leveydestä.  

Olen Danin kanssa samaa mieltä: kengän koon kasvattaminen ei ole kovin suositeltavaa, jos haluaa saada leveämmät kengät. Yritin sanoa tätä samaa jo jossain toisessa ketjussa.

Jos ei ole hajua oikeasta lestin mallista, niin mikä kirjain on sellainen aika normaali? Ettei vahingossa ota jotakin superleveää tai hillittömän kapeaa.

Jenkkikengissä D, briteissä F.
Myydään valkoisia pellavaliinoja.

konda

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 8975
    • Profiili
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #7 : 10.09.12 - klo:11:18 »
^puhumme siis kahdesta eri asiasta. En ole tarkoittanut, enkä mielestäni sanonut, että leveämpää kenkää tarvittaessa täytyy nostaa pituutta. Pikkuvarpaan puristus voi toki johtua lestistä, mutta todennäköisemmin väärästä pituudesta.

Arska

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 4716
    • Profiili
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #8 : 10.09.12 - klo:12:41 »
^ Tämän suuntaiset ovat minunkin kokemukseni. Jos kenkä on muutoin oikean levyinen mutta pikku- ja seuraavan varpaan seudusta puristaa, kannattaa ennemmin ottaa suurempi numero kuin kasvattaa leveyttä. Leveämmällä lestillä kenkä ei enää muualta istu ja lisäksi sinne pikkuvarpaalle tulee luultavasti myös leveyssuunnassa itse asiassa paremmin tilaa näin, kun kengän kapea kärki siirtyy eteenpäin ja pikkuvarpaan kohdalle osuu leveämpi osa kengästä. Kengän kapealla kärjellä en tarkoita mitään muurahaiskarhuja vaan miltei mitä tahansa kenkää, vaikkapa maalais-Trickersejä. Ovathan nekin teräväkärkisemmät kuin ihmisen jalka, joten tyhjää tilaa kärjessä on pakosta oltava. Vain Crocseissa ja Birkenstockin sandaaleissa ei tyhjää kärjessä periaatteessa tarvita, koska jalkine kirjaimellisesti on jalan muotoinen.
Suositellaan täysraittiutta.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #9 : 10.09.12 - klo:12:51 »
Mä en ehkä yksinkertaisena kaverina pysy kärryillä. Jos kenkä on liian pieni, kokeillaan isompaa. Sekä leveämpi lesti että isompi numero ovat isompia. Jos jompikumpi toimii, se otetaan. Jos kumpikaan ei toimi, kokeillaan muuta kenkää. Ei tämän suurempia lainalaisuuksia kai ole? Koko kirjoitus siitä, miten kärkeen voi jäädä vaikka metri tilaa johtaa mielestäni aloittelijoita turhaan harhaan. Toki sinne ilmaakin jää väistämättä, mutta mitä enemmän sitä on, sen huonompi on kävellä, eli pitkää kenkää ei ehdoin tahdoin kannata suosia. Pikemminkin päinvastoin.

Jussi

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 4166
    • Profiili
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #10 : 10.09.12 - klo:13:00 »
Mä en ehkä yksinkertaisena kaverina pysy kärryillä. Jos kenkä on liian pieni, kokeillaan isompaa. Sekä leveämpi lesti että isompi numero ovat isompia. Jos jompikumpi toimii, se otetaan. Jos kumpikaan ei toimi, kokeillaan muuta kenkää. Ei tämän suurempia lainalaisuuksia kai ole? Koko kirjoitus siitä, miten kärkeen voi jäädä vaikka metri tilaa johtaa mielestäni aloittelijoita turhaan harhaan. Toki sinne ilmaakin jää väistämättä, mutta mitä enemmän sitä on, sen huonompi on kävellä, eli pitkää kenkää ei ehdoin tahdoin kannata suosia. Pikemminkin päinvastoin.

Joo/ei/ehkä.

Kärjessä tarvitaan tilaa, koska jalka liukuu hieman eteenpäin kävellessä. N. 1-2cm tila (käytännössä lestimitta on jalkaa ~1,5cm pidempi) on tähän tarpeen. Kärjen muoto voi lisätä tähän hieman, mutta käyntivaran puitteissakin voidaan muodolle tehdä paljon.

Käytännössä kantakuppi, holvikaaren pituus ja päkiän asettuminen ovat isoja tekijöitä kengässä. Kantakuppia vasten toimii jalan rinnan päälle tuleva kohta (eli kengän kiinnitys). Näiden kohtien osuessa kohdalleen on kärjen muoto sitten makuasia - kunhan riittävä käyntivara varpaille jää.

Kunnon päänsäryn aloittelija toki saa, jos alkaa pähkäillä esim. jalanympärysmittaa vs. jalan leveyttä - ja näiden vaikutusta lestiin.



Kengän pituusmitalla saa aika hyvin minimikoon selville. Kun käyntivara on kohdallaan, kengän jalkatilan (tähän lisänä esim. pitkä kärkimuoto) on oltava vähintään niin pitkä. Tämän jälkeen selvitetään leveys, jota voi joutua säätämään ylöspäin tai alaspäin. Ylöspäin säädettäessä optiona on lestin leveyden suurentaminen tai - jos ei välitä esim. hieman liian pitkillä kengillä tallustelusta - puolen koon muutos ylöspäin. Suurempi muutos on yleensä kävelymukavuudelle haitaksi. Kapeampaa kenkää haettaessa ei kokoa voi pienentää (koska käyntivara on oltava) vaan ratkaisu on haettava eri lestistä.
Kaikki villa tottelee rautaa.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #11 : 10.09.12 - klo:13:40 »
No joo, käyntivaran puitteissa toki. Ilman sitä kenkä tuntuu ahdistavalta / pieneltä kävellessä.  Mutta edelleen kävelymukavuuden takia ylimääräistä tilaa ei ole järkeä olla mielestäni. Ylipitkän kärjen "yli" astuminen on epämiellyttävää ja epäergonomista. Todella pitkät ja suipot kengät ovat tälläkin perusteella mielestäni huonoja.

konda

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 8975
    • Profiili
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #12 : 10.09.12 - klo:14:40 »
Hyvä esimerkki suiposta kärjestä on Meerminin New Rey lesti.
[spoiler]
[/spoiler]

Mihin asettuvat varpaat? Aika tarkalleen perforontiviivan ja kärjen perforoidun medaljongin väliin. Aika paljon tilaa kärjessä. Joillekin tämä on epämukava kävellä, toisille ei.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #13 : 10.09.12 - klo:15:19 »
Siis meinaatko tuota sentin kaistaletta ennen medaljonkia, että siihen tulevat varpaat (lähinnä kai ukkovarvas)? Kai ne nyt vähän pidemmälle yltää, melkein medaljongin puoliväliin, kuvittelisin.

konda

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 8975
    • Profiili
Vs: Kenkien oikea istuvuus 101
« Vastaus #14 : 10.09.12 - klo:15:48 »
Varmaan toimii myös tuossa medaljongin "siipien" paikkeillakin.