Mulla taitaa olla ns. hävitty tilanne. Kuivaa kuin saharassa. Ei ole kunnon humidoria (tosin eipä ole paljon kunnon sikareitakaan). En ole polttanut enää vuosiin, tiedä sit minkätakia niitä kuitenkin on :)
Kosteusmittari näytti 30...
Kyllä Cohiba ainakin on kunnon sikari. Kannattaa elvyttää sikarit ja vaikka antaa ne jollekulle lahjaksi, jos ei itse polta. Olli Alho ja Jari Ehrnrooth antavat kirjassaan Sikari aamusta yöhön seuraavanlaiset ohjeet:
Kuivuneiden sikareiden elvyttäminen on mahdollista ja suositeltavaa, joskaan se ei voi korjata kuivumisen ja varomattoman käsittelyn aiheuttamaa kääreen lehteilyä, varren murtumia ja avoimen pään tursottumista. Mikään ei auta, jos sikarin kääre on pahasti halkeillut.
Pinnaltaan ehjän kuivuneen sikarin elvyttämisessä ei pidä yrittää ylikostutusta tai muuta shokkihoitoa. Tärkeintä on hellävarainen käsittely ja mahdollisimman tasaiset humidor-olosuhteet. Yksi varma, tarkkaavaisuutta vaativa tapa on rotaatiomenetelmä. Jos elvytettävä sikarierä on rutikuiva, on parasta laittaa se ensin avaamattomassa laatikossaan kuukaudeksi humidoriin, olkoon se sitten kellari, muovipussi, setrillä vuorattu laatikko tai kaappi. Jos elvytettävä erä on vain suhteellisen kuiva, voidaan aloittaa suoraan seuraavasta vaiheesta. Kuivunut sikarilaatikko avataan ja jätetään humidoriin; parin päivän päästä pohjakerroksen sikarit nostetaan päällimmäisiksi ja annetaan alkukostutuksen vaikuttaa vielä toiset pari päivää. Sitten kuivuneet sikarit nostetaan laatikosta, asetellaan seetripuupedille – edelleen humidoriin – ja niitä pyöräytetään parin kolmen päivän välein aina neljänneksen kerrallaan, jotta sikari saisi saman kohtelun pintansa kaikille osille. Tällöin on erityisesti varottava kääreen murtumista. Kostuminen voi nostaa pintaan pieniä kuplia mutta ne tasaantuvat myöhemmin. Toinen, stabiilimpi tie on sijoittaa sikarit humidoriin esimerkiksi koeputkitelineessä, jolloin kääntelyä ei tarvita.
Oli asettelumenetelmä mikä tahansa, kahden tai kolmen humidor-viikon jälkeen tulisi havaita ratkaisevaa kimmoisuuden lisääntymistä. Nyt sikarit voidaan palauttaa laatikkoonsa. Kääreen, sidoksen ja täytteen kosteuksien vitkaan tasaantuessa sikari palautuu poltettavaan kuntoon luultavasti vasta puolen vuoden kuluttua mutta ainahan voi suorittaa koepolttoja esimerkiksi parin viikon tai kuukauden välein. Voi olla kiinnostavaa kirjata havaintonsa makupäiväkirjaan poikkeuksellisella, kemiallisen kokeen luonteeseen kuuluvalla täsmällisyydellä.