Kirjoittaja Aihe: Väkijuomista  (Luettu 596593 kertaa)

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #315 : 09.10.11 - klo:01:42 »
Siis silloin kun kyse on oikeasti viskistä nauttimisesta, eli kun todella nautiskellaan ja harrastetaan viskiä ja se on kiinteä osa elämää, ei kyse ole todellakaan mistään "miehuuskokeesta"/miehisyyden näyttämisestä, vaan kyseessä on puhtaasti hedonistinen nautinto, jolla ei ole mitään tekemistä perinteisen viinan "vetämiskulttuurin" tai "miehekkäästi raakana"- kulttuurin kanssa. Eli hieman kun pidemmälle viskien maailmaan perehtyy ja pääsee sisälle, niin tulet kyllä huomaamaan, että tuollaiset "nössö kyselyt" yms. eivät tule enää mieleenkään.. Kyse on jostain aivan totaalisen muusta.

Eli jos sinä esim. pidät suosikkinasi mainitsemaasi Jameson:n 12- vuotiasta ja aidosti nautit siitä, niin antaa palaa. Ja jos joku sitten yrittää "näyttää" kuinka viskiä kuuluu "vetää miehekkäästi", niin samalla sekunnilla tämä "vetäjä" tekee itsestään pellen kaikkien hiemankin pidempään harrastaneiden ja aiheesta oikeasti jotain tietävien silmissä. Eli ei ole oikeastaan oikeaa eikä väärää tapaa NAUTTIA viskistä... Mutta ns. "vetäminen" ei ole viskistä NAUTTIMISTA. Mitä sitten tulee tuohon mainitsemaasi 12v. Jameson:iin, niin sen verran voin kuitenkin luvata että mitä pidemmälle harrastuksessa etenee, niin oma maku kyllä tulee kehittymään. Itse asiassa, jos viski saa elämässä suuremman jalansijan, eli jos siitä tulee oikeasti harrastus, tulee omaa makua kehittää ihan tietoisestikin.

Jotta siitä tilkkasesta viskiä sitten halutaan saada mahdollisimman paljon irti, on ensiarvoisen tärkeää myös perehtyä aidosti asiaan. Eli on opiskeltava ja nähtävä asian eteen hieman vaivaa. Se kyllä palkitsee vuorenvarmasti jokaisen. On siis syytä tietää valmistusprosessin perusteet vähintään teorian tasolla, tutustua alueellisiin eroihin yms. seikkoihin, jotta pystytään tunnistamaan/löytämään aromeja, vivahteita ja nyansseja, sekä lokeroimaan mistä ja miksi tietyt alueelliset erot ovat selkeästi olemassa ja mistä/miten mikäkin aromi johtuu/syntyy.

Ensimmäisenä neuvona sanoisin, että jos täällä joku on aloittelemassa viskiharrastusta hiemankin vakavammin, niin kirjastokorttia kannattaa käyttää.. Eli pari viskistä kertovaa kirjaa kannattaa lukea ajatuksella läpi heti kärkeen. Toki nämä yleisteokset eivät anna enää paljoa hiemankin pidemmälle edenneelle harrastajalle, mutta alkavalle harrastajalla kylläkin. Jokaisessa yleisteoksessa on kuitenkin selvitetty kuvien kera valmistusprosessin perusteet, alueelliset erot ynnä muut pakolliset asiat, mitkä jokaisen joka oikeasti meinaa viskistä nauttia on tiedettävä vähintään teorian tasolla.

Heti tämän jälkeen tulee lasi. Lasin merkitystä ei koskaan voi korostaa liikaa. EI ole todellakaan yhdentekevää, millaisesta lasista viskiä nautiskellaan. Alkutaipaleella ei suotta kannata katsella aromi/tulppaani/tasting- lasien perään, sillä sen kyllä ehtii ajallaan. Tämä siitä syystä, että alkuvaiheessa elimistö ei ole vielä tottunut. Totuttelu on syytä tehdä todella varovasti ja vähän kerrallaan. Tässä kohtaa tasting- lasi antaa sellaisen informaation harrastuksen alkutaipaleella olevalle, joka lähentelee jo eräänlaista shokkitilaa elimistössä. Pahimmillaan se voi johtaa ikuiseen "viskikammoon/inhoon" ja kas, taas saatiin yksi vattusiiderin lipittäjä lisää.
Oikeasti ylivoimaisesti paras lasi alkumetreillä on Iittalan Gaissa. Muuta ei alussa tarvitakaan. Lukuisat muut lasityypit tulevat kyllä aikanaan hankittaviksi ja niillä on oma paikkansa ja tehtävänsä, mutta sanoisin että ei ainakaan ensimmäiseen vuoteen. Pari Gaissaa vain aluksi kaappiin ja katsoo sitten myöhemmin, jatkuuko harrastus aktiivisena. Kohta varmasti joku kysyy perusteluita siihen, miksi juuri Iittalan Gaissa on paras lasi aloittavalle harrastajalle ja toki pidemmällekin ehtineelle perus nautiskelulasina..
Noh, perustellaan. Eli paksun pohjansa ansiosta juoma pysyy lasissa mahdollisimman tasalämpöisenä, joka on äärimmäisen tärkeää silloin kun elimistöä totutetaan/"ajetaan sisään".. Mikäli juoma pääsee lämpenemään lasissa virheellisen otteen seurauksena, (eli vahingossa lämmitetään lasia pitämällä sitä pohjasta kiinni) korostuu viskistä kaikkien muidenkin aromien ohella alkoholin maku ja haju todella voimakkaasti. (tastingit toki erikseen, jossa päätarkoitus onkin etsiä aromeja ja kaikkea muuta mahdollisimman analyyttisesti) Tämä puolestaan voi pahimmillaan johtaa rajuun inhoreaktioon aloittelevalla harrastajalla. Lisäksi ohuen reunansa ansiosta suuhun siemaistava "nauha" on helppo hallita. Tästä nauhasta sitten muodostuu tuon Gaissan ohuen reunan ansiosta optimaalinen eli ohut ja kapea.  

« Viimeksi muokattu: 09.10.11 - klo:01:53 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

bowtiepasta

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2071
  • champion, undefeated
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #316 : 09.10.11 - klo:01:52 »
En ole millään tasolla mikään asiantuntija bourboneiden suhteen, mutta esim Maker's Mark on hyvä perusbourbon joka on silti huomattavasti em. litkuja maistuvampaa. Sopii erinomaisen hyvin bourbon-drinkkeihin mutta hyvää myös sellaisenaan. Wild Turkey (se perus) on sekin hyvää ja Jim Beamin Black myös ihan ookoo (huomattavasti parempaa kuin se valkoinen perus JB).

Elijah Craigin 12yo on tosin ollut parasta jota on nyt tullut vastaan (en ole erityisen aktiivisesti maistellut), toimii paljaaltaankin erittäin hyvin mutta myös aivan naurettavan maistuvana ja eleganttina old-fashionedina.
Suurinta kaikessa...Miehuudessa...On olla Jumalan rakastaja!

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #317 : 09.10.11 - klo:02:18 »
Sopii erinomaisen hyvin bourbon-drinkkeihin...

Tuo kohta tekstistäsi kiteyttää bourbon:n perimmäisen tarkoituksen ja soveltuvuuden, sekä Jenkki viskit yleensäkin.. Eli nehän ovatkin tarkoitettu lähinnä juomasekoituksissa käytettäviksi. En toki kiistä etteikö sieltäkin suunnalta tulisi joitakin positiivisia yllätyksiä, mutta lähes poikkeuksetta oikeasti nautittavat ja varsinaisesti nautiskeluun tarkoitetut tisleet tulevat ihan muualta.
VASTATUULEEN!

Barbarossa

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2613
  • Beta as fuck!
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #318 : 09.10.11 - klo:08:41 »
Okay, I shall try. Ehdotuksia?
Maker's Mark ja Woodford Reserve.
Noita pitäisi olla helposti saatavissa, eikä hintakaan ole ihan hirveä.
There ain't no rest for the wicked...

Jami

  • Ylläpitäjä
  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3433
    • Profiili
    • Kuusikorpi.fi
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #319 : 09.10.11 - klo:11:10 »
Itsellä myös se Jameson on kaapissa ns. pöytäviskinä, eli perus viski mitä tulee määrällisesti varmaan eniten nautittua. Aina kun tahtoo jotain helppoa mutta silti maukasta tislettä. Kaapista löytyy kuitenkin pääsääntöisesti aina myös Caol Ila, Lagavulin ja Laphroaig, jotka on niitä joita tulee juotua silloin kun haluaa sen savuisen turpeisen maun. Noilla neljällä pärjään aika pitkälle ja aina välillä sitten otetaan joku uusi viski mukaan maisteluun, nuo neljä nyt on vain ollut jäädäkseen.
Rakkaudella maalta: http://www.kuusikorpi.fi

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #320 : 09.10.11 - klo:14:23 »
Itsellä myös se Jameson on kaapissa ns. pöytäviskinä, eli perus viski mitä tulee määrällisesti varmaan eniten nautittua. Aina kun tahtoo jotain helppoa mutta silti maukasta tislettä. Kaapista löytyy kuitenkin pääsääntöisesti aina myös Caol Ila, Lagavulin ja Laphroaig, jotka on niitä joita tulee juotua silloin kun haluaa sen savuisen turpeisen maun. Noilla neljällä pärjään aika pitkälle ja aina välillä sitten otetaan joku uusi viski mukaan maisteluun, nuo neljä nyt on vain ollut jäädäkseen.

Noh, tuossapa on sellainen arsenaali, (siis Caol Ila, Lagavulin ja "Lappari") että jo ko. tislaamoiden peruspullotteet ovat loistavia ja todella nautittavia tisleitä. Caol Ila:n perus 12v. on varmasti yksi markkinoiden parhaan hinta-laatusuhteen omaava viski. Sitten tuo Laphroaig:n kymppi onkin Ardbeg:in ja ehkä Talisker:in kympin ohella markkinoiden laadukkain kymmenvuotias.. Toki myös kallein, mutta ehdottomasti jokaisen euron väärti. Tuon tuotteen kohdalla ikä ei korreloi yleiseen laatuun, sillä tuo kyllä pesee esim. balanssissa useimmat 12-15 vuotiaat.
Ei ole ollenkaan sattumaa että mm. Englannin hovissa luotetaan 10v. Laphroaig:iin ja nimenomaan sitä tarjotaan valtiovieraille. Eikä myöskään ole ollenkaan sattumaa, että juuri 10v. Laphroaig löytyy lähes jokaisesta ravintolasta ja kapakasta jopa Suomessakin. Eli jos katsotaan hieman heikompitasoistakin ravintolaa, niin sieltäkin hyllystä löytyy kuravesien joukosta nimenomaan tuo 10v. Laphroaig. Eli siellä on yksi AITO viski harrastajia varten.. Tuo on nimittäin jo niin laadukas tuote, että se kelpaa 100%:n varmuudella jo kaikkein vaativimmillekin harrastajille. Lisäksi "pyöreytensä" ansiosta se on erittäin helppo viski omaksua ja menee hienosti kapakassakin tuopillisten välissä.

Lagavulinilla on nyt ikävä kyllä parin vuoden ajan ollut joku ihmeellinen notkahdus. Eli parina viimevuotena Lagavulin ei ole maistunut siltä, miltä sen pitäisi maistua. Eli jotain siellä on nyt ns. "hakusessa". Sieltä on huomattavasti vähentynyt luonne, eli voimakas turve ja savu, joka kuitenkin oli erinomaisessa balanssissa on vähentynyt selvästi, sekä jälkimaussa kielellä leikittelevä ja keskenään kilvoitteleva, erittäin herkulliseksi Lagavulinin aiemmin tehnyt makean ja suolaisen vivahteet ovat laimentuneet huomattavasti. Tämä harmittaa ainakin minua suunnattomasti, koska Lagavulinin perus 16- vuotias pullote on ollut suursuosikkini perus nautiskeluun.. Kohtuullisen kovasta hinnastaan johtuen en ole enää eurojani kantanut siihen suuntaan toistaiseksi. Toivottavasti vanha kunnon "savusaunan ja turvesuon vihtahousu" vielä palaa.. Edellytykset ovat kyllä edelleen olemassa ilman muuta.

Mutta sitten vastaavasti kuulin tuossa hiljattain oikeasti luotettavalta taholta, että Laphroaig:lta on nyt tullut markkinoille suorastaan erinomaisia eriä. Niinpä suosittelenkin jokaiselle, -jos jolla kulla ei vielä ole- kipaisemaan esim. lähimmästä Prismasta pari Iittalan Gaissaa ja alkosta pottu 10- vuotiasta Laphroaig:ia. Sitten kotona pullo hetkeksi aikaa auki, että viski saa hieman uutta ilmaa ja ei muuta kuin sielukasta musiikkia soimaan ja nautiskelemaan aitojen makujen, tuoksujen ja elämysten maailmaan.
VASTATUULEEN!

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #321 : 09.10.11 - klo:17:36 »
Tässä vielä tiivistetyt ohjeet, mitenkä ukko/akka saadaan kuvioon sisälle.. Muistakaa, että "ilmaisia aterioita" ei ole tässäkään asiassa olemassakaan! Eli viskin maailma vaatii tietoista omaksumista, hieman opiskelua ja aitoa vaivannäkemistä. Oikotietä onneen ei siis ole, eikä sitä pidä tavoitellakaan. Opiskelu, vaivannäkö ja tietty nöyryys kuitenkin palkitsee jokaisen 100%:n varmuudella. Lupaan, siis todellakin LUPAAN, että jokainen löytää viskistä oman "elämän vetensä" ja läpi elämän kestävän nautinnon, jopa suuren intohimon, jos/kun oikeasti vain haluaa.

Väkevästä alkoholijuomasta oikeasti nauttiminen ja siitä aidon nautinnon saaminen lähtee aina asenteesta. Limonaadia se ei kuitenkaan koskaan voi olla, eikä onneksi olekaan. Varmasti lähes jokaisella meistä aikuiseen ikään ehtineillä on muistoissaan suorastaan kauhukokemuksia viskistä.. Tai pikemminkin alkoholeista ja kuravesistä, joita myös valitettavasti viskiksi kutsutaan. Ihan ensiksi tällaisia kauhukokemuksia omaavan on tiedostettava ja uskottava oikeasti aiheesta jotain tietäviä, että on viskejä ja "viskejä". Lähes poikkeuksetta nuo karmeat kokemukset liittyvät nimenomaan sitaateissa "viskeihin". Kannattaa siis kysyä itseltään, että voivatko miljoonat ihmiset ympäri maailman olla mukamas niin totaalisen väärässä..? Korkealaatuisten viskien harrastaminen on tällä hetkellä kuitenkin suositumpaa kuin koskaan, joten sattumaa se EI voi olla.

Aloita tutustuminen tähän aitojen makujen, tuoksujen, perinteiden ja elämysten maailmaan opiskelemalla ja perehtymällä aiheeseen. Tänä päivänä tietoa on saatavilla käsittämättömän paljon ja helpolla. On tyhmää passata se tilaisuus! Uuden oppimiseen ja asenteen muutokseen on siis oltava aito halu. Kipaise arjen koittaessa kirjastosta pari viskistä kertovaa yleisteosta, jossa valmistus/kypsytysmenetelmät ynnä muut valmistukseen/viskin tuottamiseen, sekä tietenkin viskin hienoon historiaan liittyvät asiat on kerrottu laajemmin kuin vain parilla sivullisella tekstiä. Hyvät kuvat kirjoissa ovat tässä kohtaa plussaa, sillä ne ruokkivat mielikuvitusta ja havainnollistavat monesti pelkkää tekstiä paremmin. Lue kirjat läpi niin että oikeasti omaksut asiat teorian tasolla. Noissa kirjoissa on yleensä myös kuvauksia eri viskeistä/yksittäisistä pullotteista, eli ns. "nuotteja" jotka ovat siis kuvauksia yksittäisestä juomasta. Lukaise nekin läpi, jotta saat hieman osviittaa niistä sfääreistä mitä tuleman pitää. Nämä eivät kuitenkaan ole se kaikista tärkein tieto tässä vaiheessa, vaan keskity erityisesti omaksumaan valmistus/tuotantomenetelmät sekä alueelliset erot ja kaikki muu itse lopputuotteeseen vaikuttavat asiat teorian tasolla. ÄLÄKÄ JUMANKAUTA OIKAISE TÄTÄ ENSIMMÄISTÄ VAIHETTA, ELI TIETOISTA OPISKELUA!!! (Muista tutustua huolellisesti myös viskin historiaan, jotta ymmärrät että lasissa oleva tuote on paljon, paljon enemmän kuin vain pelkkä väkevä alkoholijuoma)

Kipaise vaikkapa lähimmästä Prismasta pari Iittalan Gaissa- lasia. Ota yksi pienempi eli 22cl ja yksi isompi, eli 28cl lasi. Tuossa aiemmin jo kerroinkin, miksi nimenomaan kannattaa valita Iittalan Gaissat.. Eli itseäni lainaten:
"Heti tämän jälkeen tulee lasi. Lasin merkitystä ei koskaan voi korostaa liikaa. EI ole todellakaan yhdentekevää, millaisesta lasista viskiä nautiskellaan. Alkutaipaleella ei suotta kannata katsella aromi/tulppaani/tasting- lasien perään, sillä sen kyllä ehtii ajallaan. Tämä siitä syystä, että alkuvaiheessa elimistö ei ole vielä tottunut. Totuttelu on syytä tehdä todella varovasti ja vähän kerrallaan. Tässä kohtaa tasting- lasi antaa sellaisen informaation harrastuksen alkutaipaleella olevalle, joka lähentelee jo eräänlaista shokkitilaa elimistössä. Pahimmillaan se voi johtaa ikuiseen "viskikammoon/inhoon" ja kas, taas saatiin yksi vattusiiderin lipittäjä lisää.
Oikeasti ylivoimaisesti paras lasi alkumetreillä on Iittalan Gaissa. Muuta ei alussa tarvitakaan. Lukuisat muut lasityypit tulevat kyllä aikanaan hankittaviksi ja niillä on oma paikkansa ja tehtävänsä, mutta sanoisin että ei ainakaan ensimmäiseen vuoteen. Pari Gaissaa vain aluksi kaappiin ja katsoo sitten myöhemmin, jatkuuko harrastus aktiivisena. Kohta varmasti joku kysyy perusteluita siihen, miksi juuri Iittalan Gaissa on paras lasi aloittavalle harrastajalle ja toki pidemmällekin ehtineelle perus nautiskelulasina..
Noh, perustellaan. Eli paksun pohjansa ansiosta juoma pysyy lasissa mahdollisimman tasalämpöisenä, joka on äärimmäisen tärkeää silloin kun elimistöä totutetaan/"ajetaan sisään".. Mikäli juoma pääsee lämpenemään lasissa virheellisen otteen seurauksena, (eli vahingossa lämmitetään lasia pitämällä sitä pohjasta kiinni) korostuu viskistä kaikkien muidenkin aromien ohella alkoholin maku ja haju todella voimakkaasti. (tastingit toki erikseen, jossa päätarkoitus onkin etsiä aromeja ja kaikkea muuta mahdollisimman analyyttisesti) Tämä puolestaan voi pahimmillaan johtaa rajuun inhoreaktioon aloittelevalla harrastajalla. Lisäksi ohuen reunansa ansiosta suuhun siemaistava "nauha" on helppo hallita. Tästä nauhasta sitten muodostuu tuon Gaissan ohuen reunan ansiosta optimaalinen eli ohut ja kapea."


Ensimmäisen AIDON, laadukkaan Viskin valinta ja hankkiminen:
Tämä vaihe on varmasti yksi suurimpia mielipiteiden jakajia, mutta minä yksinkertaisena ihmisenä neuvon tekemään valinnan niin, että eri tuotantoalueiden/maiden KARKEA ja SELKEIN linjaveto tehdään heti kärkeen. Jokaisella tuotantoalueella- ja maalla on toki omat kohtuullisen helposti erottuvat ominaispiirteensä, mutta siitä huolimatta on olemassa yksi alue, tai siis yhden alueen tuotteet, jotka eroavat tyystin ja ylivoimaisesti selkeimmin kaikista muista. Eli Islay- saaren viskit. Ko. saaren viskit ovat kaikista helpoimmin tunnistettavissa ja erot muihin ovat selkeästi suurimmat. Luonteenomaista Islay:n saaren viskeille ovat todella voimakkaat savun ja turpeen aromit. Samalla kuitenkin Islay:n suurten ja kuuluisien tislaamoiden useimmat viskit ovat erityisen "pyöreitä", joten siksi niistä muutamat ovat erityisen helppoja omaksua. Nyt on nimittäin niin, että vaikka useimmat Islay:n viskit ovatkin todella voimakasaromisia ja ns. 'full bodied'- viskejä, niin kolikon kääntöpuolena on aina se, että nuo voimakkaat muut aromit peittävät todella tehokkaasti viskin alkoholimaisuuden. Eli tiukan alkoholin/etanolin haju ja maku peittyvät useissa "pyöreissä" Islay:n viskeissä käytännössä täysin. Ennen kuin kukaan alkaa jakamaan neuvojaan, kuinka tutustuminen viskeihin pitäisi aloittaa keveillä ja hentoaromisilla esim. ylä/ tai alamaan viskeillä, niin kannattaa lukaista nämä perustelut huolella ja punnita asiaa uudelleen objektiivisesti. Ok, olkoonkin niin että ne ylä/alamaalaiset ovat näennäisesti keveitä ja hedelmäisiä viskejä muilta aromeiltaan, mutta juuri tuo aromien keveys korostaa vastaavasti puhtaan alkoholin hajuja ja tuoksuja, koska tuota alkoholimaisuutta peittävät aromit ovat heikkoja, tai ainakin huomattavasti heikompia kuin Islay:n voimakas- ja pyöreäaromisissa viskeissä. Nyt on siis syytä muistuttaa, että tuo puhtaan alkoholin/etanolin maku ja haju on juurikin se, joka aiheuttaa viskikammoisien inhoreaktion.. Ei ole kyse siitä etteikö muilta alueilta löytyisi täysin nautittavia ja todella hienoja tisleitä, vaan tässä vaiheessa kyse on siitä, miten uusi ukko/akka saadaan niin sanotusti "ovesta sisään". Lisäksi erot lopputuotteessa muiden alueiden välillä ovat selvästi pienemmät, joten on järkevää ja luonnollisesti helpointa tehdä karkein linjaveto heti kärkeen.. Eli karrikoiden Islay vs. muut. Toki Islay:n tuotteissakin on selkeitä eroja, mutta yksi tuote on pehmeydessään ja pyöreydessään erityisen helppo omaksua voimakkaista turvesavun aromeista ja meren pärskeistä huolimatta, tai pikemminkin juuri siitä syystä. Se on nimenomaan tässäkin keskustelussa jo aiemmin mainittu 10- vuotias Laphroaig.
Eli suosittelen todella lämpimästi ja ihan jo omakohtaisiin ja monen muunkin kokemuksiin pohjautuen kaikkia harrastusta aloittelevia kipaisemaan samalla reissulla -kun hakee ne Iittalan Gaissat- pullon "Lapparin" peruskymppiä, eli kaikkien savu- ja turveviskien äitiä.
Kun pullo on kannettu kotiin, kannattaa se avata hetkeksi, jotta uutta ilmaa pääsee pulloon. Tämä siksi, että tuo "ilmaaminen" pyöristää, pehmentää ja balansoi viskiä vielä hieman lisää. Varsinkin harrastuksen alkutaipaleella tätä "ilmaamista" kannattaa tehdä uusille pulloille.
Tämän uuden ilman antamisen jälkeen pitäisi vielä malttaa viikko, kuitenkin vähintään edes päivä tai pari, jotta tuo ilmaaminen ennättää vaikuttaa itse tisleeseen.

Siivun nauttiminen:
No niin.. kun sitten alkuvalmistelut on tehty ja uutta ilmaa annettu hieman viskille, on aika nautiskella se ensimmäinen siivu. Tapahtuman pitää olla täydellisen kiireetön ja tunnelmallinen. Se EI saa olla suorittamista, eikä varsinkaan sitä "vetämistä", vaan tuoksuttelua, siemailua, makustelua ja ennen kaikkea NAUTISKELUA. Tee olosi mahdollisimman mukavaksi ja rennoksi.. Laita vaikka mielimusiikkiasi soimaan ja tee esim. tunnelmavalaistus olohuoneeseen. Kaada pienen pieni siivu lasiin. Maksimissaan yksi ravintola-annos eli 4cl.
Katso lasissa olevaa viskiä ja huljuttele sitä lasissa kevyesti. Tuoksuttele viskiä rauhassa.. Mitä se kertoo? Mieti hiljaa mielessäsi, mutta älä "suorita".
Maista todella pieni siivu, siis oikeasti vain pieni "pipetillinen" keskelle kieltä.. Älä kurlaa tai purskuttele, vaan nielaise tuo pienen pieni pipetillinen samantien, ilman kikkailua.. Mitä tapahtuu? Anna viskille mahdollisuus kertoa miksi se on olemassa. Lupaan, että se kertoo sen, mikäli arvostat sitä oikeasti ja annat sille aikaa. Seuraavaa siemausta ei saa missään nimessä kiirehtiä, vaan odottele ihan tietoisestikin vähintäänkin useita minuutteja. KOROSTAN, kiire EI saa olla! Sen pienen pari senttisen siivun nautiskeluun voi käyttää aikaa vaikka kaksi tuntia. Ja vielä kerran muista, että vain teelusikallisen kärjen verran kerrallaan ja yhden illan aikana korkeintaan vain pari-kolme parisenttistä siivua. Tällä tavoin pullo loppuun asti kaikessa rauhassa, eli se yksi pottu voi ihan hyvin kestää vaikka kokonaisen vuoden. NAUTISKELE!  

Kun sitten aikanaan se pullollinen alkaa olemaan lopuillaan, niin minä lupaan että matkan varrella on tapahtunut ihmeellisiä asioita ja suurenmoisia elämyksiä.. Tulet oikeasti huomaamaan, että viskistä todellakin voi ihan aidosti pitää ja nauttia. On ihme, mikäli suorastaan "viskikammoisenkin" ihmisen inho ei ole muuttunut siinä vaiheessa vähintään siedoksi.
« Viimeksi muokattu: 10.10.11 - klo:19:00 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

mikmu

  • Eleganssin esitaistelija
  • ***
  • Viestejä: 383
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #322 : 09.10.11 - klo:19:48 »
Tumppihan on varsinainen mallasviskin ylipappi. Hyvä kirjoitus, uusien pullojen ilmaamisesta en ole ennen kuullutkaan.

Tumppi$

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1698
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #323 : 09.10.11 - klo:21:00 »
Tumppihan on varsinainen mallasviskin ylipappi. Hyvä kirjoitus, uusien pullojen ilmaamisesta en ole ennen kuullutkaan.

No tiedä siitä, mutta innokas harrastaja ainakin.
Joo, eli tuo "ilmaaminen" kannattaa uusille pulloille tehdä silloin, jos/kun ne potut on hankittu perus nautiskeluun/"meditointiin" ja siis halutaan saada niistä maksimaalinen pyöreys ja pehmeys irti..(harrastuksen alkutaipaleella todella tärkeää, koska tällä jipolla voidaan monesti välttää se inhoreaktio) Tastingit ja analyyttiset maistelut tietysti jälleen erikseen, joissa sitten myös viskin "tiukkuus" ja "ärhäkkyyskin" on yksi analysoitava alue, jolloin ensimmäiset maistiaiset otetaan ihan vasta avatuista potuista eikä valmiiksi "ilmatuista".

Ok, nykyisin ei toki tule "ilmattua" uusia pottuja läheskään joka kerta, mutta ennen ennalta suunniteltuja "meditointihetkiä" tai esim. lähestyviä juhlapyhiä kuten joulua ennen tulee vieläkin potut ilmattua noin viikkoa aikaisemmin.
« Viimeksi muokattu: 09.10.11 - klo:21:06 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

Leiska

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 201
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #324 : 09.10.11 - klo:22:35 »
Iso hatunnosto Tumppi$:lle, BowtiePasta:lle, Dandyish:lle ja Jami:lle! Tämä tietää reissua Iittalan myymälään ja kirjastoon sekä Alkoon tutkimaan hyllyjä.
« Viimeksi muokattu: 09.10.11 - klo:22:37 kirjoittanut Leiska »

mikmu

  • Eleganssin esitaistelija
  • ***
  • Viestejä: 383
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #325 : 09.10.11 - klo:23:38 »
Nyt saitte yllytettyä avaamaan Macallan 1992 18yo Sherry Oak pullon...

VT

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 257
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #326 : 10.10.11 - klo:09:56 »
^Olikos sulla asuin-/oleskelupaikkana Lontoo? En halua yllyttää, mutta tsekkaapa täallainen "matkakertomus": http://smokeonthewater-fin.blogspot.com/search/label/Lontoo

mikmu

  • Eleganssin esitaistelija
  • ***
  • Viestejä: 383
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #327 : 10.10.11 - klo:11:03 »
Olen tuon joskus lukaissut ja nyttemmin myös kirjoittaja on tuttu.

Simo Vaatehuoneelta hei!

  • Kisälli
  • Viestejä: 35
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #328 : 10.10.11 - klo:20:26 »
"Siamo sarti, basta." -Ciro Palermo

salaryman

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3740
    • Profiili
Vs: Väkijuomista
« Vastaus #329 : 10.10.11 - klo:20:33 »
Maksamme pelkää!
"It's nice to be important but it's more important to be nice" John Cassis