Terve.
Ajattelinpa nostaa tämän keskustelun jälleen pinnalle, koska aihe kuitenkin koskettaa monia foorumilaisia.. Ainakin näin olen ymmärtänyt, että foorumilla on aktiivisia liikkujia, sekä niitä jotka haluaisivat/ tai ovat tehneet päätöksen ruveta kohottamaan ja kohentamaan fyysistä kuntoaan ja hyvinvointiaan..
Ja Ah, mikä olisikaan parempi ajankohta pureutua tähän aiheeseen kuin tämä hetki.. Nimittäin takana on juuri päätökseen saatu tehokas, monipuolinen ja priorisoitu 40 minuutin mittainen voimaharjoittelu/lihaskuntoharjoite... Sekä tietenkin virkistävä suihku ja ravitseva, tukeva, ja terveellinen ateria.
Omasta taustastani sen verran, että olen ollut nyt jo useamman vuoden ajan innokas liikkuja ja harjoittelija. Nyt jo siis useamman vuoden mittainen innostukseni ei suinkaan johdu urheiluhulluudesta, vaan pikemminkin siitä näkymästä, jonka säännöllinen liikunta ja sen myötä muutenkin terveelliset elintavat saavat aikaan.. Yleinen hyvinvointi ja jaksaminen ovat kohentuneet uskomattomalla tavalla aktiivisen liikunnan ja harjoittelun myötä..
Mitä sitten tulee herrasmieheen/naiseen ja fyysiseen kuntoon, niin sanoisin että tietenkään liikunta eivätkä edes terveelliset elämäntavatkaan riitä vielä tekemään herrasmiestä/naista, eivätkä edes nosta pisteitä mikäli muuten joku ihminen on käytökseltään ja tavoiltaan täysin "anti-herrasmies/nainen"...
Mutta ajan hermolla olevalla ja aktiivista elämää elävällä herrasmiehellähän/naisella on jo muutenkin laadukkaita ja kehittäviä sekä nautinnollisia harrastuksia, niin miksi ei liikunta ja fyysinen harjoittelu sekä mukaanlukien ravinto-oppi (järkevissä määrin) voisi olla niistä yksi...??
Minun mielestäni hyvä fyysinen kunto ja hyvä terveys on jälleen yksi asia, jolla herrasmies/nainen erottuu edukseen.. Mutta muistetaanhan samalla se, että herrasmies/nainen ei erotu edukseen omahyväisessä mielessä, eikä siis mitenkään näyttääkseen olevansa muita parempi tai korkeammalla, vaan herrasmies/nainen voi toimia tässäkin kohtaa oivana ja kannustavana esimerkkinä esim. nuoremmilleen..
Itse ainakin olen erittäin tyytyväinen ja hyvällä tavalla ylpeä, jos saan kannustettua muita ihmisiä liikkumaan ja harjoittelemaan säännöllisesti ja pysyvästi.
......hetkinen... AIVAN! Tässäkin asiassa kuten kaikessa muussakin kolikolla on myös klaavapuolensa... Joten palataanpa jälleen hieman taaksepäin ja alkua kohti. Nythän meidän kaikkien on yritettävä muistaa, että aiheena on siis HERRASMIES/NAINEN ja fyysinen kunto, Eikä pelkästään fyysinen kunto.
Kuten jo moni fiksu foorumilainen on aiemmin maininnutkin, niin yksi herrasmiehen/naisen suurimmista hyveistä ja ominaisuuksista on monipuolisuus elossa ja yleensäkin kaikessa olemisessa ja tekemisessä.
Eli ainakaan minun mielestäni ei ole kovin herrasmiesmäistä/naismaista, mikäli ihminen ei pysty keskustelemaan kuin vain yhdestä ja ainoasta asiasta, tai ihmistä ei kiinnosta kuin yksi ja ainoa asia elämässään...
Herrasmiehen/naisenhan tulee olla terveellä tavalla kiinnostunut lähes kaikesta ympärillään tapahtuvasta ja olevasta.
Ja sama pätee hyvän fyysisen kunnon tavoittelemiseen.. Se ei saa olla herrasmiehelle/naiselle pakkomielle, tai ainoa asia hänen elämässään.
Sama pätee myös herrasmiehen/naisen ravintoon. Eli hän syö järkevästi ja terveellisesti, muttei myöskään täysin kieltäydy mistään.. Siis hän voi ilman muuta herkutella ja napostella silloin tällöin, jopa ottaa kuppiakin, mutta noissa asioissa hän vain noudattaa erityistä kohtuutta ja järkeä. Lisäksi aktiivinen ja hyvässä kunnossa oleva herrasmies/nainen voi tehdä noitakin asioita ja samalla nauttia niistä hyvällä ja puhtaalla omallatunnolla, sillä elämä joka on täynnä vain kieltoja ja rajoituksia ei ole elämisen arvoista.
Mitä sitten on hyvä fyysinen kunto??
Moni yhdistää hyvän kunnon kykyyn juosta mielettömän pitkiä matkoja, tai isoihin ja näyttäviin lihaksiin. Minun mielestäni hyvä fyysinen kunto ei yksistään ole kumpaakaan noista. Toki hyvän fyysisen kunnon sivutuotteena tulevat kestävyys sekä kehittyneet lihakset...
Vaan mielestäni hyvä fyysinen kunto on mahdollisimman tasapuolinen yhdistelmä kaikkia fyysisiä ominaisuuksia... Kestävyys, nopeus, voima, liikkuvuus, motoriikka. Eli ollaksesi todella hyvässä fyysisessä kunnossa sinun ei tarvitse olla kaikkein paras, tai edes erityisen hyvä millään osa-alueella, mutta sinun on oltava kohtalainen kaikissa noissa.. Sitä on hyvä fyysinen kunto.
Fyysisen kunnon mittari onkin sitten erityisen hankala määritellä.. Mutta sanoisin, että herrasmies/nainen on silloin riittävän hyvässä kunnossa, kun mikään arjen askare ei tunnu uuvuttavalta.. Toki työ/ tai koulupäivän jälkeen väsyttää ihan meitä jokaista, mutta se ei saa olla sellaista uupumusta, ettei enää sohvalta ylös pääse.
Yksittäisien liikkeiden tai suoritusten käyttäminen mittarina on mielestäni aika huono konsti.. Sillä tiedän moniakin jotka juoksevat kymmeniä kilometrejä, sanoisinko "yhden silakan voimalla", mutta sitten esim. leuanveto on aivan ylitsepääsemättömän raskasta heille.. Tai hyvä jos saavat edes pelkän 20kg painavan tangon nostettua penkiltä.
Vastaavasti tunnen myös muutaman jotka nostavat penkiltä 200kg leikiten, mutta sitten jo pari kierrosta urheilukentällä on liikaa heille.
Eli jos halutaan ehdottoman luotettava analyysi ja mittari fyysisestä kunnosta ja terveydestä, niin sen on oltava laaja testi, johon sisältyy paljon kaikkea samalla kertaa... Lisäksi testin pitäisi sisältää myöskin kehonkoostumusmittaukset, sekä verikokeet, jotta näkisimme myös testattavan nahan alle, jotta voisimme kartoittaa samalla myös hänen yleistä terveydentilaansa.
Summa summarum: Herrasmiehen/naisen tulee siis harrastaa monipuolista liikuntaa ollakseen hyvässä kunnossa.. Hiihto, uinti, lenkkeily, pallopelit, voimaharjoittelu, liikkuvuusharjoittelu, lihashuolto ja kaikki muut liikunta- ja lajimuodot... Noista on vain löydettävä se mieluinen mixi.
Mutta tässäpä vaikka tähän lopuksi yksi oivallinen esimerkkirunko:
- maanantaina; lihaskunto/voimaharjoittelu (40-45 min.+illalla venyttely)
- tiistaina; hiihto (50-75 min.)
- keskiviikko; välipäivä
- torstai; lihaskunto/voimaharjoittelu (40-45 min.+illalla venyttely)
- perjantai; hiihto (50-60 min.)
- lauantai; välipäivä
- sunnuntai; sulkapallo (60-120 min.)
P.S. Enkä todellakaan väitä itse olevani mikään pyhimys, enkä huippu-urheilija, tai teräsmies, tai edes terveellisien tapojen ehdoton tai ultimaattinen noudattaja, sillä tupakkia ja sikareita tulee välillä sauhuteltua, enkä lasiinkaan aina sylje.
Lisäksi en ole maailman monipuolisin treenaaja.. Mutta liikunnalla sekä fyysisellä harjoittelulla ja herrasmiesmäisyydellä/naismaisuudella en koe olevan mitään ristiriitoja keskenään. Päinvastoin. Jos herrasmiehellä/naisella ei ole mitään liikuntaa ja harjoittelua estävää sairautta tai vammaa, niin ylös ulos ja lenkille.. NO PAIN- NO GAIN!! Heh! Ei vaan, järki ja kohtuus kaikessa.
Kuriositeettina nykyisen treeniohjelmani perusrunko, jota olen noudattanut noin vuoden ajan:
- 1.päivä; lihaskuntotreeni (40-50min.)
- 2.päivä; lihaskuntotreeni (40-50min.)
- 3.päivä; juoksu/hiihto (35-60min.)
- 4.päivä; lihaskuntotreeni (40-50min.)
- 5.päivä; lihaskuntotreeni (40-50min.)
- 6.päivä; lepopäivä
- 7.päivä; juoksu/hiihto (35-60min.)
EDIT: Poistin tuosta omasta harjoittelurungostani sanan voimaharjoittelu, koska se mielletään yleisesti vain punttisaliin... Ja itse en ole käynyt punttisalilla enää moneen vuoteen kertaakaan. Eli nykyiset lihaskuntoharjoitteeni ovat sekoitus omalla painolla tehtävää lihaskuntoharjoittelua sekä kahvakuula-harjoittelua. (girya-kuula) Eli sisältää erilaisia punnerruksia, työntöjä, heilautuksia, kyykkyjä, voimapyörää, leuanvetoa yms.