Helsingin Olkain

0

February 18, 2014 by Ville Raivio

30-luvulla perustettu Helsingin Olkain Oy kulki kuusi vuosikymmentä nimellä Olkain, kunnes 1994 syntyi virallisella nimellä kulkeva yritys. Yhtiön kotipaikka on siirtynyt uuden omistajan matkassa Nurmijärvelle, mutta tuotanto sekä omistus on vielä suomalaista. Helsingin Olkain valmistaa nimensä mukaisesti olkaimia kaikenlaisten housujen ylläpitoon aikuisille ja lapsille, ja tarjoaa näiden lisäksi vöitä, tumpunpitimiä, korvalappuja, hihastimia sekä pellavaisia vaatteita. Näiden lisäksi yritykset voivat teettää omalla logolla, nimellä ja väreillä valmistettuja olkaimia. Asiakkaita palvelee uusi verkkokauppa sekä kivijalkaliike Nurmijärven puolella.

Keikarin tarkastelussa on tällä kerralla kaksi yhtiön näytteenä saapunutta, Suomessa valmistettua nappiolkainta, jotka kiinnittyvät kiristimien sijasta housuihin ommeltuihin nappeihin nahkaremmeillä. Kiristimet ovat toki vahvat, mutta niillä on ikävä taipumus repiä luonnonmateriaalia. Nappiolkain on siis mielekkäämpi tapa ylläpitoon vyötärölle leikattujen housujen kanssa. Nahkan ompeleet ovat suorat, mutta remmejä ei ole taitettu siististi tasaiseksi. Tätä ei tavallinen käyttäjä huomaa, mutta pikkutarkkaa se häiritsee. Helsingin Olkaimen nappiolkaimissa on Y-mallinen kiinnitys, jossa kaksi nauhaa kiinnitetään housujen vyötärönauhan takaosaan ja yksi etuosan molemmille puolille. Tätä varten vyötärönauhan sisä- tai ulkopuolella tulee olla kuusi nappia.

Minä suosin vyötärönappien kohdalla sisäpuolta, sillä piilonapit ovat siistimmän näköiset eivätkä hankaa neuletta tai takkia vasten. HO:n olkaimissa käytetty nahka on nautaa, joka saapuu Espanjasta. Millimetrin paksuinen nahka kiiltää mukavasti ilman lankkia ja tuntuu jämäkältä sormissa. Se joustaa taitettaessa hyvin ja palautuu nopeasti muotoonsa. Metalliosat saapuvat Saksasta, eikä niissä ole ihoa ärsyttävää nikkeliä. Remmit on ommeltu metallien ympärille, jos asiakas valitsee leikatun sijaan ommellun nahkan. Elastaania tai polyesteriä oleva joustonauha on Belgiasta. Se joustaa hyvin ja palautuu nopeasti muotoonsa. Yhtiö tarjoaa tuotteilleen myös valmistustakuun. Erilaisia kuvioita sekä värejä on kymmeniä, ja valikoimassa on runsaasti metsästysaiheita. Nappiolkaimet kustantavat noin 20 euroa ja ovat mielestäni laadukas löytö. Vahva nahka ja sopivan, muttei liian jämäkkä joustonauha ovat mainiot. Ainoastaan metalliosat muuttaisin mieluusti messingiksi hopeisen metallin sijaan, jotta ajan myötä niihin syntyisi komea patina. Myös remmien taitos olisi hyvä saada tasaiseksi. Muutoin kaikki on kunnossa.

http://www.olkain.fi/nappiolkaimet-c-8_15.html


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari