RSS Feed

Pohjaoperaatio Craggsilla

2

May 23, 2010 by Ville Raivio

Shoe Healerin ohella englantilainen Craggs on toinen pohjavaihtoja tarjoava suutariyhtiö, jonka palvelut ovat kätevästi myös ulkomaisten kaduntallaajien ulottuvilla. Edellisellä vaihdosta tulee sopia mailitse etukäteen, mutta Craggs tarjoaa erittäin helppokäyttöisen verkkomaksun. Asiakas täyttää osoitetietonsa, maksaa palvelun etukäteen ja tulostaa taulukon Englantiin lähtevän kenkälaatikon matkaan. Täysi pohjaoperaatio kustantaa 50 puntaa ja postitus takaisin tekee kuusi puntaa. Tähän päälle tulee toki lähetyskulut Suomesta Englantiin, jotka vaihtelevat painon ja koon mukaan noin 17 eurosta 30 euroon. Kokonaiskuluja kertyy jonkin verran alle sadan euron, mikä tekee palvelusta erinomaisen kilpailijan Northamptonin tehtaiden omille palveluille mikäli muuta kuin pohjavaihtoa ei tarvitse.

Tämänkertaisena projektina oli muuntaa vintage-pari Florsheimin maineikkaita täyssiipikärjysbrogueita ympärivuotiseen käyttöön. Parin saadessani niissä oli alkuperäiset pohjat, mutta valitettavasti nahka oli ehtinyt kuivua niin ettei se kestänyt kosteutta. Shell cordovan -päällysnahka oli arviolta 40 vuoden iästään huolimatta upeassa kunnossa, joten tuumin dainite-pohjien ansiosta popojen palvelevan mainiosti kaikkina vuodenaikoina. Verkon tyylifoorumeilla melkoista mainetta niittänyt Matthew Fan on nimennyt punasävyisen full wing brogue -tyypin täydelliseksi jalkineeksi, sillä se käy yhteen miltei minkä tahansa vaatekokonaisuuden kera. Tätä en ole vielä itse todennut, mutta Mfanin kuvat antavat aihetta odottaa hyvää. Työ vei kokonaisuudessaan kaksi tuntia ja vastaavia pohjatoimia vuonna 1933 perustettu Craggs suorittaa neljässä liikkeessään vuosittain noin viisi tuhatta.

Shoe Healer ei valitettavasti tarjonnut kuvia jokaisesta työvaiheesta, mutta Craggsin ansiosta salaisuudet selviävät. Kuvajärjestyksessä vaiheet ovat:

1. pohjan poisto
2. koron poisto
3. riisuttu pohja
4. pohjan karhennus
5. pohjan liimaus
6. pohjan vasarointi
7. prässäys
8. pohjareunojen kavennus
9. pohjareunojen hiominen
10. kantapalojen merkkaus
11. kannan karhennus
12. pohjaurien kaiverrus
13. valmiit urat
14. Goodyear-reunosompelu
15. valmiit ompeleet
16. reunojen viimeistely
17. pohjareunojen maalaus
18. kantapalojen liimaus
19. kantapalojen prässäys
20. kantapalojen naulaus
21. koron karhennus
22. hiotut korot
22. maalatut korot
23. kiillotus
24. viimeistelevä kiillotus

Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja tulen taatusti asioimaan Craggsin kera uudestaan. Goodyear-reunospohjaus on ylivertainen jalkinerakenne, jonka soisin yleistyvän Suomessa.


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Iltaa, Gaffer.

    Ilman muuta kärkirauta (steel toe tip/toe guard) hoituu, enkä usko sen maksavan maltaita. Kärkirautoja löytyy myös Suomesta, mutta ei kaikilta suutareilta. On hyödyllistä soittaa ja tiedustella ensin; pääkaupunkiseudulla raudat saa ainakin Fredan suutarilta ja Monofixiltä.

  2. Gaffer says:

    Craggsilta tai Shoe Healerilta saanee pyydettäessä metallisen kärkiraudan pohjienvaihdon yhteydessä, vai mitenköhän on? Maksaakohan operaatio kärkiraudan kanssa paljonkin enemmän?

    Saako Suomessa kärkirautaa asennettua vaikkei itse pohjille sen koommin mitään tekisi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari