Keikari > Etiketti

Hattutavat, toivottavasti eivät hatuttavat

(1/4) > >>

erno:
Kaikkihan tietysti muistavat, että hattu (samoin kuin pipo, myssy, lippalakki yms. päähine) otetaan päästä aina sisätiloissa, lippua nostettaessa, kansallislauslua soitettaessa (tai laulettaessa) sekä vainajaa hautaan laskettaessa. Tuleeko mieleen muita pään paljastamisen vaativia tilanteita?

Lisäksi jokainen, tottakai, muistaa nostaa hattua tervehtiessään vaikkapa naapurin rouvaa. Entäpä tervehdys kipparilakin kanssa? Sotilas tai viranomainenhan ei koppalakkia nosta, vaan sen kanssa tehdään kunniaa. Mutta miten toimitaan siviilikoppalakin kanssa? Nosto vai käsi lippaan? Vai olisiko lievempi käsi lippaan asiallisempaa: kevyt kosketus lippaan etusormella ja peukallolla, kuin lakkia nostaakseen? Miten mahtavat siviilikoppalakkia univormunsa kanssa käyttävät toimia, vaikkapa merikapteenit? Ja sopiiko sekään kipparilakin kanssa ohjeeksi?

Elenkhos:
Asiasta on ainakin jotain keskusteltu jo aiemmin http://www.keikari.com/foorumi/index.php?topic=561.0

AAAC:n hattuohjeita http://www.askandyaboutclothes.com/Clothes%20Articles/etiquette_for_hats_and_caps.htm

vapa:
En välttämättä kiskoisi etikettiohjeita suoraan tuolta, koska tavat vaihtelevat maittain. Suhtaudu varauksella.

erno:
Eivät hattutavat ole minulle epäselviä, kipparilakkia lukuunottamatta. Yleiset hattutavat opetettiin aikoinaan koulussa perusteellisesti. Viestissäni koulussa opetetut tavat on kuvattu lyhyesti. Yllä linkatut AAAC:n ohjeet pätevät oikein hyvin Suomessakin. Hautajaisten osalta hattu tosin Suomessa pidetään saatettaessa päässä, hautaan laskettaessa pää paljastetaan.

Toiminta kipparilakin kanssa sen sijaan on itselleni mysteeri.

danius:
Lipallisen lakin eli flat capin kanssa käytän tuota mainitsemaasi "kevyt kosketus lippaan etusormella ja peukalolla".

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta