Kyllä - mutta toisaalta, viime aikoina on noussut pintaan (suhteellisen uskottava) väite, että nopea pudotus saa aikaan myös päättäväisen elintapojen muutoksen ja nopeasti painoa pudottaneet pysyvät tavoitepainossaan paremmin. Nähtävästi tässä ei siis ole yhtä viisastenkiveä - liikaa ja nopeasti lienee yhtä huono idea kuin hivuttaminen (josta harhautuu helposti pois muutosten jäädessä huomaamattomiksi). Riippunee myös persoonasta.
Jos niinkuin jossain määrin analyyttisesti haluaisi ruokavalio- tai painonpudotusasiaa pohtia, niin sitten pitäisi ensin varmaan määritellä jotakin suuntaviivoja, muuten tuloksena on helposti kaikki vaikuttaa kaikkeen -tyylisiä johtopäätöksiä.
Pitkällä aikavälillä, olettaen että ruokavalio on viilattu kuntoon (kalorivaje) luulisin että eräs äärimmäisen tärkeä seikka, joka korreloi pysyvän menestyksen kanssa on se, miten hyvin sitoutuu (uuteen) ruokavalioonsa. Joku isompienkin kilojen pudottaminen on oikeasti pitkä projekti, ja on jopa yllättävän vaikeaa kääntää kelkka ylläpitokaloreille sitten itse "dieetin" (luoja, miten vihaankaan tätä sanaa) loppuessa. Täten siis se mitä sanoit voi helposti pitää paikkaansa, ainakin tietyille ihmisille.
Siis karrikoidaan: Samalla vajeella kontrolloidussa ympäristössä eri ruokavalioiden erot painonpudotuksessa ovat mitättömät. Reaalimaailmassa kuitenkin ruokavalion pitäminen tuo varmaan paljon sitä varianssia dataan.
Eli jos jonkun on helpompi noudattaa vaikka VHH:ta kuin jotain 40/30/30 tai muuta vastaavantyylistä settiä, silloin VHH on luultavasti oikea valinta tälle henkilölle, sillä se selkeästi optimoi tulokset koko aikahorisontin yli.
Samoin jos nopea "alkustartti" tehostaa kannustimia sitoutua elämäntapamuutokseen, sekin voi olla täysin optimaalinen valinta jollekin henkilölle.
Aiemman viestin pointtini kaiketi oli vain lähinnä sanoa, että pienillä ja pysyvillä asioilla saadaan pitkässä projektissa aikaan aika paljon, kun taas (karrikoiden) parin kuukauden greippikuuri voi (muiden ongelmien lisäksi) stögätä motivaation jatkaa ja ehkä jopa tuoda ylilyönnin toiseen suuntaan, jolloin ollaan jojoilussa.