Keikari > Kulttuuri

Jeeves and Wooster - Kyllä Jeeves hoitaa

(1/3) > >>

tuc:
Sarjasta on keskusteltu monissa ketjuissa, mutta mielestäni se ansaitsee oman aiheensa useasta syystä. Olen nyt katsomassa vuoden sisään kolmatta kertaa koko tuotantoa läpi ja rupean osaamaan vuorosanat ja tapahtumat ulkoa, mutta silti sarja vetoaa kovemmin kuin yksikään toinen draamasarja.

Jo ensimmäisissä parissa jaksossa näkyy wing ja pin collareita, frakkeja, smokkeja, harris tweediä, ajanmukaisia hattuja, kolmiosaisia pukuja, shaalikauluksisia liivejä, kaksirivisiä liivejä, reunospohjakenkiä (landella ruskeaa brogueta tietenkin)... ja jopa sarjan typerimmillä tampioilla on johdonmukaisesti taskuliina takin rintataskussa.

Jos jotain kritiikkiä pitää keksiä, on Woosterilla välillä varsin väljiä vaatteita, osin varmaan johtuen hänen varsin hoikasta ruumiinrakenteestaan. Jotkut takit ja housut voisivat siis olla paremmin istuvia, mutta pääosin pukeutuminen on suurta kauneuden tykitystä (lukuunottamatta Woosterin yliampuvia päähänpistoja, jotka Jeeves panee kuriin).

Samalla tulee nähtyä hyvin kuvattua 30-luvun katukuvaa, pikkukyliä, kaupunkiasuntoja ja ennen kaikkea hulppeita kartanoita niin sisältä kuin ulkoakin.

Sarjan kaunein asia on mahdollisesti Woosterin upea Aston Martin International:





Kun kaikkeen tuohon yhdistetään upea iloittelu yläluokan englannin kielen kiemuroilla, kuivakka huumori yhdistettynä ajoittaiseen koheltamiseen ja Laurien ja Fryn saumattomaan yhteistyöhön, on lopputuloksena ajaton klassikko.

Sarja oli lempisarjani jo ala-asteella ja sen teho vain kasvaa sitä mukaa, kun aikuisena on oppinut ymmärtämään viittauksia yhteiskuntaan ja populaarikulttuuriin.

Mielestäni sarja on jo pukeutumisensa ansiosta pakollista katsottavaa jokaiselle itseään kunnioittavalle keikarille, ja se tarjoaa hienoja oppitunteja englannin kielestä erittäin nautinnollisessa paketissa.



Sarjan jaksoja on myös YouTubessa katsottavana. Kannattaa tietenkin hankkia DVD-boksi kuvanlaadun takia, mutta jos sarja ei ole tuttu, voi katsoa pari jaksoa ensin YouTubesta ennen ostopäätöstä: http://www.youtube.com/results?search_query=jeeves+and+wooster+season+1&aq=0

Uskoisin, että suurin osa lukijoista on sarjaa seurannut, mutta se ei tarkoita, etteikö koko tuotantoa voisi katsoa vielä pariin kertaan läpi pelkästään pukeutumisen takia.

edit: kirjoitusvihre

Ville:
Odotukset olivat aikanaan korkealla, kun ensimmäisen kerran katselin J&W:n jaksoja läpi. Puvustus, miljööt ja ajankuva ovat upeat, mutta Woosterin hahmo ärsyttää valtavasti ja juonet ovat kovin, kovin hataria. Jälkimmäinen tuskin on pääosassa, kun huumoria tuodaan julki sekä kirjoissa että sarjassa. Suuri sääli, silti.

tuc:
Et ole historian saatossa ainoa, jonka mielestä Bertie on ärsyttävä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bertie_Wooster#Controversy


--- Lainaus ---Bertie's foppish foolishness was not popular with everyone. Papers released by the Public Record Office have disclosed that when Wodehouse was recommended for a Companion of Honour in 1967, Sir Patrick Dean, British ambassador in Washington, argued that it "would also give currency to a Bertie Wooster image of the British character, which we are doing our best to eradicate".
--- Lainaus päättyy ---

Minusta höhlä, mutta ystävistään aina huolta pitävä Wooster on varsin sympaattinen. Karikatyyrit kiehtovat minua, ja niitä sarja tarjoaa roppakaupalla.

Sarjan jaksoissa ehkä heikoin asia on se, että useat jaksot ovat juoneltaan hyvin toistensa kaltaisia ja siten viimeisiä jaksoja katsoessa miettii välillä hetken, perustuuko jakso samaan tarinaan kuin jotkut aiemmat jaksot. Juonet eivät myöskään edusta monimutkaisuudeltaan rakettikirurgiaa. Toisaalta nautin minä Simpsoneistakin, vaikka sarjan juonet ovat usein täysin toissijaisia yleisen kohelluksen ja sukkeluuksien varjossa.

Soveltuu ihmisille, jotka eivät halua omalle elämällekään monimutkaista juonta ja joista paras huumori perustuu toistoon!

TheodoreMaul:
Täältä ei pahaa sanaa sarjasta. Juonellisesti parasta antia olivat naurettavan monimutkaiset suunnitelmat joilla kulloinenkin kiperä tilanne piti ratkaista. Wodehousen vahvuuksiin ei kirjoissa kuulunut varsinainen dialogi vaan hersyvä tilanteiden kuvailu. Tuo onnistuu minusta sarjassakin aika hyvin vaikka toisinaan varsinkin Jeevesin verbaliikka on aivan mahtavaa. Merkittävin ero kirjoihin taitaa olla Jeevesin ikä - miespalvelija oli kirjoissa vanhempi.

Tavallaan näkisin tuon sarjan myötähäpeää aiheuttavan tilannekomedian edeltäjänä vaikkakin omassa ajassaan se onkin aika tyylipuhdas farssi. Moderneja versioita tästä ovat vaikkapa The Office ja Peep Show. Molemmilla on kannattajansa, mutta suuri osa ihmisistä ei kerta kaikkiaan kestä katsoa niitä koska myötähäpeä on liian suuri.

Omassa muistissa parhaiten ovat viimeisimmän TV:n uusintakierroksen jaksot, joissa toverukset seikkailivat New Yorkissa. Muistaakseni niissä pukujen istuvuus oli ihan kohdallaan. Meno oli tyylikästä muutenkin ja kavereiden kanssa olemme usein haikailleet sarjassa esiintyvien yökerhojen ja klubien perään.

i v y m a n:
Koko sarja löytyy meikäläiseltäkin DVD:ltä, enkä löydä sarjasta pahaa sanottavaa. Sarjan (ja Wodehousen) joutilaan luokan satiiri on parhaimmillaan erittäin osuvaa, puvustus ja ennen kaikkea näyttelijäntyö  huikeaa. Minua Bertie Wooster ei ärsytä millään lailla: heppuhan on varsin sympaattinen ja hyväntahtoinen tomppeli, joka (sartoriaalisinekin) ylilyönteineen antaa erinomaisen kontrastin aina skarpille palvelijalleen. Useat sivuhahmot ovat huikeita: ehdoton suosikkini on polvifetisistinen psykopaatti, fasistijohtaja Roderick Spode. Unohtamatta kaikkia muita pääparin ympärillä pyöriviä soheltajia ja tolvanoita.

Theodore on oikeassa: Jeeves & Wooster perustuu nimenomaisesti nolojen tilanteiden tilannekomiikkaan. Sarjasta syvällisiä juonikuvioita hakevat ja niiden puutteesta valittavat missaavat sarjan pointin. Syvällistä 20-luvun ajankuvaa hakevien kannattaa Woosterin ja kumppaneiden kohelluksen sijasta katsoa vaikka loistavaa Mennyttä maailmaa.

Mitä tulee väljiin vaatteisiin: 20-luvun pukeutumistyyli oli väljähköä, eri toten vapaa-ajan vaatteissa. Istuvuus ja tyköistuvuus kun ovat varsin eri asioita.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta