Kirjoittaja Aihe: Nokian strategiamuutoksen vaikutus Suomen kansantalouteen jatkossa ?  (Luettu 19699 kertaa)

supera

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1074
  • Profiili
Mikä on näkemyksenne Suomen bkt:n kehityksestä jatkossa viitaten perjantain viesteihin ?

Etla antoi tälläisiä ajatuksia tulevaisuudesta about 6 kk sitten.

http://www.etla.fi/index.php?did=877

Miten Nokia/Microsoft -allianssi tulee vaikuttamaan Suomen talouteen ?

Valtionvarain- ja Työ- ja elinkeinoministeriö viettävät pitkän viikonlopun, puhumattakaan verottajasta....
« Viimeksi muokattu: 14.02.11 - klo:15:21 kirjoittanut supera »
Off. James 'Jimmy' McNulty: You know what they call a guy who pays that much attention to his clothes, don't you?

Det. William 'Bunk' Moreland: A grown-up.

U-Haul

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1547
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #1 : 13.02.11 - klo:11:46 »
Tässä asiassa olisi mukava olla väärässä, mutta Nokian osuus Suomen bkt:stä tulee epäilemättä edelleen vähenemään tulevaisuudessa kuluneiden vuosien hybriksen aiheuttaman tolloilun johdosta. Toisaalta, paljonhan se on jo huippuvuosista vähentynytkin: http://www.digitoday.fi/bisnes/2010/05/10/nokian-rooli-suomen-taloudessa-pienentynyt/20106718/66 , joten ei vaikutus koko bkt:hen ilmeisesti kovin dramaattinen lyhyellä tähtäimellä ole?

Ikävää on, että korvaavaa yritystoimintaa ei taida aivan riittävässä mittakaavassa kehittyä (eikä ole jo aiemmin kehittynyt) tilalle. Innovaatiokykyä ja osaamista löytyy, mutta Angry Birdsillä ja kumppaneilla ei kenties aivan paikata Nokian jatkossa jättämää aukkoa. : )

Tämä Ilta-Sanomien kirjoitus brittikolumnistin jutusta oli mielenkiintoinen. Viimeinen kappale summaa jotenkin osuvasti Nokian elinkaarta.:

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/Nokian%20tuhon%20syy%20Suomen%20saunakulttuuri/art-1288368824721.html
Keep Calm and Carry On.

Arska

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 4700
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #2 : 13.02.11 - klo:13:16 »
En tiedä BKT:stä mutta, mitä Nokiaan tulee, tämä on lopun alkua. Toivottavasti olen väärässä.
Suositellaan täysraittiutta.

Jussi

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 4166
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #3 : 13.02.11 - klo:13:26 »
Jotenkin, mielestäni, tilanne tullee normalisoitumaan. Nokia on tähän mennessä ollut huomattavissa määrin pöhöttynyt kokonaisuus. Firma, jolla oikeastaan ei ole ollut riittävästi substanssia mutta joka on pioneeriasemansa vuoksi saanut tekohengitettyä itseään yllättävän pitkään.

Ei Nokia tuhoudu. Siitä tulee sitä, mitä se parhaimmillaan onkin: rautatoimittaja. Imagoetua sillä ei ole, joten - ellei ihmeitä tapahdu - softasisältöpuolen ulkoistaminen/hankkiminen muilta tulee olemaan arkipäivää.

Lopulta myös vaikutus Suomen talouteen ja politiikkaan on tervehdyttävä. Pienten maiden superjättiläiskonsernit ovat sanelijapotentiaalinsa vuoksi sairaahko asia.
Kaikki villa tottelee rautaa.

Alhazen

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1012
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #4 : 13.02.11 - klo:13:46 »
Tuntuu vähän oudolta kirjoittaa tätä nimenomaan Keikarin foorumille, mutta: Yhtä tuttua lainaten Suomessa on tänään(kin) n. 5,3 miljoonaa ihmistä, jotka tuntuvat omasta mielestään tietävän Nokian asiat paremmin kuin Nokia itse. Sen verran mitä kotimaan lehdistöä on täältä maailmalta voinut seurata on jotenkin alleviivannut vain tuota Jussin sanomaa: Nokiasta oli tullut jonkinlainen valtio valtiossa ja perjantain uutiset on nähty jonkin sortin antautumisena tai häpeärauhana. Keltainen lehdistö näyttää hyvää mallia: https://s-hphotos-snc6.fbcdn.net/169087_499868053726_757328726_6203547_7285543_n.jpg

Puhtaasti inhimilliseltä kantiltahan tässä on paljon ikävää mukana etenkin kaikille asuntolainan kanssa kärvisteleville Nokian toimihenkilöille, mutta vähän yleisemmin katsottuna tekee elinkeinorakenteelle ihan hyvää jos yhden telecom-yhtiön painoarvo laskee, varsinkin kun (toisin kuin IL ja hengenheimolaiset tuntuvat luulevan) se ei ole nykyiselläänkään Suomen ainoa työnantaja ja ohjelmistoala tuntuu vetävän edelleen ihan hyvin. En oikein myöskään jaksa käsittää suomalaisen lehdistön asennoitumista valittuun käyttikseen - OK, se on vielä toistaiseksi keskeneräinen alusta jolle on vielä kohtalaisen harvakseltaan ohjelmistoa, mutta sen perusteella mitä on muun maailman teknologialehdistöä itse lukenut ja jopa laitteita hypistellyt, potentiaali on jo nyt ihan eri luokkaa mitä Symbian olisi koskaan voinut järeämmissä älypuhelimissa olla ja ohjelmistovalikoimalla varmasti paineita kasvaa nyt perjantain ilmoituksen jälkeen (jos termit C# ja .NET soittavat kelloja, tuolla lienee nyt helppoa rahaa tulossa jakoon...) Taitaa olla perinteikkään "ei keksitty meillä"-ilmiön joku johdannainen kyseessä, tai sitten suuttumusta sen tosiasian edessä että Nokia näyttäisi olleen yhtiönä vaan melko lailla kykenemätön ohjelmistokehitykseen (mikä taas alleviivaa Jussin keskimmäistä pointtia).

U-Haul

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1547
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #5 : 13.02.11 - klo:14:45 »
Irtonumeroiden myynnistä elävien iltapäivälehtien kirjoittelua ohjaa pitkälti lukijoiden kysyntä. Ne yrittävät kirjoittaa juuri sellaisia uutisia, joita lukijat haluavat lukea. Tunteita herättävää päiviteltävää ja kauhisteltavaa. Viikonlopun lööppi oli aavistuksen mauton, kännyköistä sommiteltu risti. Ylilyöntejä lehdistössä varmasti tapahtuu suuntaan jos toiseen.

En ole itse omistanut Nokiaa tähän mennessä, koska en vain ole kyennyt uskomaan sen potentiaaliin pitkällä aikavälillä ja tässä suhteessa ei olekaan tarvinnut pettyä. Olisiko nyt kuitenkin kenties aika uida hieman vastavirtaan ja hankkia osakkeita pitempiaikaiseen omistukseen, kun markkinat eivät näytä tällä hetkellä oikein uskovan Microsoft-kuvion tuomiin mahdollisuuksiin? Jos ottaisi hallitun riskin sopivalla summalla. Olisiko Keikarin analyytikkojaoksella suosituksia?
Keep Calm and Carry On.

Jami

 • Ylläpitäjä
 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 3433
  • Profiili
  • Kuusikorpi.fi
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #6 : 13.02.11 - klo:15:15 »
Ei itselläkään ole enää Nokiaa (luovuin varmaan vajaa vuosi sitten pienellä voitolla), nyt olen harkinnut, mutta oikeastaan miksi en osta niin pitää sitoa rahaa nyt ihan muualle (remonttiin). Jos ylimääräistä olisin niin saattaisin vakavasti harkita Nokiaa nyt kun taas edullisesti saa, en kuitenkaan todennäköisti uskaltaisi kovinkaan suurella rahalla ostaa, tuntuu olevan aika riskipeliä.
Rakkaudella maalta: http://www.kuusikorpi.fi

supera

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1074
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #7 : 13.02.11 - klo:15:36 »
Jos ottaisi hallitun riskin sopivalla summalla. Olisiko Keikarin analyytikkojaoksella suosituksia?

Ei tähän voi antaa sen ihmeellisempää vastausta kuin muuhunkaan osakesijoittamiseen....Ei ennustaminen vaikeaa ole, vain oikeassa oleminen on se haastellisempi juttu.

Toisaalta katsoen mitä tahansa tunnuslukua on NOK kohtuuhintainen. Jos lähtisin nyt salkkua kokoamaan niin sitä sinne laittaisin sopivalla summalla.
Off. James 'Jimmy' McNulty: You know what they call a guy who pays that much attention to his clothes, don't you?

Det. William 'Bunk' Moreland: A grown-up.

Jum-Jum

 • Vieras
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #8 : 13.02.11 - klo:16:00 »
Suomen BKT:n kasvu tulee  ETLA:n, PT:n PTT:n SP:n ja VM:n viimeisimpien ennusteiden mukaan pysymään tänä vuonna melko matalana, noin 2,5 - 3,5:n prosentin tasolla. Ensi vuodellekaan ei odoteta tuota ihmeempiä lukuja. Työn tuottavuuden kasvu on ollut muutaman toimialan varassa, joiden merkitys nyt vähenee. Tämä ja työikäisen väestön kutistuminen näkyy BKT:n melko hitaana kasvuvauhtina.

Tämä siis melko suoraan kansiksen slaideista. Sinänsä joku 3 % ei kuulosta kovin huonolta, mutta Finlandén kasvava julkisen talouden alijäämä vaatisi kovempaa kasvua (väestön ikääntyminen jne.)

Nokia on sen verran ylianalysoitu firma että en viitsi (enkä osaisikaan) firman toimiin suuremmin ottaa kantaa. Analyytikot tekevät sen kumminkin.

Tumppi$

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1678
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #9 : 13.02.11 - klo:16:16 »
U-Haul: Kovasti olen itsekin miettinyt samaa asiaa. Muistammehan mitä aikanaan tapahtui niille, jotka ostivat lähes tuhoutumassa olevan yrityksen eli nimenomaan Nokian osakkeita. Moni heistä on nykyään miljonäärejä tai ainakin lähes. Siis ne jotka sitten älysivät myydä osakkeensa 90-luvun lopulla ja viimeistään 2000-luvun alkupuolella.
Mutta on myös muistettava, että ajat olivat tuolloin kuitenkin toisenlaiset. Tuolloinhan Nokia tähtäsi täysin uuteen aluevalloitukseen.
Enkä jaksa uskoa että toista tuollaista täysin uutta aluevaltausta ja totaalista uudistusta on enää tulossa ja liekö enää nykyään mahdollistakaan..

Toki onhan mahdollista, että tämän Microsoft- yhteistyön avulla Nokia onnistuu pysymään kilpailussa mukana niin kauan kuin Microsoft/windows onnistuu säilyttämään valta-asemansa maailman konttoreissa, toimistoissa ja kotitalouksissa. Tosin kilpailijat ovat lohkaisseet tästäkin kakusta jo yllättävän ison palan ja kilpailijoiden pala vain kasvaa koko ajan.
Ok, tulevaisuudessa Nokia tulee siis käyttämään Microsoftin softaa pohjana. Entäs muuta? Tuo ei vain yksin riitä vielä juuri mihinkään, valitettavasti. No tietysti puhelimen ja Microsoft-käyttöjärjestelmällä toimivan tietokoneen yhteispeli tulee olemaan yksi juttu.. Vaan eipä ole uusi juttu enää tuokaan.
Muotoiluun olisi myös vihdoinkin aika panostaa, ellei ole jo liian myöhäistä. Puhelimet ovat jo pitkään suunniteltu aivan "vasurilla". Ylimielisyys on kostautunut tässäkin. Hyvä esimerkki siitä, että muotoilu on jäänyt täysin taka-alalle on se, että Nokian hallituksessa ei istu, eikä ole tainnut koskaan istuakaan yhtään ainutta ihmistä muotoiluosastolta. Symbian-osaston väkeä siellä kyllä riittää.. Kertoo mielestäni aika paljon nykytilasta tuo seikka. Täydellinen sortuminen ylimielisyyteen, koska kuviteltiin brändin kantavan vuodesta toiseen niin hyvin että kuluttajille voitaisiin myydä silmiin pistävän halvalla tehtyä, kankeasti toimivaa ja vasurilla muotoiltua tavaraa kalliilla hinnalla ja pelkän brändin voimalla. Tuollainen onnistuu kyllä vähän aikaa, mutta ei ikuisesti niin kuin nyt nähtiin.

Jos ennustaa pitäisi, niin jotenkin veikkaan, että Nokiasta tulee alallaan sellainen perusjyrä, eli ei nyt sentään tuhoudu, mutta samalla myös loiston ajat ovat ohi.

Onneksi kuitenkaan minä en ole Nokian suunniteluosastolla, vaan siellä on alan ammatti-ihmisiä joilla toivon mukaan on vielä valttikortteja taskussaan. Onhan siitä nimittäin ollut juttua että heillä olisi innovaatioita vaikka kuinka paljon, mutta ne eivät vain ole menneet "symbian-hallituksessa" läpi.

Itse keskustelun alkuperäiseen kysymykseen, eli Suomen bkt:hen jatkossa en osaa sanoa mitään. Oma työni on niin totaalisen kaukana talous- ja finanssialasta, että omalta kohdaltani jopa arvuuttelukin on turhaa, koska tietämystä ei juuri ole.

Aidosti olen huolissani ja surullinen niistä lukuisista ihmisistä jotka ovat kohta vailla työtä. Vaikka Nokia yrityksenä onnistuisi sinnittelemään ja säilymään, niin eipä se paljon lämmitä irtisanottuja ihmisiä.
VASTATUULEEN!

TheodoreMaul

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1045
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #10 : 13.02.11 - klo:17:30 »
Jos ottaisi hallitun riskin sopivalla summalla. Olisiko Keikarin analyytikkojaoksella suosituksia?


Toisaalta katsoen mitä tahansa tunnuslukua on NOK kohtuuhintainen. Jos lähtisin nyt salkkua kokoamaan niin sitä sinne laittaisin sopivalla summalla.

Juuri näin tein itsekin ja lähdin sopivan pienellä positiolla mukaan. Kun huomasin, että perjantaina markkinoilla syntyi huomattava alennus ja olin mietiskellyt asiaa aiemmin niin lisäys olemassaolevaan salkkuun oli helppo tehdä. Vielä ehtii sitä paitsi kuittaamaan yli 5% osinkotuoton tänä keväänä.

Yleensä en kyllä varsinaisesti perusta onnistuneen ajoituksen päälle vaan teen päinvastoin ja luotan mm. ajalliseen hajautukseen. Katsotaan siis miten homma elää ja seuraillaan jos keskihintaa saisi vielä alaspäin.

BKT:stä en osaa sanoa mitään muuta kuin, että en näe viimeisimpiä käänteitä nyt ihan niin dramaattisena sen kannalta. Noksun tulevaisuuttakaan en yritä ennustaa - otin vain asiasta henkilökohtaisen näkemyksen perjantaina. Sattumalta torstaina hypistelin kaverin WP7-luuria ja pitkästä aikaa jaksoin taas kiinnostua uudesta kosketusnäyttöpuhelimesta. Aiemmin ne eivät ole juuri napanneet. Tietysti kun oma elanto tulee vahvasti .NETin suunnasta niin perspektiivini on vähän vinksahtanut.
« Viimeksi muokattu: 13.02.11 - klo:17:34 kirjoittanut TheodoreMaul »
Bond mistrusted anyone who tied his tie with a Windsor knot. It showed too much vanity. It was often the mark of a cad.

Arska

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 4700
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #11 : 13.02.11 - klo:19:13 »
Nokia on viime aikojen kursseilla ollut mielestäni ostettavissa kohtuullisen osinkotuoton vuoksi. Ajattelin, että uusi Symbian ja Meego voisivat viedä firman tuloskehityksen positiiviseen suuntaan ja tällöin osingot säilyisivät vähintään ennallaan ja kurssikin nousisi. Nyt kun näyttää siltä, että Symbianilla heitetään vesilintua ja Meegosta ei tule mitään kunnollista, on kaikki aivan levällään ja tulevaa suuntaa mielestäni aika mahdotonta ennustaa. Itse en harrasta porauslautoilta hyppelyä. Nokiaan sijoittamista suosittelen niille, joiden elämä on tylsää. Yllätyksiä nimittäin piisaa tämän lapun kanssa. Mieluummin ostaisin vaikka Lännen tehtaita sopivasta dipistä.
Suositellaan täysraittiutta.

i v y m a n

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 5960
 • button downs weejuns rain macs what else is there?
  • Profiili
  • A / SOPHISTICATED / HOOLIGAN
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #12 : 13.02.11 - klo:19:46 »
Jotenkin, mielestäni, tilanne tullee normalisoitumaan. Nokia on tähän mennessä ollut huomattavissa määrin pöhöttynyt kokonaisuus. Firma, jolla oikeastaan ei ole ollut riittävästi substanssia mutta joka on pioneeriasemansa vuoksi saanut tekohengitettyä itseään yllättävän pitkään.

Ei Nokia tuhoudu. Siitä tulee sitä, mitä se parhaimmillaan onkin: rautatoimittaja. Imagoetua sillä ei ole, joten - ellei ihmeitä tapahdu - softasisältöpuolen ulkoistaminen/hankkiminen muilta tulee olemaan arkipäivää.

Lopulta myös vaikutus Suomen talouteen ja politiikkaan on tervehdyttävä. Pienten maiden superjättiläiskonsernit ovat sanelijapotentiaalinsa vuoksi sairaahko asia.

Samoilla linjoilla täällä.

Nokialla töissä olevien tilanne toki huolestuttaa - sekä Nokian tilan vaikutukset Suomen talouselämään ja siten välillisesti myös omaan toimeentuloon.
get your kicks on route six six six

TheodoreMaul

 • Legenda
 • *****
 • Viestejä: 1045
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #13 : 13.02.11 - klo:19:51 »
^2 Tuon ylianalysoidun heittelehtimisen takia olenkin tähän asti vältellyt Nokiaa. Nyt pystyin perustelemaan oston em. seikkojen lisäksi samoin kuin muutenkin eli sillä, että horisontti on meikäläisellä kohtuullisen pitkä ja tosiaan tuon paino jäi vielä järkevän pieneksi. Tutut ja kollegat tuntuvat harrastavan enemmän pelaamista kuin sijoittamista ja heille perjantai olikin jännittävä päivä. Itselläni taas aktivoitui tutka Warren Buffetin "ole ahne kun muut ovat pelokkaita ja pelokas kun muut ovat ahneita" sanonnan muistaen.
Bond mistrusted anyone who tied his tie with a Windsor knot. It showed too much vanity. It was often the mark of a cad.

R

 • Edistynyt
 • *
 • Viestejä: 94
  • Profiili
Vs: Nokia ja Suomen Bkt jatkossa ?
« Vastaus #14 : 13.02.11 - klo:21:18 »
Minäkin olen enemmän Jussin linjoilla kuin lehdistön tuomion kanssa, enkä oikein jaksa nähdä Nokian uutta strategiaa minään muuna kuin pakollisena uudistuksena muuten uppoavalle laivalle. Meegosta en paljoa osaa sanoa, mutta Symbian nyt yksinkertaisesti oli huono. Nokian juuri sen vuoksi Windows Mobile -laitteeseen vaihtaneelle tämä tietysti oli mukava uutinen, koska nyt voin ottaa Noksun jälleen harkintalistalleni seuraavaa mobiililaitetta hankittaessa.

En ole ihan varma mitä ihmettä TEM oikein meinasi näille piakkoin työttömänä oleville C++-osaajille tehdä. Mahtaa olla motivoivaa työskennellä jossain kriisiapuna perustetussa ohjelmassa tai saada ministeriötason avustamana hätäsiirto muihin hommiin. Lainaus TEMin tiedotteesta perjantailta: "Tavoitteeksi asetetaan uuden uran löytyminen mahdollisimman monelle Nokian ja sen alihankkijoiden työntekijälle. Tavoitteena on myös uuden yritystoiminnan synnyttäminen. " Jungnerkin tätä uudelleentyöllistämistä ehti käsittelemään blogissaan: http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/61346-nokia, linja on yhtä synkeä kuin lehdistöllä.
"The unexamined life is not worth living."