Keikari > Kulttuuri

Armotonta vääntöä musiikista

<< < (6/6)

harmaa eminenssi:
^

Nuo esimerkit fysiikasta ja musiikista oli tarkoitettu lähinnä kuvaannollisiksi, käsitykseni saksalaisten merkityksestä perustuu laajempaan rooliin modernin, erityisesti tieteellisen ajattelun kehittäjänä.

Tietysti muutkin ovat olleet modernin Euroopan rakennuksessa mukana, varsinkin germaaniheimo frankkien perustama Ranska. Mutta kyllä pitäisin saksalaisten (mukaan lukien Itävalta ja saksankielinen yläluokka eri puolilla keisarikuntaa) vaikutusta kaikista merkittävimpänä. Erityisen dominantteja he ovat filosofiassa, joka on Kantista 1900-luvun puoliväliin pitkälti saksalaisten hallitsemaa. He kehittivät samalla paljolti toista runkoalaa, matematiikkaa.

Juuri ajoitus tässä onkin olennaisinta: saksalaiset nousivat esiin, kun oli menossa kriittiset ajat modernin filosofian ja tieteen
synnyn kannalta. He olivat enemmän tai vähemmän mukana perustamassa lähes jokaista suurta modernia tieteenalaa, ellen nyt väärin muista niin mm. fysiikkaa, kemiaa, matematiikkaa, tilastotiedettä, biologiaa, kielitiedettä, oikeustiedettä, psykologiaa ja sosiologiaa. Merkittävää on saksalaisten monipuolisuus: he pioneerasivat sekä luonnontieteitä että ihmistieteitä, filosofiassa perustivat molemmat 1900-luvun suuret perinteet, loogiseen analyysiin perustuvan analyyttisen filosofian (Wienin piiri, Wittgenstein) ja humanistis-kirjallisen mannermaisen (Husserl, Heidegger). Esimerkiksi britit olivat kapea-alaisempia tieteellis-filosofisella kentällä. Ranskalaisilta löytyy toki laajuutta, mielestäni kuitenkin saksalaisissa on eniten kärkinimiä.

Minä pidän tieteenalan perustamista "arvokkaampana" kuin viime aikojen Nobelia erityiskysymyksen penkomisesta, vaikka tällainen vertailu tietysti on täysin epäreilu. Joka tapauksessa Ameriikoissa oli hiljaista, kun modernin tieteen kone laitettiin hyrräämään, lähinnä tulee antropologia ja valtio-oppi (political science) mieleen aloista, joissa he ottivat aloitteen omiin käsiinsä. Tietysti tämä on ymmärrettävää ottaen huomioon edellytykset kaukaisena siirtokuntana ja myöhäisen kasvun (Yhdysvaltain väkilukuhan nousi Eurooppaan nähden merkittäväksi vasta 1800-luvulla).

Eri asia on toki, onko mielekästä pilkkoa ajatteluperinteitä kielipiireihin, mutta ainahan se niin mukavaa on vertailla hauista, muidenkin.

Riki Sorsan veli:

--- Lainaus ---Connection Problems

Sorry, SMF was unable to connect to the database. This may be caused by the server being busy. Please try again later.
--- Lainaus päättyy ---

Alhazen:

--- Lainaus käyttäjältä: harmaa eminenssi - 28.03.11 - klo:20:22 ---Minä pidän tieteenalan perustamista "arvokkaampana" kuin viime aikojen Nobelia erityiskysymyksen penkomisesta, vaikka tällainen vertailu tietysti on täysin epäreilu. Joka tapauksessa Ameriikoissa oli hiljaista, kun modernin tieteen kone laitettiin hyrräämään, lähinnä tulee antropologia mieleen aloista, joissa he ottivat aloitteen omiin käsiinsä. Tietysti tämä on ymmärrettävää ottaen huomioon edellytykset kaukaisena siirtokuntana ja myöhäisen kasvun (Yhdysvaltain väkilukuhan nousi Eurooppaan nähden merkittäväksi vasta 1800-luvulla).

--- Lainaus päättyy ---

Menee jo armottomaksi väännöksi tieteenhistoriasta ja siten täysin ohi aiheesta, mutta menköön. :D Totta kai monen modernin tieteenalan taustalla on häärännyt saksalaisia - sillä väestöpohjalla ja yliopistojen määrällä olisi ollut ihme pikemminkin jos ei. Sanoisin kuitenkin että modernin tieteen käynnistyminen oli aika yleiseurooppalainen projekti jonka aikana maailmanpolitiikka ja -historia sanelivat sen että Euroopan ja miksei koko maailman intellektuaalinen keskus sattui sijaitsemaan saksalaisella kielialueella (josta maailmansodat sen ajoivat yhtä nopeasti pois). Painopisteen siirtyminen ja perinteen katkeaminen (suurin tieteelle tapahtunut vahinko viime vuosisadalla voi hyvin olla, että natsit tuhosivat Göttingenin yliopiston matematiikan laitoksen) näkyy aika hyvin taas siinä, että esimerkiksi tietojenkäsittelytiede tai kvanttikenttäteoria (jonka ympärillä kaikki sotien jälkeinen fysiikka enemmän tai vähemmän tuntuu pyörivän) ovat melkein täysin angloamerikkalaisia luomuksia.

Jotta pysyttäisiin aiheessa, laitetaan nyt sitten vähän musiikkiakin: http://www.youtube.com/watch?v=wTXBN3I-XB4

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta