"Erittäin tärkeää on, että haukifileen annetaan levätä pyytämisen ja fileoinnin jälkeen yksi-kaksi päivää kylmässä 0-asteessa."
Tästä on ollut paljon juttua kalamiesten kesken ja itselläni on ollut suunnitelmissa tehdä tästä omia empiirisiä kokeita. Noiden kilon-parin painoisten uistinhaukien kanssa kärsivällisyys ei ole pitänyt vaan pakkohan ne on ollut syötäväksi valmistaa, eikä ole ollut valittamista. Jos joskus sattuu koukkuun kertaluokkaa isompi niin sitten tulee riiputtaminen ajankohtaiseksi.
Sitten kun puhutaan isoista järvihauista (yli viisikiloisista) niin itse olen catch-and-release ideologian kannalta. Näillä perusteilla:
1. Hauki on järvien apex preditor ja siihen rikastuvat kaikki ympäristömyrkyt.
2. Isompi hauki tuottaa enemmän jälkeläisiä joten kalamiehen logiikalla lisääntymiskonetta ei syödä.
1. Sama pätee periaatteessa myös pienempiin haukiin, ym petokaloihin. Tai, on siis kaksi tekijää. Kun kyseessä on peto, erityisesti apicem rapax, on raskasmetallikertymä suuri. Toiseksi, peto tai ei, vanhemmassa yksilössä on luonnollisesti kaikenlaista myrkkyä ja raskasmetallia enemmän kuin nuoremmassa. Täten erityisesti suurten petokalojen syöntiä kannattaa rajoittaa (hauki, lohi yms).
2. Isompi hauki tuottaa enemmän poikasia, mutta kannan kasvuun sillä on harvoin merkitystä. Lisäksi isot hauet syövät päivittäin valtavan määrän kalaa (ml pienempiä haukia), ja kyseisen hauen poistaminen saattaa elvyttää kalakantaa merkittävästi.
Lisäksi sana tuosta lihasta. Yksi juttu on, että hauki on pyytämisen jälkeen stressaantunut ja liha maitohapoilla, joten on parempi antaa kalan levätä yön yli saavissa tms, jolloin kalan lihakset palautuvat ja suoli tyhjenee.