En ymmärrä pointtiasi. Toiset työyhteisöt ovat ahdasmielisempiä kuin toiset ja jos jonkun yhteisön kulttuuri on että "mehän ei mitään v*tun [lisää haluamasi vähemmistöryhmän nimi tähän] suvaita!" niin omapahan on tappionsa. Miksi pitäisi ehdoin tahdoin tunkea itsensä yhteisöön jossa taatusti tuntee itsensä ulkopuoliseksi? Ja jos sinne ehdoin tahdoin haluaa niin sitten on vaan nieltävä ne itselle vastenmieliset piirteet. If You can't stand the heat, stay out of kitchen!
Eikö se nyt keskustelun valossa ollut ihan selvää, mihin viittasin?
Jossain vaiheessa ajatus leikin jättämisestä kesken alkaa kuiskutella viettelevästi korvaan. Todella helpoksi homman läskiksi lyöminen käy jos on sisäistänyt jonkin uhri-kulttuurin jolla normaalit vastoinkäymiset ja varsinkin oman saamattomuuden seuraukset voi selitää itselleen jonkin sortokoneiston syyksi: En menesty koska olen väärää yhteiskuntaluokkaa/sukupuolta/rotua/sukupolvea/kieliryhmää/seksuaalista suuntautumista/puoluetaustaa...
Myös uhrimentaliteettia koskeva osuus kirjoituksessasi osoittaa sen, ettet ole ikinä kokenut syrjintää. Et välttämättä edes tunne ketään, joka olisi sitä kokenut, etkä oikein usko sen olevan todellista. Syrjintää kuitenkin tapahtuu ja se on todellista ja rumaa. Ihminen saattaa kokea syrjintää ja silti menestyä. Se saattaa kuitenkin tehdä äärimmäisen katkeraksi.
Voi tuota nuoruuden itsesäälissä vellovaa weltschmertziä! Ihan tulee sedälle tippa silmään. Jokainen meistä kokee omasta mielestään syrjintää päivittäin jos ottaa sen asenteen. Jokainen meistä kuuluu johonkin vähemmistöön ja jokainen voi kokea olevansa etuoikeutettujen sisäpiirin ulkopuolella. Ihmisen luonne on vain semmoinen että kaikki omaa mimosanhipiäistä egoa naarmuttavat arkipäivän kolhut on helppo tulkita syrjinnäksi ja "etuoikeutettujen" salaliitoksi. Sitä kutsutaan lieväksi vainoharhaisuudeksi.
Eikö niin? Pointtinani oli todeta, että sitä ihan oikeaakin syrjintää tapahtuu, ja uhrikulttuurista puhuminen on todellisen ja epäoikeudenmukaisen ongelman vähättelyä. Siitähän se lähti.
Itseltäni kysyttiin erään konsulttikeikan yhteydessä että eihän minulla ole mitään USA:n vastaisia ideologioita painolastinani. Kyseessä oli hyvin suuren jenkkifirman maayhtiö ja ymmärsin että henkilöllä jolla on jonkinmoinen USA-allergia ei ollut minkäänlaisia edellytyksiä duunin läpiviemiseen. Olisiko tuo sitten pitänyt tulkita syrjinnäksi?
Rankasti eri asia. Kyllä esim. kirkko saa edellyttää tiettyä vakaumusta, koska sillä on olennainen merkitys työtehtävien toteutuksessa. Sillä ei ole mitään tekemistä syrjinnän kanssa.
Yhteisöt yleensä pyrkivät rekrytoimaan jäsenikseen yksilöitä jotka jakavat yhteisössä vallitsevat arvot ja uskomukset eli kulttuurin. Lika barn leka bäst. Tuskin fanaattinen vegaani olisi onnellinen teurastamon lihanpakkaamossa?
Tämä on tietysti totta. Yhteisöt pyrkivät rakentamaan yhtenäistä kulttuuria. Toki tässä valossa nämä ”jokainen on oman onnensa seppä” ja ”se on loppuviimetteeks ittestä kiinni” jutut ovat vähän ristiriitaisia.
Kyllä työyhteisöillä pitää olla oikeus asettaa ihan itse valintakriteerit rekrytoinneilleen ja valita omista lähtökohdistaan porukkaan parhaiten sopivat ja sopeutuvat. Vaikka se onkin poliittisen ylikorrektiuden läpitunkeman aikamme hengen vastaista.
Järkyttävä kommentti. Lähenee kovasti sitä, että yhtenäiskulttuurin nimissä esim. ihonväri on täysin hyväksyttävä syy olla palkkaamatta pätevintä hakijaa.
Minäkään en nyt ymmärrä miten tuo liittyy luokkayhteiskuntaan?
Se liittyy mutkan kautta. Teesini on, että sosiaalista liikkuvuutta on kyllä ja varsinaisista luokista ei enää voida puhua kuin ihan ääripäiden kohdalla. Suomi ei siis ole luokkayhteiskunta. Sosiaalisessa liikkuvuudessa on kuitenkin eroja. Jos kuuluu ”valtaväestöön” laajassa merkityksessä, liikkuvuus on olennaisesti erilaista, kuin jos edustaa tiettyjä syrjittyjä vähemmistöjä. Näitä ovat Suomessa erityisesti tummaihoiset, romanit ja seksuaalivähemmistöjen edustajat. Yhtenäiskulttuuriin pyrkiminen, minkä Salarymankin nosti esille, asettaa monille ihan konkreettisia esteitä sosiaaliselle liikkuvuudelle.
Rekryn katkeamiseen on satoja syitä. Moniin positioihin myös haetaan sopivinta, ei pätevintä. Tuolloin riittävän erikoinen tausta voi riittää raakkaamiseen, varsinkin jos tulijoita on muutenkin. Jos taas haetaan supermyyjää tai kokenutta hitsaria ja hakijan näytöt riittävät, niin miten tuossa voisi tulla raakatuksi, vaikka taskussa olisikin SAK:n jäsenkija? Ne vähemmän suorituskykyyn perustuvat positiot ovat sitten juuri niitä 'sopivimmille' suunnattuja.
Voisin aivan perustellusti pitää itseäni syrjittyyn vähemmistöön kuuluvana, mutta en ole keksinyt miten tuo voisi kohdallani vaikuttaa duuneihin. 'Don't ask, don't tell' suojaa aika monelta harmilta ja on ihan oleellinen osa omaa ammattitaitoani.
Niin, rekryn katkeamisen syitä on vaikea tietää oikeasti, ellei ole sattunut olemaan asemassa, jossa ne kuulee työnantajan puolelta. Olen kuullut nimenomaan Salarymanin (ilmeisesti kärjistäen) esittämiä lausumia suuryritysten johtohenkilöiltä syinä tiettyjen henkilöiden pudottamiselle rekrytointiprosessista.
Don’t ask, don’t tell toimii vain tietyissä suhteissa, ja sen oikeudenmukaisuus on vähintäänkin ongelmallinen. Esimerkiksi nyt tummaihoisen kaverin on vaikea peittää etnisyyttään työhaastattelussa. Lisäksi monet alat ovat sen verran pieniä, että esim. jonkun ihmisen seksuaalinen suuntautuminen on työnantajan tiedossa, vaikkei sitä mitenkään mainittaisikaan.
Reunahuomautuksena todettakoon, että yhteiskuntaluokka, taloudellinen menestys ja onnellisuus korreloivat tosiaan huonosti. Onnellisuudestahan tässä ei puhutakaan.