T.M.Lewin

15

January 8, 2009 by Ville Raivio

Thomas Mayes Lewin oli räätäli hyvin obsessoivaa sorttia. Hän perusti nimeään kantavan liikkeen legendaariselle Jermyn Streetille vuonna 1898 ja työskenteli uutterasti menestyäkseen. Kauluspaitojen kehittäminen oli hänelle tärkeää, ja noin sata vuotta sitten Hra Lewin olikin ensimmäisten joukossa valmistaessaan coat-shirt -mallia, jossa paidan napit ulottuivat helmaan asti kuten nykypaidoissa. Aiemmin käytetyissä kauluspaidoissa oli ollut nappeja vasta rintakehästä alkaen.

Nykyään Lewinin väki valmistaa tuotteensa osittain käsityönä ja yhtiön kauluspaidoissa on 33 eri osaa joista 12 pelkästään kauluksissa. Suunnittelijat kehittävät yli 100 uniikkia kangasmallia joka kuukausi, jonka ansiosta samanlaisia paitoja ei turhan usein vastaan saavu. Paidankaulusten kärjet ovat hieman tavallista leveämmät ja kauluksen siluetti melko kapea. Lewin on kuuluisa laajasta klubi-, koulu- ja rykmenttisolmioiden valikoimastaan.

Lewinin paidoista minulla on omakohtaista kokemusta ja voin suositella niitä lämpimästi kaikille laatua arvostaville. Paidoissa on valtaosa laatupaidan ominaisuuksista, erinomaisen pehmeät materiaalit ja huolellinen viimeistely. Kaulukset ovat riittävän kovat ja erilaisia kaulustyyppejä – joukossa myös harvinaisempi tab-kaulus – löytyy useita. Värit ovat voimakkaat ja heleät. Erityisesti Lewinin end of range -poistot, joiden joukosta noin 85£ paitoja saa jopa alta 20 punnan, tuovat rahalla erinomaista vastinetta. Alennusmyyntejä on melko usein ja verkkokauppa on toimiva.

Päivitys:

Jätin ensimmäisen tilaukseni Lewinille ja sain paketin melko nopeasti kotiovelle asti, kiitos DHL:n mainion rahtipalvelun joka kuuluu postikulujen hintaan. Kauluspaitojen kaulukset ovat kiitettävät, materiaalit ja värit erinomaiset. Viimeistely ontuu. Kuvioita ei ole kohdistettu, saumat ovat kookkaat, napit kehnot, kauluskovikkeet kehnot, hartialeveys melkoisen kookas, napinreiät puolitiehen ommeltu. Suuri miinus tulee kalvosinnappien napinreikien valtavasta koosta, joka pakottaa käyttämään valtaisia kalvosinnappeja. Fitted-malli oli mukavan kavennettu, erityisesti selkäpuolen rohkea sisäänotto ilahdutti. Lewinin tarjoamat kengät valmistetaan alihankintana perinteikkäällä Loake-yhtiöllä. Oma parini oli kelvottomasti viimeistelty ja valtaisa pettymys, jonka postitin samana päivänä takaisin Englantiin. T.M.:n käsitys 42-koosta on selkeästi vinossa, sillä saamani pikkupopot olisivat mahtuneet vain 41-kokoiselle.

Lewinin paidat ovat alennuksesta kelpo ostos, mutta Jermyn Streetin mittakaavassa vain keskikastia. Charles Tyrwhitt tarjoaa parempaa hinta-laatusuhdetta. Yhtiön jalkineita en suosittele kenellekään. Kokonaisuutena ihan ookoo, perfektionisti välttäköön.

http://www.tmlewin.co.uk/


15 comments »

 1. Aake says:

  T M Lewinillä on mielestäni jatkuva tarjous 4 paitaa 100 £. Hinta/laatu suhde on hankala ylittää. Itse pidän heidän paitojen mallista kovasti, mutta kuosit ovat välillä turhan konservatiivisia.

 2. alfie says:

  Laitetaas tännekin kun löysin joskus töölöstä museokadulta (museon ja mechelinin risteys) sellaisen omepelimon (ja samassa myös pesulapalvelut) kuin Galliamo.

 3. alfie says:

  Tilasinpa itsellekin testiksi vaaleansinisen slim fit windsorin 44 ja hihasta -1″ sekä kultaiset kalvosinnapit. Yhteishinta kotiin taisi olla 55 puntaa. Toivotaan että käyttävät päivän kurssia:)

  Itse oon ollut tyytyväinen Bossin pukuihin ja paitoihin, muut ovat hajonneet käteen (etenkin HUGO).

 4. Ville says:

  Terveeks, Anon.

  Riippuu täysin siitä, missä hihat käy lyhennyttämässä. Muistaakseni Lewinin verkkokauppa tarjoaa palvelua 8 eurolla, Suomessa ompelimot laskuttavat 15-30 euroa.

  -V.-

 5. Anonymous says:

  Paljon hihojen lyhentäminen maksaa? Omani ovat 35 ja Lewinin nettikaupasta löytyy vain 34,5 ja 36.

 6. Anonymous says:

  itselläni on muutamia lewinin paitoja, joiden perusteella oma käyttökokemukseni niistä on reilusti positiivisempi kuin esim. pinkistä. itselleni lewinin leikkaus – pienin viilauksin – sopii pinkin mallia paremmin.

  hintaansa nähden – olen hankkinut jokaisen lewin-paitani joulu- tai kesäalen aikaan tai end of range -osastosta – lewinit ovat erinomaisia. täyttä hintaa niistä ei tosin kannata mielestäni maksaa, aleja on siksi usein.

  bossin läystäkkeitä en vertaisi mihinkään brittiläiseen perinnevalmistajaan. tosin itselläni on voimakkaat ennakkoluulot kaikkea saksalaista kohtaan, kraftwer, bach, beethoven, vanhat kuplavolkkarit ja futari pehr mertesacker pois lukien. :D

  omat suosikkipaitani lölytyvät tosin rapakon takaa, brooks brothers, j press, sero ja lion of troy.

 7. Anonymous says:

  Eli käytännössä mittaat sinulle sopivan mittaisesta paidasta sen yläselässä olevan palan, jonka mitan jaat kahdella. Sitten mittaat hihan. Nämä kaksi yhteenlaskettuna on hihan pituus. Tällä tavalla olen itse päässyt lähelle oikeita mittoja. Jos on kahden vaiheilla esim. 34.5 tuuman ja 36 tuuman välillä, niin ottaisin pidemmän (sitä saattaa saada lyhennettyä, kangasta taas on vaikea paitaan mistään saada lisää) taikka suoraan maksaisin lyhentämisestä juuri oikeaan mittaan.

  Tämä on tullut itselleni tutuksi, kun oikea hihan pituus on jotakuinkin 36 1/4 – 1/2 tuumaa.

  Koska TML:n postikulut ovat vain 8 puntaa, niin kannattanee tilata ensin vaikka yksi paita End of Rangesta ja katsoa miltä sen hihan pituus näyttää. Se on ehkä muutenkin hyvä tapa nettikaupan uusien tuttavuuksien kanssa, jos toimituskulut eivät ole kohtuuttomat. Kauluksen mitassa on helposti 0,5-1 sentin säätövara pelkkää nappia siirtämällä (siinä edessähän on solmuke). Tätä suurempi säätö taas muuttaa nappien “linjaa” ehkä liikaa.

  Raul

 8. Ville says:

  Hyvä finanssisti,

  kai mittasit pehmeällä ja littanalla mitalla? Se tulisi laittaa kaulansa ympärille ja katsoa ympärysmitta, johon lisätään ~1 cm kutistumisen ja sopivuuden vuoksi. Englantilaiset ovat muutenkin kummaa väkeä, esimerkiksi 15.5 tuumaa vastaa noin 39-kokoa ja niin edelleen.

  Hihojen mittaamisesta:
  http://www.ctshirts.co.uk/content.aspx?DepGrpCode=HOM&CntCode=help_yoursleeve

 9. Finanssimies says:

  Edellisiin kysymyksiin sainkin vastaukset tutustumalla heidän verkkosivuihinsa tarkemmin (doh!), mutta noi Lewinin tuumamitat hieman mietityttää.

  Yritin äsken mittanauhan kanssa mittailla kauluksen kokoani, mutta saan jonkin verran pienemmän lukeman kuin mikä todellinen paidan kokoni on. Mikä menee pieleen? Myös hihojen pituuden luotettavasta mittauksesta olisi mukava lukea lisää.

 10. Finanssimies says:

  Milloin näitä alennusmyyntejä on Lewinin verkkokaupassa ja mitä postitus Suomeen maksaa?

 11. Oppipoika says:

  Minulla on käytössä kaksi TM Lewinin loistavaa kauluspaitaa ja ovat säilyttäneet värinsä ja ryhtinsä erinomaisesti.

  End Of Range -myyjäiset ovat ehdotonta parhaimmistoa. :)

 12. Ville says:

  Hyvä B.,

  on hyvin huolestuttavaa, ettei Lewinin paitojen taso mielestäsi yllä Bossin tasolle – Hugo kun on valtavirtaa ja kaukana englantilaisen osaamisen tasosta. Voin ostaa omasi pois, jos nakkaat viestiä kontaktimailiini.

  Pink on hyvä, muttei parhaimmistoa. Kokeile toki, jos huokea mahdollisuus niiden hankkimiseen ilmenee. T&A:n paidat maksavat Suomessa vähintään 179 euroa, jolla hinnalla saa suomalaiselta räätäliltä mittojensa mukaan loihditun taideteoksen. Jos T&A:lta haluaa mittapaidan, nousee hinta noin 270 euroon.

  Mikäli rahaa näin paljon yhteen paitaan löytyy, suosittelen lämpimästi räätäliä. Näin pystyt vaikuttamaan itse yksityiskohtiin, ja saat napinläpesi vaikka keltaisella langalla tikattuna tai sydämin koristeltuna.

  Vaatturiliiton sivuilta löydät alan toimijat.

 13. Mr. B says:

  Vastaan tänne, koska omistit herra Lewinille oman kirjoituksen.

  Paitani ovat Lewinin nettikaupasta tilattuja ja aivan normaalia mallistoa. Voi olla, että Lewin täyttää paljon laatupaidan tunnusmerkkejä, mutta miellyttävyydeltään ja istuvuudeltaan paidat eivät yllä esim. Bossin tasolle.

  Muilta perinteisiltä merkeiltä en paitoja omista, mutta jossakin vaiheessa minulla oli tarkoitus kokeilla Pinkiä. Jos se ei hinta-laatusuhteeltaan järin hyvä ole, taidan suoraan hankkia pari paitaa Turnbull & Asserilta. Vai kannattaako tuolla hinnalla teetättää paita räätälillä? Käsittääkseni se onnistuu parilla sadalla.

 14. Ville says:

  Parahin Raul,

  en suinkaan kommentoinut merkkiä. Merkistä puhuminen on mautonta ja seurausta mainostajien pakottamista mielikuvista. Kommentoin valmistajaa, jonka laadun takaa vuosisatainen räätälityön kunnioitus ja taiteen sääntöjen seuraaminen.

  Jermyn Streetistä on tulossa artikkeli lähiaikoina. T&A ei ole suosikkini, koska en ole kokeillut riittävän monien eri valmistajien paitoja. Se kuitenkin on ehdottomassa parhaimmistossa.

  T.M.Lewin on erinomaisen hyvä, ja väitän hinta-laatusuhteen olevan parempi kuin Pinkillä, joka on sittemmin vaihtanut tuotantonsa ulkomaille.

 15. Anonymous says:

  No niin,

  mukavaa että kommentoit tätä merkkiä. Yksi kiinnostava aihe voisi olla ylipäänsä Jermyn Streetin paidantekijät.

  Toki aikaisempien lukukertojen perusteella T&A vaikuttaisi olevan sunun suosikkisi. Itse omistan yhden ja se on kyllä erinomainen paita.

  Ulkomaisilla forumeilla muuten törmää usein siihen käsitykseen, että T.M. Leviniä on hinnan ja laadun suhteessa vaikea päihittää.

  -Raul

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari