Kirjoittaja Aihe: Hatut  (Luettu 344769 kertaa)

salaryman

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 3746
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #615 : 16.04.20 - klo:19:43 »
Yle areenalla katsottavissa olevassa sarjassa Kiehtova Maailma: Junamatka Amerikkaan mediapresoona Michael Portillo poikkeaa kakkosjakson lopssa (48:00) Stetsonin oulettiin valitsemaan itselleen hattua.

Asiakaspalvelu oli sitä luokkaa, että himottaisi tilaisuuden tullen poiketa itse tuolla samalla asialla.

https://areena.yle.fi/1-50211993
 
"It's nice to be important but it's more important to be nice" John Cassis

vemuli

 • Flanööri
 • **
 • Viestejä: 291
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #616 : 18.04.20 - klo:18:35 »
Hankin muutama vuosi takaperin Ecua-Andino Classic Panamahatun. Hintaa oli postikuluineen/tulleineen 100€ luokkaa.
Paska hattu. Ei kestänyt matkalaukkuun pakkaamista, ja niin vain murtui Panaman palmun punokset ”naps”...

Jos hankkii panamahatun, kannattaa hankkia kunnollinen. Ecua-Andino valmistaa myös kunnollisia hattuja. Tämä ei ollut sellainen, minkä näkee myös hatun hinnasta. 60-80€ hinnalla ei vain hyvälaatuista hattua saa.

Laurentius

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 2430
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #617 : 18.04.20 - klo:19:48 »
Yle areenalla katsottavissa olevassa sarjassa Kiehtova Maailma: Junamatka Amerikkaan mediapresoona Michael Portillo poikkeaa kakkosjakson lopssa (48:00) Stetsonin oulettiin valitsemaan itselleen hattua.

Asiakaspalvelu oli sitä luokkaa, että himottaisi tilaisuuden tullen poiketa itse tuolla samalla asialla.

https://areena.yle.fi/1-50211993

Hupaisaa.

Tulipas mieleen viime syksyn Stockan Hullut Päivät. Olin Tapiolan Stockalla tutkimassa erilaisia mahdollisia hankintoja. Vanhan koulukunnan myyjärouva palveli minua. Sovittelin erilaisia takkeja, eikä rouva epäröinyt mielipiteissään. Hyvä niin, tekemäni valinta on osoittautunut oikeaksi kaikin puolin, vaikka alunperin olin tekemässä toisen valinnan. Tämä maailma ei kaipaa enempiä nettikauppoja, vaan useampia kivijalkaliikkeitä ammattitaitoisine myyjineen.


Ville

 • Satraappi
 • Ylläpitäjä
 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 9279
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Vs: Hatut
« Vastaus #618 : 19.04.20 - klo:12:30 »
Asiakaspalvelu oli sitä luokkaa, että himottaisi tilaisuuden tullen poiketa itse tuolla samalla asialla.

Eiköhän Portillon mukanaan tuomalla kuvausryhmällä ollut jonkinlaista osuutta asiassa...
Pukimo Raivio: miesten käytetyt vaatteet - laatua järkihinnalla.
/

salaryman

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 3746
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #619 : 20.04.20 - klo:14:32 »
Epäilemättä.

Silti sellainen kutina, että tuolta kyllä viimeistään kysyttäessä löytyy myyjiä, joiden ammattitaitoon kannattaa tukeutua.

Mielessä tapaus kolmenkymmenen vuoden takaa, kun kaveriporukalla poikettiin päähänpistosta Floridalaisessa mall:issa erään ison farkkuliikkeen putiikkiin. Myyjä haki nopean silmäyksen perusteella joka jampalle istuvat farkut.

Ammattinsa osaavan ja ammatistaan terveellä tavalla ylpeän myyjän kanssa on mukava tehdä kauppaa.
"It's nice to be important but it's more important to be nice" John Cassis

MrDapper

 • Edistynyt
 • *
 • Viestejä: 118
 • Tinkimättömän traditionaalinen. Soviet core -käsit
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #620 : 24.04.20 - klo:10:19 »
Ihmisillä tuntuu menevän toisten mielipiteet voimakkaasti tunteisiin. Itsehän omistan toistakymmentä lierihattua (muutama alennusostos ja käytetty seassa), haluan vielä noin viisi lisää. Silti minusta niiden pitäminen on myös larppausta, mutta larppaan ihan mielelläni.

Larppaus terminä on tässä yhteydessä huomiota herättävää vaatetusnörttimäistä toimintaa, ja kyllä, lierihattu herättää huomiota ja saattaa usein keskusteluun tuntemattomien kanssa. Se, kokeeko sanan negatiiviseksi, asuu ihmisen sisällä.

On myös selviö, että jotkut tyylit sopivat toisille paremmin kuin toisille. Sama koskee lierihattua. Eri malleja sovittelemalla voi yrittää etsiä sopivamman, mutta joillekin se voi olla hankalaa. Ikä ja karisma auttavat kummasti, mutta eivät ole ainoa edellytys.

Rappiosta saa myös olla montaa eri mieltä, itse ajattelen asian mieluummin luonnollisena ja järkevänä kehityksenä. Ensimmäinen klassinen lierihattukin oli varmasti aikanaan muotituote, konservatiivien silmissä modernia rappiota.

Jokainen tyylillään. Tänään en larppaa, minulla on pipo ja barska.

Tässä ei ole kyse siitä, "meneekö tunteisiin", vaan "toleranttien liberaalien" kaksoisstandardien osoittamisesta suhteessa eri ryhmien edustamiin 'erikoisempiin' pukeutumistyyleihin. Ollaan olevinaan niin avarakatseisia mutta kovin konformistisia kuitenkin ollaan suhteessa konservatiiviseen pukeutumiseen, ja siinä kohtaa nykyajan valtavirrasta ei pitäisikään poiketa rohkeasti ja olla ylpeästi erilainen. Sen sijaan ivalla, pilkalla ja harhakäsityksillä yritetään ehkäistä erilaisuutta, mikäli se on konservatiivista luonteeltaan.

En saata uskoa Suomessa joutuvan kovin helposti keskusteluun tuntemattoman kanssa lierihatunkaan vuoksi. Ainakaan täällä Helsingissä minulle ei ole koskaan käynyt niin, ja ihan liberaalia Hesaria myöten todettu tuntemattomien kanssa keskustelua maassamme kavahdettavan, ja että näin tekevää epäillään hulluksi tmv.

En yritä väittää lierihatun sopivan kaikille, vaan toin esiin sen väitteen järjettömyyden, että ne olisivat joku vanhempien miesten vaate ja vain heille sovelias.

Klassillinen pukeutuja ei voi loogillisesti pitää lierihatun marginalisoitumista hyvänä, sillä se oli esimakua myös muun muodollisen pukeutumisen ja kaiken klassillisen pukeutumisen rappiolle.
« Viimeksi muokattu: 18.11.21 - klo:07:40 kirjoittanut MrDapper »
Tinkimättömän traditionaalinen ja formaali. Soviet core -käsitteen isä

MrDapper

 • Edistynyt
 • *
 • Viestejä: 118
 • Tinkimättömän traditionaalinen. Soviet core -käsit
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #621 : 24.04.20 - klo:10:24 »
Mitä tulee eri hattujen vanhanaikaisuuteen, niin joku huomautti myös, että mikäli hattua haluaa pitää niin kapealierinen trilby on nykyisin luontevimmin katukuvaan sovitettavissa.

Niitä ja fedoroita onkin toki valtaosa katukuvassa nykyisin näkyvistä lierihatuista. Tämä näkemys on kuitenkin monin tavoin ongelmallinen.

Ensinnä, jälleen palataan postmodernistiseen totalitarismiin ja sen konformistisuuden vaatimukseen:
Kun puhutaan klassillisesta pukeutumisesta, sulautuminen joukkoon onkin yht'äkkiä tärkeintä. Nyt ei ole väliksi yksillöllisyydestä, ei saakaan olla uniikki lumihiutale, varsinkin jos on nuori. Yhtenäiskulttuuri onkin hyvästä mikäli se on liberaalin "rentoa" ja "värikästä", eikä konservatiivisen tunkkaista.

Toiseksi, trilby oli viimeinen muotihattu ennen lierihattujen marginalisoitumista. Sitä suosi moderni, 'svengaava' nuorisokulttuuri, se oli 'edistyksellisten' ja 'coolien' ihmisten hattu. Sellaisten ihmisten, jotka edustavat nykyisin vallitsevia kulttuurisia arvoja.

Jos joku uskaltaa käyttää pukuhattua nykyaikana, niin käyttäköön trilbyä kun se edustaa Moderneja ja Edistyksellisiä arvoja, sanovat liberaalit.

Entäs fedora sitten? Senhän loi puvustaja feministiselle, vapautuneelle näyttelijättärelle, modernin emansipoituneen naiseuden esitaistelijalle Sarah Bernhardtille, joka ol tunnettu ristiinpukeutuja.
Fedorasta tuli naisten muotihattu, jonka naisasialiike omaksui symbolikseen.

Kun edistyksellinen ja moderni Walesin prinssi Edward, joka jo 1919 kirjoitti olevansa bolševikkien kanssa samaa mieltä monarkian vanhanaikaisuudesta, käyttäen samassa kirjeessä nykyisten intersektionaalisten kulttuurimarxististen amerikkalaisten suosikki-ilmausta 'fuck', alkoi käyttää kyseistä hattua vuonna 1924, seurasivat modernishenkiset miehet perässä. Fedora oli rento vaihtoehto ikävän jäykille ja muodollisille knalleille ja homburgeille.

Fedoran pitäisi siis olla täysin kosher päähine edistykselliselle Hyvälle Ihmiselle meidänkin päivinämme.

Liberaalin progressivismin globaali soihdunkantaja The New York Times kuitenkin 2015 toi vähintäänkin rivien välistä esiin, että lierihatut ovat epädemokraattisia eivätkä sovi nykyiseen kasuaaliin, pluralismia ja luokattomuutta ihannoivaan aikaamme. Sitävastoin Lenin-lakki ja työväenluokkaisten, varsinkin huligaanien aikoinaan suosima flat cap ovat poliittisesti korrekteja, nykyaikaan sopivia hattuja.

Mikäli tuon "laatulehden" korkeasti sivistynyt toimittaja olisi vaivautunut googlaamaan esim.fedoran historian, olisi hän varmasti muuttanut mielensä sen osalta ja julistanut, että jokaisen niin muija- kuin äijäfeministinkin on viipymättä hankittava sellainen, jotta heidät ulkoisestikin tunnistaisi oikeamielisten joukkon kuuluviksi.

Mutta mitä homburgista? Miksi sen käyttö ei ole poliittisesti korrektia eikä siksi suotavaa, etenkään nuorelle?

No, homburg oli vanha saksalainen perinnehattu, josta elegantin herrasmiesten yleismaailmallisen päähineen teki tuolloinen Walesin prinssi, sittemmin kuningas Edward VII:nä tunnettu, fedoran miehillä popularisoineen "Natsikäsi-Edwardin" isä. Tämä tapahtui samoihin aikoihin kuin fedoran keksiminen, 1880-luvun alussa.

Siitä tuli pian yläluokan miesten ja heidän jäljittelijäinsä suosima statussymboli. Lordi Balfour oli ensimmäinen pääministerinä homburg-hattua Englannin parlamentissa pitänyt 1902. Toisaalta myös maan työväenpuolueen perustajiin kuulunut Keir Hardie suosi sitä.

Homburg saavutti 1900-luvun alkupuoliskolla aseman ns. 'pankkiirien hattuna', ja joidenkin hattusivustojen mukaan se on edelleen vaikutusvaltaisten, arvovaltaista lookia tavoittelevien liikemiesten ja poliitikkojen go to-hattu.

Leninkin käytti sellaista, ennen kuin hiukan vallankaappauksensa edellä vaihtoi imagosyistä sen veturinlämmittäjän lakkiin.

Establishmentin edustajat Eden, jonka mukaan mustaa homburgia kutsutaan Eden-hatuksi, sekä Churchill, Eisenhower, Etelä-Afrikan buurijohtajat jne suosivat sitä. Toisaalta myös kommunistisen supervallan Neuvostoliiton johtajat suosivat niitä Hrustšovista lähtien, hankkien ne ulkomailta.
Neuvostojohtajat jäivätkin yhdessä Etelä-Afrikan johtajien kanssa viimeiseksi homburg-hatun suosijoiksi 1980-luvulla.

Homburg-hattu tunnetaan populaarikulttuurissa lähinnä Kummisetä -elokuvasta, jonka mukaan sitä toisinaan kutsutaankin kummisetä -hatuksi. Se on nykyisin harvoin nähty päähine, eikä sitä tunneta yleisesti ja sitä ei myöskään ole missään yleisesti saatavana.
Toisaalta tämä on hyvä, sillä kyseinen hattu ei siten ole joutunut myöskään internet -kulttuurin pilkan kohteeksi ja meemien tahraamaksi, kuten fedora, joka liitetään nuorten poikien ja miesten meemeissä ns. "nice guy" "fedora neckbeardeihin".

Homburg ei herätä nykyihmisissä juurikaan tunteita saati mielikuvia, mutta klassillisessa tyylissä sisällä olevien ja hattuharrastajain keskuudessa jotkut pitävät sitä liian formaalina sekä vanhanaikaisena.

Sen suosio Suomessakin on joka tapauksessa kasvamaan päin viimeisten parin-kolmen vuoden aikana.

Homburg-hattu kiistatta edustaa elitismiä, arvokkuutta ja muodollisuutta, se on olemukseltaan hyvin konservatiivinen.

Kaikki nämä konnotaatiot ovat sellaisia, joita postmodernistinen hegemonia karsastaa, jopa suorastaan vastustaakin.

Homburgin käyttäjä on oikeasti yksilöllinen sekä asiantunteva pukeutuja sillä hän voi tutustua kyseiseen hattumalliin vain vanhoista valo- tai elokuvista taikka television periodidraamoista. Kun hän etsii tietoa k.o. hatusta, havaitsee hän, että se on hyvin obsoleetti, ja vanhanaikainen.

Hänen on selvitettävä, mistä sellaisen saa hankittua, ja laadukkaasta saa maksaa paljon. Hän ei hanki trendien vuoksi sellaista, koska kyseinen päähine on niin epätrendikäs ja 'anakronistinen.'

Hän tiedostaa, että homburgia tulee käyttää muodollisen asukokonaisuuden, vähintäin puvun, kanssa.

Hän tietää, että homburg tekee kantajansa olemuksesta arvokkaan ja muodollisen, vanhentaa tätä. Homburgin ja puvun yhdistelmä huokuu konservatiivista eleganssia sekä digniteettiä.

Hän tietää, ett'ei homburg päässään näytä helposti lähestyttävältä, vaan vanhanajan herrasmieheltä.

Edellä esitettyjen seikkojen johdosta on luultavaa, että vain arvoiltansa sekä esteettiseltä maultansa konservatiivinen mies hankkii homburgin.

Ja Joonas Konstigin sekä muiden sanoin, nykyään aidointa kapinallisuutta on olla konservatiivi sekä pyrkiä aikuismaiseen arvokkuuteen infantillisuuden sijasta.

Homburgia käyttävä ei ole konformisti eikä allekirjoita nykyisin vallitsevaa postmodernistista arvomaailmaa.

Siksi postmodernistit eivät pidä homburgista ja suosittavat erityisesti nuoria miehiä olemaan käyttämästä sellaista.

Jos haluat osoittaa arvomaailmasi ilmiasussasi, kuten tunnettu Facebookin, Fedora Loungen ym sosiaalisen median miesten tyyliryhmien fedora-entusiasti Nicholas Tibor Engel sanoo, käytä lierihattua puvun kanssa.

Minä lisään: erityisesti homburgia. Demari ajaa bemarilla, sanoi jo Osku Pajamäki. Mutta todellinen konservatiivi käyttää homburg -hattua.
« Viimeksi muokattu: 18.11.21 - klo:07:38 kirjoittanut MrDapper »
Tinkimättömän traditionaalinen ja formaali. Soviet core -käsitteen isä

paddington

 • Auktoriteetti
 • ****
 • Viestejä: 777
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #622 : 24.04.20 - klo:10:36 »
Jukka Hildénillä on hienoja hattuja, vaikka onkin vaikeaa kuvitella moista puvun kanssa. Taitaa olla enemmänkin western reenactment-kamaa.

Ns. ”Mountain hat”, jollaisia löytyy useiltakin hatuntekijöiltä, mutta Jukan hattu on Vivienne Westwoodin.

eikari

 • Kisälli
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #623 : 26.04.20 - klo:22:39 »
Joku on huollattanut Homburginsa.
Onko foorumilaisista kukaan? (Huollon hinta lähinnä kiinnostaa)Colt

 • Kisälli
 • Viestejä: 32
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #624 : 25.07.20 - klo:21:02 »
Katukuvassa on alkanut näkyä ruskeita fedora-tyylisiä hattuja nuorison päässä. Sinänsä piristävää kun hattuja pitkästä aikaa näkyy laajemmin katukuvassa.

Tutkin hieman enemmän asiaa ja vähemmän yllättäen muodin syyksi paljastuivat Halvan & Mauttoman massoittain maahantuomat keinokuituhatut.

Suunta on oikea, mutta muoto väärä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hattuja näkyy muutenkin valitettavan vähän.

salaryman

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 3746
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #625 : 26.07.20 - klo:15:33 »
Tutkin hieman enemmän asiaa ja vähemmän yllättäen muodin syyksi paljastuivat Halvan & Mauttoman massoittain maahantuomat keinokuituhatut.

Kynnys uusien ja omasta näkökulmasta radikaalien juttujen kokeiluun voi olla korkea ja jos siihen kokeiluun liittyy vielä poikkeuksellista taloudellista panostusta, moni muuten kiinnostava asia jää kokeilematta.

En katso yhtään pahalla parin euron keinokuituhattuja, jos tuommoisen kautta löytää hatut osaksi omaa tyyliä. Kerran herännyt kiinnostus tuppaa johtamaan kovempaan kamaan ja eiköhän hattuherätyksen saaneet nuoret herrat löydä vääjäämättä laadukkaampien päähineiden lähteille.

Nuorisotyylit leviävät pääkaupungin kautta, eli jos samoja fedoroja alkaa näkyä Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä niin kehityssuunta on selvä.
"It's nice to be important but it's more important to be nice" John Cassis

Ville

 • Satraappi
 • Ylläpitäjä
 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 9279
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Vs: Hatut
« Vastaus #626 : 08.08.20 - klo:19:20 »
Joku on huollattanut Homburginsa.
Onko foorumilaisista kukaan? (Huollon hinta lähinnä kiinnostaa)

Vein viime vuonna lierihatun Wahlmanille ehostukseen ja venytykseen, homma maksoi muistaakseni 15 tai 20 euroa.
Pukimo Raivio: miesten käytetyt vaatteet - laatua järkihinnalla.
/

eikari

 • Kisälli
 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #627 : 18.08.20 - klo:20:36 »
Edullinen hinta suomalaisesta käsityöstä.

Colt

 • Kisälli
 • Viestejä: 32
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #628 : 07.02.21 - klo:18:03 »
Pitääpä ehostuttaa oma kirppislöytö fedora ja homburg. Mitään tekosyitä ei ole kun palvelu on noin halpaa

Kuumies

 • Kisälli
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: Hatut
« Vastaus #629 : 08.02.21 - klo:09:13 »
Suosittelen Wahlmania, miellyttävä palvelu ja kohtuulliset hinnat. Muodottomaksi kutistuneen, rullattavan (crushable) fedoran venytin ja muotoilin uudelleen viikonloppuna, lähinnä harrastelun ilosta, ei siinä tuntipalkoille päässyt.