*

i v y m a n

 • *****
 • 5960
 • button downs weejuns rain macs what else is there?
  • Profiili
  • A / SOPHISTICATED / HOOLIGAN
Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #15 : 07.08.11 - klo:19:04 »
^ON!
get your kicks on route six six six

*

PleaseDeleteMe

 • *****
 • 2726
 • Delete me please
  • Profiili
Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #16 : 07.08.11 - klo:22:38 »
.
« Viimeksi muokattu: 02.02.22 - klo:21:26 kirjoittanut PleaseDeleteMe »
Please delete this account with all messages including or revealing personal information.

*

Jussi

 • *****
 • 4165
  • Profiili
Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #17 : 08.08.11 - klo:00:52 »
Minä olen egalisti. Feminismissä - olkoot akateeminen kuvaus ihan mitä tahansa - on vialla vahvasti sukupuolettunut nimi ja se historia, mistä ponnistetaan (ja mihin, tarpeen tullen, vedotaan).

Olen siis tasa-arvoa ja tasavertaisuutta kannattava (ja ajava) mies, mutta en ole feministi.
Kaikki villa tottelee rautaa.

*

Jussi

 • *****
 • 4165
  • Profiili
Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #18 : 08.08.11 - klo:10:54 »
Sukupuolettunut nimi on kovin looginen kun koko feminismin pointti on naisen aseman ajaminen riippumatta siitä, että mikä miehen asema on.

Umm, niin, tähän se kommentti akateemisesta kuvauksesta. Osa feministeistä jopa uskoo siihen.
Kaikki villa tottelee rautaa.

*

Dan-D

Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #19 : 08.08.11 - klo:11:04 »
Tunnustaudun myös feministiksi, ja lastenkasvatuksessa toivoisin tapakoulutusta jo nuoresta pitäen, pelkästään jo yleissivistyksen suhteen. Siinä missä lapselle opetetaan peruslauseet, "miten sanotaan? - kiitos!" jne., voisi myös vaatetuksen etiketin opettaa. Nuorelle olisi outoa, että työelämään astuessa hän ei ymmärtäisi miten etiketti velvoittaa häntä ja hänen joka tapauksessa pitäisi etiketti opiskella. Jos haluat 20-vuotiaana pukeutua ja kulkea kuin juntti, et eroa massasta mitenkään. Säännöt on hyvä oppia jo nuorena, ilman, että se söisi lapsen luovuutta ja leikki-intoisuutta.

Tämä on niin totta.

Jos lapselle opetetaan koulussa matematiikkaa, harva pitää sitä ajanhukkana.  Jos opetetaan kotona pukeutumaan ja käyttäytymään tilanteenmukaisesti, sitä pidetään tietyissä piireissä nykyään jotenkin ajanhukkana, kun kaikki eivät kuitenkaan aikuisena pyöri sellaisissa piireissä, joissa näiden sääntöjen noudattaminen olisi välttämätöntä.  Ja siksi jotenkin on ilmeisesti ajanhukkaa edes osata käyttäytyä oikein?  Sen sijaan kaikkien alakulttuurien käyttäytymisnormien osaaminen ja noudattaminen on - ainakin Meriläisen mielestä, ilmeisesti - hyväksyttävää ja osa omaa identiteettiä.  Sitten ihmetellään, kun roikkuvista housuista ja pipokulttuurista on kasvettu ulos, kun ei osatakaan käyttäytyä oikein, ja se pahimmillaan tulee jopa tiettyjen valintojen tielle.

Kuka tahansa oppii varttitunnissa käyttäytymään huonosti.  Harva oppii vuosienkaan mittaan käyttäytymään oikein, jos perusasiat eivät ole kunnossa.  Huonoista tavoista ja käytännöistä on äärimmäisen työlästä aikuisiällä oppia pois.  Tulevien huonosti käyttäytyvien ja pukeutuvien sukupolvien vanhemmat ovat saattaneet vielä oppia kotona käytöstapoja, mutta pitävät niitä tarpeettomina.  Heidän lapsensa eivät sen vuoksi välttämättä edes ikinä opi "oikeita tapoja", ja tämä saattaa sulkea myöhemmin ovia.  Olen nähnyt mm. monen pätevän työnhakijan jäävän rannalle, koska kättely on veltto ja silmiin ei osata katsoa.  (Tämä siis karkeana esimerkkinä.)  Pelkästään oikeanlainen asu ja cv haettuun työhön ei aina riitä, kun yhtä hyviä hakijoita, jotka osaavat käyttäytyä, on kuitenkin samassa rivissä tusina.

*

Jussi

 • *****
 • 4165
  • Profiili
Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #20 : 08.08.11 - klo:11:45 »
Ajatelkaa vaikka palkkausta

Miten laskettuna? Koko työiältä vai vuositasolla? Näistä nimittäin tulee täysin erilaiset luvut - ja täysin erilaiset vastaukset "huonon aseman" sukupuolesta.


Lainaus
ja yritysten huippupestejä.

Muuttumassa. Tähän ei, kuitenkaan, lainsäädännöllä voi hyvin vaikuttaa. Esim. ennen arvostetuista norjalaisista naisjohtajista tuli huumorin aihe sen jälkeen, kun valtio määräsi naiskiintiöt pörssiin kirjautuneisiin yrityksiin.


Lainaus
Mutta en vertaisi feminismiä sovinismiin, joka puolestaan on pelkkää sikailua.

Aivan, eikä millään lailla sukupuoleen sidonnaista (ks. etymologia). Maskulismi onkin sitten jotain muuta.
Kaikki villa tottelee rautaa.

Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #21 : 08.08.11 - klo:12:02 »
Tämä Meriläisen aivopieru on tyypillistä statusviestintää jolla viestijä pyrkii osoittamaan omaa ylemmyyttään. Yleensä näiden viestien vastaanottajassa synnyttämä reaktio on täsmälleen päinvastainen viestijän haluamaan nähden.

Tuollainen viestintä on aika yleistä ja saa aikaa tosiaan tuollaisen reaktion.
Oli sitten kohteena pukeutuminen tai sanomalehti.
Tämä viesti ei sisällä satunnaista huutelua tai ylläpidon kritisoimista.

*

Jussi

 • *****
 • 4165
  • Profiili
Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #22 : 08.08.11 - klo:12:13 »
sovinismi taas on naisten halventamista.

Ei ole, vaan yleistä minkä tahansa ryhmän syrjintää. (Nais)sovinismi on jotenkin nimittänyt koko sanaa, vaikka - sekä alkujaan että sanan edelleen käytössä olevassa merkityksessä - sana on merkitykseltään laajempi. Vastaavanlainen virheä on puhua ikärasismista, vaikka rasismi on sanana (sovinismista poiketen) kohteeltaan tarkka.


Ja mitä johtajakulttuuriin tulee: Kyllä, toistaiseksi miesjohtajat ovat "normi". Kulttuuri on kuitenkin pikkuhiljaa muuttumassa.
Kaikki villa tottelee rautaa.

*

PleaseDeleteMe

 • *****
 • 2726
 • Delete me please
  • Profiili
Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #23 : 08.08.11 - klo:12:18 »
Itse pidän omaa feministiyttäni lähinnä tasa-arvon kannalta, ei sen osalta että korottaisin jompaa kumpaa sukupuolta toista korkeammalle jalustalle. Ehkäpä tuo termi feminismi ei nykyään enää kuvaa sitä mitä se alkuaikoina kuvasi :). Nyt väistellään hienovaraisesti jo poliittisia aiheita, varovasti herrat :)
Please delete this account with all messages including or revealing personal information.

*

Pchan

 • *****
 • 2132
  • Profiili
Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #24 : 08.08.11 - klo:12:31 »
Ja mitä johtajakulttuuriin tulee: Kyllä, toistaiseksi miesjohtajat ovat "normi". Kulttuuri on kuitenkin pikkuhiljaa muuttumassa.

Uusi toimarimme juuri totesi työpäivän pituudeksi 12-16h ja sama näyttää olevan normi kovin monella muullakin ja vielä divarijohdossakin. Kulttuuri saa muuttua aika paljon, että näemme tuossa joukossa naisten osuuden lisääntyvän merkittävästi.

Tämä ei ole nyt mitään miehuuden ylistystä, vaan toteamus siitä, että miehistä tuntuisi lähitulevaisuudessakin löytyvän enemmän 'sekopäitä', jotka uhraavat kaiken uransa alttarille. Linjajohdon nimityksissä noiden 'sekopäiden' seulominen on eräs merkittävä nimeämiskriteeri.

Otetaan rinnastus: huippukokit. Kuka tahansa voi kävellä fine dining mestaan näyttämään taitonsa ja eräs naispuolinen tuttuni näin tekikin. Tuon jälkeen se on vain omasta sinnikkyydestä kiinni kuinka pitkälle pääsee. Jostain syystä huipulla on lähes ainoastaan miehiä, jotka puskevat sen 12h kuutena päivänä viikossa. Jostain syystä johtajan palleista ollaan mustasukkaisia, mutta kuka mieskään haluaisi tehdä noita Välimäen tunteja, varsinkin kun muistetaan että heppu meinasi kaikesta huolimatta mennä konkkaan tässä äskeisessä lamassa?

*

Gaffer

 • *****
 • 1453
  • Profiili
Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #25 : 08.08.11 - klo:12:42 »

Lisäksi, Suomessa ei tätä nykyä ole yhtään naispuolista pörssiyhtiön pomoa, viimeinenkin lähti hiljan. Tällaiset viestit eivät ainakaan tue kulttuurin muuttumista tasa-arvon kannalta positiiviseen suuntaan (luonnollisin keinoin).
"label whores for clothes that you can’t even see the label of"

*

Johannes P

Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #26 : 08.08.11 - klo:13:05 »
Ajatelkaa vaikka palkkausta ja yritysten huippupestejä.

Okei nyt on lause erotettu asiayhteydestä, mutta on niin herkullinen paikka, että on pakko kirjoittaa kommentti. Naisten ja miesten palkkauksessa ei ole epäsuhtaa, mikäli otetaan huomioon koulutus ja työtehtävä. Ja mikäli mukaan otetaan tehty työmäärä siirtyy epäsuhta naisten eduksi. Biologisesti mies ja nainen ovat erilaisia, jonka johdosta naiset hakeutuvat matalapalkkaisiin palveluammatteihin ja toisalta miehet korkeapalkkaisiin asiantuntija ja muihin töihin. Lisäksi riskinottokyky selittää miesten korkeampaa palkkaa, mikäli ainut palkkauksen kanssa vertailtava asia on sukupuoli.

*

Ville

 • Satraappi
 • *****
 • 9233
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Vs: Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #27 : 08.08.11 - klo:13:10 »
Tämä on niin totta Etc....

Hear, hear!

Jaoin nyt aiheen omaan ketjuunsa, kun keskustelu siirtyi pukeutumisesta käytöstapoihin.

Itsehän en ole ikinä pitänyt omaa ikäluokkaani juuri minään. Aidot lupaukset ovat harvassa.
Minulla on Huutonetissä vaatteita, jotka sinä haluat.

*

Dan-D

Vs: Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #28 : 08.08.11 - klo:17:05 »
Okei nyt on lause erotettu asiayhteydestä, mutta on niin herkullinen paikka, että on pakko kirjoittaa kommentti. Naisten ja miesten palkkauksessa ei ole epäsuhtaa, mikäli otetaan huomioon koulutus ja työtehtävä.

Tämä ei ole poikkeuksetonta.  Joillain aloilla eroja on paljonkin - jopa yli tuhat euroa kuukaudessa.

Lainaus
Ja mikäli mukaan otetaan tehty työmäärä siirtyy epäsuhta naisten eduksi.

Tämä on yleisellä tasolla viimeaikaisten tutkimusten valossa totta.  Tämänkään esittäminen yleisenä totuutena ei kuitenkaan liene kovin järkevää.

Lainaus
Biologisesti mies ja nainen ovat erilaisia,

Tämä on ilmiselvää, mutta...

Lainaus
jonka johdosta naiset hakeutuvat matalapalkkaisiin palveluammatteihin ja toisalta miehet korkeapalkkaisiin asiantuntija ja muihin töihin.

...siitä ei mitenkään loogisesti aiheudu esittämääsi johtopäätöstä.  Korrelaatio ei tässä johda kausaatioon.  Biologinen sukupuoli ja sosio-kulttuuriset sukupuolikäytännöt ja -tavat on syytä erottaa toisistaan, jos haluaa esittää järkeviä lausuntoja.  Lisäksi on merkittävää, että tämä ei tarkkaan ottaen nykyään edes pidä paikkaansa (läheskään kaikilla aloilla).  Esimerkiksi juridiikka on klassinen korkeapalkkainen asiantuntijatehtävä, mutta valmistuvista juristeista 60-70% on naisia.

Lainaus
Lisäksi riskinottokyky selittää miesten korkeampaa palkkaa, mikäli ainut palkkauksen kanssa vertailtava asia on sukupuoli.

Miten riskinottokyky a) liittyy palkkaan; b) on sukupuolisidonnaista?

Aina, kun esitetään ajatuksia siitä, kuinka eri ihmisryhmien hakeutuminen tietyille aloille ja ko. ihmisryhmien palkkatasot otetaan puheenaiheeksi, tuntuu näkevän näitä väitteitä luontaisista taipumuksista.  Siksi on syytä ottaa esimerkki: opettajat.  Opettaja oli pitkään arvostettu ja suhteellisen hyväpalkkaisena pidetty ammatti - ja erittäin miesvaltainen.  Alan sukupuolijakauma, arvostus ja suhteellinen palkkataso muuttuivat olennaisesti samoihin aikoihin.  Oliko syynä opettajan ammatin vaatimusten muuttuminen vai yhteiskunnan rakenteellinen epätasa-arvo?

*

Ville

 • Satraappi
 • *****
 • 9233
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
Vs: Käytöstapojen arvo työelämässä
« Vastaus #29 : 08.08.11 - klo:17:19 »
...nytpä on ketju riistäytymässä käytöstavoista sukupuolieroihin ja sitä myötä hieman vaarallisille vesille.
Minulla on Huutonetissä vaatteita, jotka sinä haluat.