*

Dan-D

Sulhasen asu
« : 12.11.10 - klo:19:22 »
Kas tässä ajatuksia, joita sattuneista syistä olen pyöritellyt päässäni.  Kai tälle joku muukin ketju voisi löytyä, mutta tässä sitä mennään!

Sulhasen vaihtoehdot:

1) Saketin ostaminen

Mielikuvitusmaailmassa tietenkin näin.  Kaikillahan täytyy saketti olla!  Mutta kun sille ei ikinä löydy sen yhden käyttökerran jälkeen käyttöä, onko tämä oikeasti järkevää?  Sakettia ei hyllyltä saa, eli se on teetettävä.  Jos sattuu joskus bestmaniksi johonkin häihin, voi sitä päästä käyttämään toistamiseen, mutta onko tämä järkevää, vai meneekö liioittelun puolelle?  Se roikkuu kuitenkin sen jälkeen kaapissa viemässä tilaa.


2) Saketin vuokraaminen

Ei ikinä istu, niin kuin pitäisi.  Vaatefanaatikolle huono vaihtoehto?  Häiritseekö huono istuvuus tavalla tai toisella koko juhlien ajan?  Onko oikeasti hyvää tarjontaakaan olemassa?


3)  Tavallinen puku

Puku suoraan kaapista, tai uuden puvun hankinta.  Puvulle tietenkin löytyy käyttöä, mutta tämä ei ole erityisen juhlava.  Lähenee minulla työasua.  Järkevä, ehkä vähän tylsä ratkaisu?


4)  Puku lisäyksellä

Mielessäni on esim. tummansininen tai vaaleanharmaa puku aivan vaaleansinisellä tai kellertävällä/kermanvärisellä silkkisellä hääliivillä.  Järkevä samalla tavalla kuin vaihtoehto 3, mutta lisäksi oma pieni silauksensa liivistä.  Juhlavampi, erikoinen, osoittaa ehkä loistavaa tyylitajua?  Epätyypillinen ratkaisu, mutta suhteellisen järkevä.  Omalaatuisuudessaan mielenkiintoinen?


Mitä muita varteenotettavia vaihtoehtoja perinteiseen hääjuhlaan sulhaselle on - itse en heti keksi mielenkiintoisia vaihtoehtoja.  Mielelläni kuulisin ihmisten näkemyksiä siitä, miten näihin vaihtoehtoihin tulisi suhtautua. 

En usko kallistuvani 2-vaihtoehtoon, sillä olen "vaikean muotoinen".  Uskon, että se häiritsisi minua.

3 tuntuu liian tavalliselta.  Jäljelle jäävät 1 (suhteellisen järjetön ratkaisu) ja 3 (suhteellisen epätyypillinen ratkaisu). 

Kuulisin mielelläni muiden näkemyksiä, ja siksi: avaan keskustelun!

*

Tumppi$

 • *****
 • 1490
  • Profiili
Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #1 : 12.11.10 - klo:19:39 »
5) Menee valtiolle töihin ja vetää häihin ylleen paraati/juhlapuvun. :-)

No juu, vakavasti, oma valintani olisi noista vaihtoehto numero 4. Eli puku lisäyksellä. Järkevä valinta ja lisäksi onnistuneesti valitut liivit poistaisivat tylsyyden.
« Viimeksi muokattu: 12.11.10 - klo:19:42 kirjoittanut Tumppi$ »
VASTATUULEEN!

*

U-Haul

 • *****
 • 1547
  • Profiili
Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #2 : 12.11.10 - klo:20:34 »
Itse kallistuisin kenties vaihtoehtoon 3. Katsoisin että puku olisi täydellisesti istuva ja että kaikki yksityiskohdat olisivat asussa viimeisen päälle kohdallaan.

Tämä on vain oma mielipiteeni, mutta saketti näyttää omissa silmissäni Suomen oloissa hieman sirkustirehtöörimäiseltä.
Keep Calm and Carry On.

*

JMasa

 • ****
 • 906
  • Profiili
Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #3 : 12.11.10 - klo:21:00 »
Hyvinistuva kolmiosainen puku on varmasti käypä jos sen asustaa astikkaasti sopivilla asuisteilla ja muistaa kiiltävät kengät. Värillisellä liivilläkin saa varmasti hienon kokonaisuuden. Hienointa olisi toki jos taivaasta tippuisi muutama tonni euroja sitten vaan räätälin luokse mittoja ottamaan, mutta harvoinpa taivaasta sitä rahaa tippuu.

*

JMasa

 • ****
 • 906
  • Profiili
Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #4 : 12.11.10 - klo:22:34 »
^ainakin edullisempi vaihtoehto tuo on.

Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #5 : 12.11.10 - klo:22:55 »
Kansallispuku, niin toisenkin osapuolen vaatevalinnat helpottuvat. :-)

Itse päädyin aikoinani pukuun, kun vastaan sattui kävelemään sopivaan hintaan sopiva italialainen musta kesäpuku. Ohuesta materiaalista kenties johtuen puku näyttää mielestäni nimenomaan iltajuhlapuvulta ja sitä ei voisi kuvitellakaan käyttävänsä töissä tai hautajaisissa vaan se on lähinnä smokin korvike. Meillä vihkiminen oli viideltä, joten kyseessä olivat aidosti iltajuhlat.

*

Ville

 • Satraappi
 • *****
 • 8852
  • Profiili
  • http://www.keikari.com
  • Sähköposti
Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #6 : 12.11.10 - klo:23:16 »
Dan, saketti eBaystä tai kirpputorilta mieluiten 50-luvulta tai vanhempana tuotoksena. Räätälityönä, tietty ja miltei täysin sopivana. Muutamat muutokset ja muokkaukset, ja kokonaisuus voi jopa tulla halvemmaksi kuin vuokraaminen. Sakettikankaan tulee olla jäykkää, joten tässä kohdin vintage on miltei oletusvalinta.
Minulla on Huutonetissä vaatteita, jotka sinä haluat.

*

Pchan

 • *****
 • 2125
  • Profiili
Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #7 : 13.11.10 - klo:01:07 »
3)  Tavallinen puku

Puku suoraan kaapista, tai uuden puvun hankinta.  Puvulle tietenkin löytyy käyttöä, mutta tämä ei ole erityisen juhlava.  Lähenee minulla työasua.  Järkevä, ehkä vähän tylsä ratkaisu?

Hommaa hyvin istuva puku ja huolehdi oheishärpäkkeistä kuten kukasta rintapieleen. Kesähäissä hyvin istuva helmenharmaa mittatilauspuku olisi todella edustava ja toisaalta käyttökelpoinen myöhemminkin. Tuo 4 vaihtoehdon liivi on ihan jees lisäys.

Mielestäni missiosi lähtee kahdesta tavoitteesta:
1. Haluat erottua sulhasena = mikä tahansa istuva asu mielellään muuna kuin mustana + hyvät kengät + jotain rintapielessä
2. Haluat käyttää asua myöhemminkin = hommaa kesäpuvuksi sopiva puku

Itse en ole ihastunut näihin suomalaisesta pukeutumiskulttuurista täysin irrallisiin hääasuihin. Shaketti on hieno, mutta suomalaisessa kulttuurissa täysin kuollut asu, jos nyt shakettia täällä on koskaan edes yleisesti käytettykään? Vieraat ova tjoko mustassa rippipuvussa tai sitten viininpunaisessa tai vihreässä ylioppilaspuvussa => vältä mustaa, vihreää ja viininpunaista :-)

Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #8 : 13.11.10 - klo:10:53 »
Itse pohdin samaa kuin ketjun aloittaja, ja päädyin vaihtoehtoon 4. Liiviä en ole vielä valinnut, sen kanssa laitan luultavasti kravatin sijaan plastronin. Koska häät ovat Helmikuussa, pukuna on musta jo aiemmin teetetty puku, kesähäihin olisin kyllä valinnut jonkun muun kuin mustan puvun. Täydellinen istuvuus on tässä tietenkin olennaisinta.

Kengät ovat vielä hakusessa kokonaisuuteen, vinkkejä voi antaa..

Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #9 : 13.11.10 - klo:13:30 »
Jos valitsee puvun, mutta haluaa kuitenkin erottua niin mielestäni oiva tapa on yhdistää kolmiosaiseen pukuun plastron/ascot tie ja win collar paita. Sitten vaan nätti helmipinssi plastroiniin ja kukka rintaan. Itse välttäisin kuitenkin näitä kulta- ja hopealiivejä ja muita "hääväreissä" olevia lisukkeita, sillä ainakin omassa silmässä ne näytti yleensä liian räikeiltä ja teollisilta.

Saketti on hyvä vaihtoehto, mutta jos haluaa etikettiä noudattaa niin klo 18 jälkeen pitäisi vaihtaa johonkin toiseen asuun. Frakki on mielestäni myös ihan kelpo hääasu.

Sakettia on kyllä Suomessa käytetty muunakin kuin hääpukuna vielä muutamia vuosikymmeniä sitten. Juttelin taannoin vaarini kanssa, joka kertoi, että vielä hänen nuoruusaikaan frakki, smokki ja saketti (erityisesti frakki) olivat tiiviissä juhlakäytössä. Sakettia kuulemma käytettiin erityisesti silloin kun mentiin onnittelemaan päivänsankaria päivävastaanotolle.

Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #10 : 14.11.10 - klo:13:08 »
Tunnustan aikanaan valinneeni vaihtoehdon 2. Kyseisessä vuokraamossa vaatteisiin tehtiin kyllä hieman muutoksia ennen varsinaista päivää. Pitääpä tarkastella hääkuvia uudelleen hieman kriittisemmällä silmällä ja katsoa miten kokonaisuus toimi. Omaa lisäystä oli plastron, joka oli tehty samasta kankaasta kuin morsiamen puku. Se pukukangas taas oli itse Kiinasta tuotua silkkiä ja väri ei ollut valkoinen.

Istui tai ei niin olo ainakin oli mukava. Joka tapauksessa suosittelen liiviä kokonaisuuden osaksi. Meille osui tuona heinäkuuna juhlapäiväksi kesän kuumin päivä ja annoin hyvinkin pian herroille luvan ottaa takin pois, jotta puutarhassa oleilu olisi mieluisampaa. Siinäkin mielessä liivi oli paikallaan, ettei tarvinnut olla aivan paitasillaan.
Bond mistrusted anyone who tied his tie with a Windsor knot. It showed too much vanity. It was often the mark of a cad.

*

Dan-D

Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #11 : 14.11.10 - klo:19:44 »
Jaa-a.  Vintage saketti eBaystä muuttaa kieltämättä pakettia.  En ollut tullut ajatelleeksi, mutta tämä voisi olla ihan mielenkiintoinen vaihtoehto.

Archie Arthur:

En tarkoittanut hopeanharmaita tai kultaisia liivejä, vaan nimenomaan erityisesti vaaleansininen tai kermanvärinen puhuttelee.  Värimaailma siinä mielessä vähän seuraisi saketin linjaa.  Kutsuin hääliiviksi, sillä on selvää, että ko. liivejä tuskin käyttäisin muulloin.  Kyseessä ei kuitenkaan olisi pukuvuokraamon mauton ja hyökkäävä liivi, vaan todennäköisesti hyvällä maulla teetetty, varmaankin kaksirivinen liivi.

Saketin osalta häissä etiketissä on poikkeus, jonka mukaan ennen kl. 18 alkavissa häissä nimenomaan saa jatkaa vaikka kuinka pitkään samassa asussa.  Sen sijaan frakki on mielestäni virhe ennen 18 alkavissa häissä.  Myönnän, etten oikein ole perillä kotimaisesta kummajaisesta, eli frakin päiväkäytöstä, mutta mielestäni se on silti huono valinta päiväjuhlaan - ellei kyseessä nyt ole joku niistä harvoista akateemisista juhlista, joissa tässä perinnettä oikeasti on.

Muistelen nähneeni 50-luvulta valtiopäivien avajaisista komeita sakettikuvia.  Kyllä sillä Suomessa historiaa on.
« Viimeksi muokattu: 14.11.10 - klo:19:46 kirjoittanut Dan-D »

*

kapten GT

 • *****
 • 2898
 • Stiff Upper Lip
  • Profiili
Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #12 : 14.11.10 - klo:22:28 »
^ On sillä. Minulla roikkuu kaapissa Vaarilta peritty saketti. Täydelliseen istuvuuteen se pitäisi kaventaa, mutten ole saanut aikaiseksi.
Sivistyneen ihmisen kvartaali on 25 vuotta

*

Fedora

 • **
 • 217
  • Profiili
Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #13 : 15.11.10 - klo:10:31 »
Suosittelen tuota vintage sakettia minäkin. Housut voi yhdistää sitten myöhemmin kätevästi lounaspukuun, joten ei mene investointikaan ihan hukkaan.

Lounaspuvun on ansiokkaasti esitellyt blogissaan sproily http://www.fintage.net/flanoori/?p=413

Klassisen tyylin nimissä ja vaikka kuinka dandyna flaneeraisi, ovat frakki ja saketti mielestäni asuja joita ei voi pukea päälleen kuin kutsun tai tilanteen niin edellyttäessä. Lounaspukuun tai smokkiin voi taas pukeutua silloin kun siltä tuntuu.

Minä menin naimisiin frakissa ja nyt tekisin kyllä toisin. Toisaalta jos omat häät ovat ainoa mahdollisuus koko elämässä käyttää frakkia, niin silloin suosittelen myös valitsemaan sen.

"When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown into the sea."

*

Pchan

 • *****
 • 2125
  • Profiili
Vs: Sulhasen asu
« Vastaus #14 : 15.11.10 - klo:11:24 »
Tässä The Sartorialistin nappaama kuva harmaasta kolmiosaisesta hääpuvusta. Mielestäni perusidea toimii, vaikka
 kuvassa onkin petrattavaa.