*

Pchan

 • *****
 • 2132
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #15 : 25.03.11 - klo:22:15 »
Teknisiin ja osittain lääkikseen osaaminen syntyy jo lukiossa ja valmennuskurssit voivat lähinnä auttaa kertauksessa ja laiskoilla osaltaan varmistaa rutiinin syntymisessä.

Kyllä polille ihan puhtaasta laskurutiinista on apua. Eli laskee vain paljon ja treenaa perusvirheiden karsimista. Eihän polilla tosin montaa lafkaa ole, mihin treenaamista tarvitsisi. Itse tein vanhoja pääsykokeita sen verran, että tiesin varmasti pääseväni haluamaani lafkaan. Treenaamisesta oli apua, koska pystyin nostamaan ihan laskurutiinilla tehtävä kohtaisen keskiarvon jostain 3/6:sta 5/6:teen huolimattomuusvirheitä karsimalla.

Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #16 : 25.03.11 - klo:23:17 »
Ilman muuta rutiinista on apua polille pääsyssä ja varsinkin ekojen vuosien opinnoissa. Rutiinin hankkiminen onnistuu kuitenkin selkärangan riittäessä yhtä hyvin yksin kuin valmennuskurssilla, joten valmennuksesta ei ole sinne yhtä paljon hyötyä kuin esimerkiksi oikikseen.

*

Pchan

 • *****
 • 2132
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #17 : 25.03.11 - klo:23:26 »
Ilman muuta rutiinista on apua polille pääsyssä ja varsinkin ekojen vuosien opinnoissa. Rutiinin hankkiminen onnistuu kuitenkin selkärangan riittäessä yhtä hyvin yksin kuin valmennuskurssilla, joten valmennuksesta ei ole sinne yhtä paljon hyötyä kuin esimerkiksi oikikseen.

Ok. Jotenkin luin, että meinasit lukiopohjan riittävän. Tavallaanhan se riittääkin, mutta muutamaan lafkaan joutuvat melkein kaikki treenaamaan.

*

Seth

 • 24
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #18 : 26.03.11 - klo:04:39 »
^Mielestäni aika perussettiä noi pääsykoekirjat kirjat on.

Pakko laittaa vastine vielä tähän. Njoo, perussettiä ja kaikille sama. Täytyy myöntää että oli hieman subjektiivisuutta omassa tokaisussa ilmassa. Ehkä pitäisi se helpoin ilmaisuna korvata sanalla mieluisin.
« Viimeksi muokattu: 26.03.11 - klo:04:42 kirjoittanut Seth »

*

WWW

 • 13
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #19 : 26.03.11 - klo:12:40 »
itävaltalaiseen taloustieteeseen... ja itsekkin lukeudun heihin.

Hienoa saada Turkuun lisää itävaltalaisverta. Itsekin haen tänä vuonna kauppikseen, eihän se yksi opiskelupaikka riitä..

*

JMK

 • **
 • 289
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #20 : 05.04.11 - klo:09:18 »
Parempi puolisko on parina vuonna ollut opettamassa noilla oikiksen valmennuskursseilla (enpä piruuttanikaan sano, missä :)). Kuulemma suurin haaste on opiskelutekniikan hanskaaminen - ja sen tajuaminen, että enää ei riitäkään tapa, millä esim. ylioppilaskirjoituksiin vastattiin. Kertoman mukaan joka kurssilla on niitä, jotka jo tajuavat oikean opiskelutekniikan, eivätkä välttämättä tarvitsisi koko kurssia, ja sitten niitä, jotka eivät tunnu tajuavan kurssista huolimatta. Ja sitten on aina muutama, jotka tajuavat tekniikan kurssin ansiosta, mutta näitä on tämän inhorealistisen näkemyksen mukaan vähänlaisesti.

Pykälän mainonta muuten perustuu siihen, että heidän kurssinsa ovat suurimpia, joten luonnollisesti suurempi osa sisäänpäässeistä on käynyt juuri heidän kurssinsa. Tilastovelmuilun oppitunti 101 :).

Oma kokemukseni on, että tuo opiskelutekniikka ja -rutiini ovat joka tapauksessa itse opinnoissa kaikkein tärkeimpiä. Itse tiedän lähinnä polin kuvioista, mutta näin esimerkkinä, TKK:n kesken jättävistä opiskelijoista yllättävän moni on sellaisia, joille esim. matematiikka ja fysiikka olivat lukiossa lastenleikkiä, eikä opiskelurutiinilla tai sen puutteilla ollut merkitystä. Mutta - melkein riippumatta älyn säkenöivyydestä - jossain vaiheessa tulee vastaan piste, jonka jälkeen näppäryydellä ei enää pärjääkään, ja pitäisi tehdä oikeasti töitä oppiakseen asiat. Itsekin meinasin heittää hanskat tiskiin kun se heikonlainenkin laskurutiini oli ehtinyt kadota, ja edessä oli vielä kymmeniä opintoviikkoja matematiikkaa eri muodoissaan.
If I am occasionally a little overdressed, I make up for it by always being immensely overeducated.

*

kapten GT

 • *****
 • 2908
 • Stiff Upper Lip
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #21 : 05.04.11 - klo:09:35 »
^ Ai hitto miten tutun kuuloista juuri tuon matematiikan osalta. Ja muutenkin asiaa.
Sivistyneen ihmisen kvartaali on 25 vuotta

*

JHL

 • **
 • 188
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #22 : 14.04.11 - klo:10:18 »
Itse haen kauppakorkeakouluun ja itselläni ei ole mitään mahdollisuutta mennä valmennuskurssille. (Turussa vain takuu ja koska elän turusta 80km sivussa ei mitään mahdollisuutta töiden lomassa käydä 4 päivää viikossa turussa.) Siitä huolimatta uskon että minulla on hyvät mahdollisuudet päästä sisälle. Perustelen väitteeni siihen että talousasiat ovat suuri mielenkiinnonkohteeni. Lähes ilman kannustimia olen pitkään seuraillut pörssiyritysten tilinpäätöksiä ja miettinyt mihin kannattaisi sijoitaa. Toisaalta tunnen monia itävaltalaista taloustietoa kannattavia amatöörejä (alkuperäisessä merkityksessä eli eivät saa palkkaa itävaltalaiseen taloustieteeseen liittyen mutta käyttävät suuren osan vapaa-ajastaan tietoisuuden levittämiseen) ja itsekkin lukeudun heihin. Tästä syystä kirjojen sisällöt ovat jo jossain määrin tuttuja, eli uskon mahdollisuuksiini.

Ihan en lähtisi soitellen sotaan, nimimerkillä kokemusta on! Pääsykoe on Kauppiksen vaikein koe, joka ei ihan kylmiltään mene. Asioiden osaaminen ei oikeastaan edes auta, vaan pikemminkin antaa petollisen hyvänolon tunteen - kysymykset harvoin vaativat keskeisten perusasioiden osaamista soveltamisesta puhumattakaan, vaan käsittelevät pikemminkin niitä marginaalien epäoleellisuuksia! Vinkkinä kannattaa opetella jokainen lista ja luettelo mitä kirjoista löytyy, sillä pääsee pitkälle. Itse jäin ensin rannalle, mutta rankalla ulkoluvulla seuraavana vuonna tärppäsi (ja ilman valmennuskurssia).

*

Jussi

 • *****
 • 4165
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #23 : 14.04.11 - klo:12:06 »
Vinkkinä kannattaa opetella jokainen lista ja luettelo mitä kirjoista löytyy, sillä pääsee pitkälle. Itse jäin ensin rannalle, mutta rankalla ulkoluvulla seuraavana vuonna tärppäsi (ja ilman valmennuskurssia).

Kuulostaapa fiksulta kokeelta.

...not.


Toisaalta, karsinee jyvät akanoista vaivannäkijöitä haettaessa ja tuonee nätisti paalua preppausfirmoille.
Kaikki villa tottelee rautaa.

Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #24 : 14.04.11 - klo:14:01 »
Kuulostaa kyllä harvinaisen tylsältä kokeelta, jos erilaisten listojen ja luetteloiden ulkoaopettelemisella "pääsee pitkälle". Pääsykokeen pitäisi seuloa sellaisia ominaisuuksia, joita myöhemmissä opinnoissa ja ammattiuralla tarvitaan.

Ulkolukua korostava kokeen suosio kyllä helppo ymmärtää: koe on helppo laatia ja tarkistaa, joten sen avulla voidaan helposti erotella sisään pääsevät opiskelijat. Suuri kysymys on kuitenkin se, että saadaanko tällaisella kokeella valittua parhaiten alalle sopeutuvat ja parhaiten alaa rikastuttavat ihmiset. Jotkut pärjäävät tietenkin kaikentyyppisissä kokeissa, mutta ei ollenkaan varmaa, että tunnollinen pääsykoevaiheen puurtaja muuttuu syksyllä opintojen alkaessa kädenkäänteessä ideoita suoltavaksi kyseenalaistajaksi ja uusien yhteyksien osoittajaksi.

Ulkolukua perustellaan usein opiskelumotivaation mittaamisella, mutta kyllä sitä voi mitata muutenkin kuin vaatimalla tolkutonta ulkolukua.

Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #25 : 14.04.11 - klo:17:02 »
Ohhoh. Kylläpäs teillä on varsin ideaali kuva suomalaisesta koulumailmasta. Ei meillä ainakaan tuollaisia opiskelijoita tueta joita edellisessä postissa kuvattiin. Ulkoluvulla pärjää parhaiten ja sitä tuetaan...

*

Arska

 • *****
 • 4696
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #26 : 14.04.11 - klo:17:59 »
Lääkiksen kokeessa ainakin oli niin jumalaton kiire, että kaiken maailman kaavojen ulkoaluku oli hyödyllistä, koska se nopeutti niiden rustaamista paperiin, vaikka kaikki pääsykoekirjan kaavat oli kokeessa annettu. Muutoin koe oli sellainen, että siellä annettiin sivukaupalla tekstiaineistoa, jonka pohjalta oli vastattava kysymyksiin. Näiden kysymysten oikeat vastaukset sitten saattoivat olla naurettavan yksinkertaisia, esim. pitää laskea nopeus, kun matka ja aika on tekstissä mainittu. Ne täytyi vain löytää sieltä kaiken maailman sälän keskeltä nopeasti ja varmistua siitä, että juttu tosiaan on niin yksinkertainen. Oli osa laskutehtävistä kyllä haastavampiakin ja toisaalta oli sellaisia puhtaita nippelitiedon ulkoalukutehtäviä. Piti kuvata lääkärinvastaanoton kulku tarinassa kuvatun potilaan kohdalla, mikä tarkoitti, että piti vain listata kaikki kirjan potilaan kohtaamista käsittelevässä luvussa mainitut asiat, joista jokaisesta sai jonkin pisteen murusen: potilas kätellään, potilaalle esittäydytään, potilasta katsotaan silmiin, potilasta teititellään, aloitetaan haastattelu avoimin kysymyksin jne.
Suositellaan täysraittiutta.

Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #27 : 14.04.11 - klo:18:57 »
Itse hain oikikseen vuosina 2006 ja 2007, joista ensimmäisenä jäin pari pistettä vajaaksi ja toisena menin reilulla kymmenellä pisteellä yli vaaditun rajan. Eroavaisuuksia noissa kahdessa suorituksessa oli valmennuskurssit, ensimmäisellä kerralla Eximian kurssi joka oli kädestä ja toisena vuotena Lexin laajin kurssi, joka oli hieno juttu. Luonnollisesti suoritukseen vaikuttaa kirjat ja kysymykset, itselleni oikeusfilosofia ja -historia ovat pimeä aukko, jotka tappavat lukumotivaatiota. Toisaalta vuosi AMK:ssa toimi "ilmaisena" tsempparina ja valmennuskurssina. Itselleni valmennuskurssilla tärkeintä oli rytmi, tilaisuus nähdä muita hakijoita ja jutella heidän kanssaan ja kysyä kysymyksiä. Valmennuksista ei ole juurikaan hyötyä ellei siellä kysy niistä asioista joita ei lukemalla ymmärrä.

Oikiksen pääsykokeiden mielekkyydestä voi olla montaa mieltä. Jos pääsykokeen tarkoituksena on etsiä niitä henkilöitä, jotka pärjäävät myöhemmin ammatissa ja diibadaabaa, niin silloin ne ovat surkeat. Mielestäni, etenkin oikiksen, pääsykokeiden tarkoituksena on testata pelkästään motivaatiota ja isojen asioiden hahmottamista yhdistettynä ulkolukutaitoon. Kokeet on pisteytetty siten, että pisteitä saa avainsanoista ja lauseista. Tällöin korjaaminen on helppoa ja vältytään marinoilta ja valituksilta, joita etenkin oikikseen hakevat ovat hyviä tekemään. Ulkoluvun ja kokonaisuuksien hahmottamisen kannalta itselleni oli paras keino se, että tein itse omat muistiinpanot, joita liimailin seinälle ja joita kävin skimmaten läpi illalla ja aamulla. Vuorasin siis seinät ja kaapinovet muistiinpanoilla. Se toimi hyvin.

*

rjs

 • **
 • 276
  • Profiili
Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #28 : 14.04.11 - klo:19:44 »
Ihme mystiikkaa täällä liitetään pääsykokeisiin. Ylioppilastutkinnon suorittaminen antaa valmiuden yliopisto-opintoihin. Pääsykokeet antavat valitsijoille jonkin mittarin laittaa hakijat järjestykseen ja valita sisääntulijat. Koulutus on niukka julkishyödyke ja sitä voi tarjota vain joillekin. Luulen että yliopiston kannalta on ihan samantekevää millainen koe tekee tuon järjestykseen laittamisen. Jos pääsykokeeseen opiskellaan tyypillisesti pari kuukautta, sillä ei ole koko opintojen keston tai sisällön kannalta mitään muuta merkitystä kuin valinta. Jos joku pääsee sisään ulkoaopettelulla, niin sitten pääsee, opinnoissaan hän joutuu sen työn kuitenkin tekemään (vaikka pääsykoe olisikin yliopiston vaikein koe).

Vs: Pääsykokeisiin valmistautuminen
« Vastaus #29 : 14.04.11 - klo:19:49 »
Vaihtoehto pääsykokeille olisi Ranskan malli, jossa kaikki halukkaat pääsevät opiskelemaan, mutta kahtena ekana vuonna karsitaan jatkoon pääsijät. Tässä mallissa yhteishenkeä tuskin syntyisi ja opiskelijaelämäkin voisi jäädä vähiin.