Kirjoittaja Aihe: Brändeistä ja brändäämisestä  (Luettu 52365 kertaa)

Ville

  • Satraappi
  • Ylläpitäjä
  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 9273
    • Profiili
    • http://www.keikari.com
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #30 : 04.09.11 - klo:14:10 »
Hyvä esimerkki tästä on Lobbin bespoke-verstas, jossa jätetään yksi tunnettu työvaihe (mockup kenkä, miksi sitä pitäisikään sitten kutsua) kokonaan pois.

...jos muistat lähteesi, mielelläni lukaisisin sen. Olin aivan siinä käsityksessä, että Löbbi tarjoaa sovituspopon ennen viimeistä tuotetta.
Pukimo Raivio: miesten käytetyt vaatteet - laatua järkihinnalla.
/

Dan-D

  • Vieras
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #31 : 04.09.11 - klo:14:28 »
No mm. Roetzel viittaa siihen:

"John Lobb on, todettakoon se tässä, ainoa mittakenkien valmistaja, joka tekee kengät ilman sovitusta.  Kaikki tietävät, että menetelmä toimii.  Sen sijaan kukaan ei tiedä, miten se toimii."

Muistan lisäksi lukeneeni jonkun bepsoke-valmistajan haastattelun, jossa tämä totesi, etteivät Lobbin kengät ole bespokea kun niissä ei tule sovituskenkiä ennen valmista tuotetta.


Edit: mieleeni tuli vielä, että tähän viitataan jopa Lobbin kotisivuilla:

http://www.johnlobbltd.co.uk/main/faq.htm#q2
« Viimeksi muokattu: 04.09.11 - klo:15:28 kirjoittanut Dan-D »

Dan-D

  • Vieras
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #32 : 04.09.11 - klo:14:33 »
^ Eikös bespoke tarkoita kenkien kohdalla oman lestin tekemistä? Mittatilauskenkiä taas ei ymmärtääkseni ole olemassakaan. Left ei oikeasti ole mittatilauskenkä, vaan heillä on ihan vakiomallisto lestejä, joista sitten valitaan mittauksen perusteella parhaiten sopiva.

Kommentteja noihin objektiivisesti havaittaviin seikkoihin: En tarkoittanut, että noita mainitsemiani seikkoja voi havaita suoraan lopputuotteesta tai että ne tekisivät lopputuotteesta mitenkään laadullisesti parempaa. Monet luksuksen ostajat kuitenkin haluavat käsityötä oli se sitten lopputuloksen kannalta hyvä juttu tai ei. Monethan eivät esimerkiksi suostu ostamaan japanissa robotin kasaamaa tarkasti käyvää mekaanista kelloa, koska haluavat kellon olevan sveitsissa valmistettu ja sisältävän paljon käsityötä. Jos missään millään lailla havittavissa ominaisuuksissa on eroa, niin silloin on aika yksisilmäistä väittää hintaerojen johtuvan brändistä. Jos asiakas nyt vain haluaa sveitsiläisen kellon, niin silloin hän on valmis maksamaan tuosta ominaisuudesta, eikä välttämättä siitä brändistä.

Mittatilauskenkä on tosiaan huono termi, kun sellaista ei tosiaan varsinaisesti ole.  En ole keksinyt parempaa suomalaista termiä MTO-kengälle (joka olisi sopivin termi, kengät kun valmistetaan asiakkaan tilauksesta standardilestille).  Leftistä puhuttaessa joka tapauksessa ymmärsin, että sitä oltiin vertaamassa bespoke Lobbiin.  Minun virheeni, ei sillä niin väliä.

Sveitsiläisyys on loistava esimerkki sinänsä.  Ominaisuudella ei ole tuotteen kannalta mitään arvoa, vaan kyseessä on prestiisi, vaikutelma, mielikuva ja arvostus.  Juuri tämän vuoksi itse lasken tämän lähinnä brändiin: sveitsiläinen kello on itsessään käsite, brändi ja mielikuva.  Sitä ei voi siksi mielestäni pitää perustellusti ominaisuutena, vaan kyse on tässäkin juuri brändilisästä - ja osin tietysti ja varmasti myös tuotantokustannuksista.  Jos ominaisuutta ei voi havaita lopputuotteesta, sillä ei minun mielestäni ole mitään objektiivista lisäarvoa ostajalle.  Lisäarvoa sillä on, mutta se on subjektiivista.  Ja siksi puhumme tässä Lobbinkin brändistä.

Juha

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 593
    • Profiili
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #33 : 04.09.11 - klo:14:35 »
En pidä nykysuuntauksesta, jossa kaikki hyvä lasketaan brändin ansioksi. Kun Nokian katteet, käytettävyys, toimitusketju ja teknologia olivat kohdillaan, niin firmalla oli muka tätä niin kutsuttua 'brändiarvoa'. Yhtäkkiä muut kirivät rinnalle ja kannattavuus heikkeni, niin 'brändiarvo' mystisesti laski. Ei se noin voi mennä.

Miksei voi? Maailma muuttuu. Apple osoitti, että helppokäyttöisyydellä ja käyttökokemuksella on enemmän merkitystä kuin tekniikalla ja ominaisuuksilla. Nokia ei koskaan ollut näissä vahvoilla, ja kun suuri yleisö huomasi tämän, Applen brändiarvo puhelinvalmistajana nousi. Mielestäni Nokian brändiarvon jyrkkä alamäki alkoi vasta siinä vaiheessa, kun entinen suurin ja kaunein ei kyennytkään sopeutumaan muuttuvaan maailmaan.

Miettikääpä, jos esim. vass käyttäisi markkinointiin ison tukun rahaa, toisi nimensä kaikkien relevanttien ostajien tietoisuuteen ja kierrättäisi villet, muut bloggaajat ja toimittajat tuotantotiloissaan todistamassa olevansa vähintään lobbin tasoinen, niin mitä luulisitte hinnoille käyvän? Minä väitän, että hinnat olisivat lobbin tasoa, koska jollakin tuo investointi olisi maksettava pois.

Eikö tämä ole juuri sitä brändiarvoa? Brändiarvo, jota Lobbilla on enemmän kuin Vassilla? Brändiarvo, joka selittää Lobbin korkeammat hinnat? (Vaikka nykyään hintaero ei kai ole niin suuri, koska Vass on ajan myötä saanut kuluttajien positiivisten kokemusten kautta brändiarvoa.)

Mielestäni reaalimaailman tarkastelu tukee havintojani. Jos otetaan mikä tahansa tunnettu merkki, jota myydään kivijalkaliikkeessä helsingin keskustassa ja fiksataan karkeasti laatutaso, niin päädytään suunnilleen samaan hintatasoon kilpailijoiden kanssa =  Boss maksaa saman kuin Sand, joka maksaa saman kuin Tiger. Joku 'never heard Lubiam' tarjoaa samalla rahalla parempaa laatua, mutta miksi kukaan ostaisi Lubiamia kun siitä ei kukaan ole kuullut mitään? Paitsi harrastajat, jotka ostavat kamansa netistä.

Eikö vastaava tilanne ole esim. juuri Lobbin (Boss) ja Vassin (Lubiam) välillä?

EDIT: Juha: Tietenkin ajansäästön kaltaiset seikat ovat osa tuotetta. Pidän täysin käsittämättömänä usein esitettyä näkemystä, että ainoastaan omistussuhdetta vaihtavalla fyysisella tuotteella olisi merkitystä. Ostopäätökseen vaikuttava informaatio, koko ostoprosessi ja monet muut seikat vaikuttavat huimasti kuluttajan käsitykseen tuotteen arvosta.

Mielestäni ajansäästön kaltaiset seikat eivät ole osa fyysistä tuotetta, vaan osa brändiä. Molemmilla on merkitystä ostopäätöstä tehtäessä. Jos taivaasta tipahtaa syliini Lobbit, niin en minä yhtäkkiä säästä aikaa ja vaivaa laittamalla ne jalkaani (ellei ne nyt satu olemaan juuri sellaiset kengät mitä olin muutenkin ostamassa).

Pchan, musta tuntuu että sun teksteissä on joku mielenkiintoinen pointti, mutta en saa oikein mistään ajatuksistasi kiinni. Voidaanko palata takaisin Lobbiin ja vääntää rautalangasta? En ymmärrä noista analogioista mitään.

En ole koskaan nähnytkään Lobbeja kuin kuvissa, eikä oikeastaan edes kiinnosta niiden laadullinen ylivertaisuus. Jos olisi ylimääräistä rahaa, niin ostaisin silti Lobbit ihan vaan sen takia että ne on Lobbit. Onko tämä brändiarvon aikaansaamaa vai omaa tyhmyyttä? Vastoin kansantaloustieteen perusteita ihminen ei kuitenkaan käyttäydy markkinoilla rationaalisesti.

Juha

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 593
    • Profiili
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #34 : 04.09.11 - klo:14:46 »
Sveitsiläisyys on loistava esimerkki sinänsä.  Ominaisuudella ei ole tuotteen kannalta mitään arvoa, vaan kyseessä on prestiisi, vaikutelma, mielikuva ja arvostus.

Kyllä. Japanilainen kelloseppä tekee Japanissa ihan yhtä hyviä koneistoja kuin kellosepät Sveitsissä. Jos sama kelloseppä muuttaa Sveitsiin tekemään työtään, niin koneistot onkin yhtäkkiä arvokkaampia. Hyvä esimerkki brändiarvosta.

harmaa eminenssi

  • Flanööri
  • **
  • Viestejä: 256
    • Profiili
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #35 : 04.09.11 - klo:18:23 »
Täällä onkin jo oikeastaan olennainen sanottu Lobbista ja brändistä. On hyvin epätodennäköistä, että parasta hinta-laatusuhdetta (jos lasketaan vain kengän ominaisuudet) saisi perinteikkäästä ja maineikkaasta liikkeestä. Sellaista kannattaa pikemminkin odottaa tuntemattomalta, tuoreelta tekijältä. Mutta minä ainakin mielellään maksan toisinaan hyvästä palvelusta, miellyttävästä miljööstä ja joskus legendaarisesta tarinastakin. Joku Lobbin kaltaisessa liikkessä aiemmin työskennellyt tekijä voi olla perustanut uuden liikkeen tarjoten vastaavaa laatua edullisemmin hinnoin, mutta sitä kiehtovaa tarinaa hän ei tuotteidensa taakse pysty kovin helposti rakentamaan.

Kaikki putiikit tekevät myös markkinointia. Se ei vain välttämättä tarkoita TV- tai lehtimainoksia. Luksusliike voi esimerkiksi järjestää erilaisia tilaisuuksia kanta-asiakkaille. Monin konstein voi saada sanan kiertämään ilman näkyvää mainontaa. Eiköhän Lobbillakin oma keinovalikoimansa ole käytössä.
Lainaus käyttäjältä: SloBo
Parimetrisellä miehellä päällään polvien alapuolella yltävä hyvin istuva tummanharmaa kolttu ja päässään mitä mahtavin todella paksusta huovasta tehty epätasaisen harmaa ja melko korkea trilby.
^ketjusta "Mitä tyylikästä tai kaunista näit tänään?"

barcelona

  • Vieras
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #36 : 04.09.11 - klo:19:06 »
Kaikki putiikit tekevät myös markkinointia.

Juuri näin mitä muuta esimerkiksi tämä on: http://www.johnlobb.com/

jomppe

  • Kisälli
  • Viestejä: 30
    • Profiili
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #37 : 04.09.11 - klo:19:43 »
Kaikki putiikit tekevät myös markkinointia.

Juuri näin mitä muuta esimerkiksi tämä on: http://www.johnlobb.com/

Kyllähän tuo selvää markkinointia on. Villen viestissähän puhuttiin viime sivulla mainostamisesta "It has been our long-standing policy not to advertise."

barcelona

  • Vieras
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #38 : 04.09.11 - klo:21:59 »
Juu, tuli linkattua virheellisesti http://www.johnlobbltd.co.uk/main/main.htm

Alex Entwistle

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 2721
  • Hipsteri
    • Profiili
    • Something To Put On
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #39 : 04.09.11 - klo:22:07 »
Huhhuh, nuo nettisivut kyllä ovat sulaa understatementia. Ilmeisesti asiakaskuntaa ei paljoa kiinnosta selailla malleja netissä. Myöskään kengät eivät herättäneet mitään suurenmoisia tunteita lesteillään, mutta tämänhän Ville onkin jo blogissa tuonut esille.
Something To Put On

Mopon pitää antaa keulia kunnolla. -ivyman
Jollain saatanan donhuonolla on Trickersit. -ivyman
Barbour on muutenkin hipsterimerkki. -uros (good night, sweet prince)

Calle

  • Auktoriteetti
  • ****
  • Viestejä: 804
    • Profiili
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #40 : 04.09.11 - klo:22:26 »
Kukaan ei ole halukas maksamaan ylimääräistä brändilisää. Lobb:in kohdalla (en tunne varmasti asiaa) voi olla että mainitsemasi lisä on rakennettu tuotteen tuotantokustannuksiin.
Valmistuskustannukset varmaan selittää sen noin tuhannen euron hintalapun joka oli mokkanahkaisissa mokkasiineissa Lobbin liikkeen ikkunassa ;) Kyllä Lobbeissa maksetaan brandilisää ja rutkasti!

supera

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 1084
    • Profiili
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #41 : 05.09.11 - klo:08:24 »
^ Jos myyntikate alkaa näytäämään ulospäin liian suurelta (esim brändipreemio) voidaan siirtää katetta muuttuviin tai kiinteisiin kuluihin. Esim materiaali tai työ  ostetaan omalta yritykseltä kovempaan hintaan jolloin osa katteesta tehdään arvoketjun muissa osissa. En tarkoittanut että tuotteet myydän omakustannushintaan. :)

EDIT: tämä ei tietysti muuta sitä tosiasiaa että myyntihinnassa on huomioitu brändin arvoa.
« Viimeksi muokattu: 05.09.11 - klo:08:39 kirjoittanut supera »
Off. James 'Jimmy' McNulty: You know what they call a guy who pays that much attention to his clothes, don't you?

Det. William 'Bunk' Moreland: A grown-up.

Dan-D

  • Vieras
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #42 : 05.09.11 - klo:08:58 »
Huhhuh, nuo nettisivut kyllä ovat sulaa understatementia. Ilmeisesti asiakaskuntaa ei paljoa kiinnosta selailla malleja netissä. Myöskään kengät eivät herättäneet mitään suurenmoisia tunteita lesteillään, mutta tämänhän Ville onkin jo blogissa tuonut esille.

Lun tuo Lobb Bootmaker tekee vain ja ainoastaan puhtaita bespoke-kenkiä, kaikki kuvat kengistä kuvastavat lähinnä tilanneiden asiakkaiden preferenssejä.  En ymmärrä, miten bespoke-kenkien lestejä voi arvioida ikään kuin samalla tavalla rtw-kenkien kanssa.  Pukujen kanssa jos räätäliliikkeellä on olemassa vahva house style, jota aktiivisesti tuodaan esiin, sen kritisointi on vielä ymmärrettävää.  Mutta Lobb on ymmärtääkseni bespokea ihan puhtaimmillaan: he tekevät juuri ja tasan tarkkaan sitä, mitä asiakas haluaa.  Lestistä saa juuri niin intohimoja herättävän kuin sattuu mieli tekemään.

Co-re

  • Legenda
  • *****
  • Viestejä: 3760
  • Insinööri
    • Profiili
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #43 : 05.09.11 - klo:10:08 »
Kuvat kengistä olivat kyllä myös laadullisesti aika heikkoja. Pieniä, suoralla ja kovalla valolla räpsittyjä kuvia jonkun kankaan päällä jota ei edes ollut häivytetty mitenkään fokuksella tai muuten. Uskaltaisin arvata pokkariotoksiksi.

Timati

  • Vieras
Vs: Brändeistä ja jalkineista
« Vastaus #44 : 19.12.11 - klo:18:50 »
Kukaan ei ole halukas maksamaan ylimääräistä brändilisää. Lobb:in kohdalla (en tunne varmasti asiaa) voi olla että mainitsemasi lisä on rakennettu tuotteen tuotantokustannuksiin.
Valmistuskustannukset varmaan selittää sen noin tuhannen euron hintalapun joka oli mokkanahkaisissa mokkasiineissa Lobbin liikkeen ikkunassa ;) Kyllä Lobbeissa maksetaan brandilisää ja rutkasti!

Kun saat John Lobb Ltd:n parin  käsiisi ja sitä viisi minuuttia siinä ihmetellen pyörittelet, et enää seiso noiden sanojesi takana.