Corrected grain leather, pinnoitettu nahka

7

March 31, 2013 by Ville Raivio

Pinnoitettu nahka (eng. corrected grain leather) on nahkatyyppi, jota on muokattu kemiallisella käsittelyllä. Cg-nahka on peräisin vanhoista naudoista, joiden iho on vuosien saatossa arpeutunut, ryppyyntynyt tai muuten vahingoittunut. Parkinnan jälkeen näiden vuotien pinta hiotaan koneellisesti, ja käsitellään kemikaalein pintavirheiden sekä kehnon laadun peittämiseksi. Lopuksi pinnalle liitetään muovikalvo. Lopputuloksena on vahvasti kiiltävä nahka, joka näyttää kelpoisalta. Tätä se kuitenkin on vain ennen käyttöä, sillä pinnoitettu nahka rypistyy erittäin voimakkaasti jo ensimmäisen käytön myötä, ja usein murtuu jo muutaman vuoden käytössä. Cg-nahkan tunnistaminen on helppoa: siitä valmistetut jalkineet ovat useimmiten, mutta eivät aina, halvat. Ne tuoksuvat pistäviltä ja ennen kaikkea nahkan pinnassa ei ole nähtävissä karvatuppien pieniä reikiä.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Laadukasta vasikannahkaa, jonka pinnassa erottuvat pienoiset karvatupet

Vaikka valmistaja olisi luotettava, laatu korkeaa ja hinta tämän mukainen, säästämällä materiaaleissa kenkätehtaat voivat saavuttaa huomattavia voittoja. Eri valmistajat harhaanjohtavasti markkinoivat korjattua nahkaa monilla nimikkeillä. Materiaalia käyttävät erityisesti Loaken ja Barkerin kaltaiset halvemmat valmistajat, mutta myös  Church’sillä on oma versio nimellä “polished binder” ja Crockett&Jonesilla puolestaan “cavalry calf”. Suuret muotihuoneet, kuten Armani, suosivat usein halpaa nahkaa suurempien voittojen toivossa. Jos popoparia pääsee hypistelemään ennen ostoa, tulee etsiä karvatuppien jälkiä tarvittaessa suurennuslasin kera. Joskus myös laadukas vasikannahka jälkikiillotetaan niin tehokkaasti, että tupet liki peittyvät lankin alle. Kaikissa tasokkaissa nahkoissa ne ovat kuitenkin nähtävissä.

Kurjaa pinnoitettua nahkaa, jossa karvatuppeja ei näy, ja vahva kiilto on muovikalvoa

Verkon tyylifoorumeilla on satoja surullisia vuodatuksia, joissa puijatut ostajat purkavat sydäntään käsitellyn nahkan surusta. Tolkun asiakas ihmettelee, miksi hintavakin pari on muutamassa kuukaudessa rypistynyt tavalla, joka ei ole tavanomaista kulumaa. Syy on useimmiten surkean materiaalin, joka on keinotekoisesti hiottu, käsitelty ja vatkattu tasokkaan näköiseksi. Valmistajalle reklamoiminen ei auta, sillä materiaali mainitaan jalkineiden lapussa kyllä nahkaksi. Sitähän se onkin – vaan pinnoitettua nahkaa. Ainoaksi turvaksi jää tarkempi perehtyminen materiaaleihin ennen ostoa, sillä niin kutsuttu kusetuksen maku on jälkikäteen aivan erityisen pistävä. Katukuvassa yleisin korjatun nahkan malli on Dr. Martensin maihinnousupari, joka kiiltää kovasti, ja murtuu jalkapöydän yltä nopsasti.

Suositukseni lukijalle on korjatun nahkan välttäminen, sillä materiaali ei kestä käyttöä hyvin, eikä ikäänny kauniisti. Tämän lisäksi se haisee epämiellyttävältä, eikä näytä hyvältä. Lopputuloksena voi olla satojen eurojen menetys ja karvas anonyymi vuodatus vaikkapa Keikarin foorumille. Caveat emptor ja näin edelleen.


7 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Iltaa, tweedster.

    Nahkavuori on aina parempi ratkaisu kuin keinokuituvuori – oli käytetty nahka kuinka huonoa tahansa. Kuten todettua, nahkamateriaalien kestävyydestä on todella vaikea sanoa pelkän katselun perusteella. Ainoastaan käytön tuoma kuluma antaa vastauksia, mutta mikäli nahkan valmistaja tunnetaan erityisen maineikkaana (esim. Horween), jalkineiden kestävyyteen voi luottaa jo kaupassa. Harmi kyllä valtaosa valmistajista ei ilmoita nahkan valmistajaa.

  2. tweedster says:

    Kiitos tästä varoituksedsta, Ville. Minulla on nyt kahdet halvat Loaket ja yhdet Barkerit ja kaikki näyttävät olevan tätä Corrected grain leatheriä. Herring shoesin sivuilla tämä näkyi ilmeisesti yksinkertaisesti merkintänä “polished”. Loakella näissä kengissä ei ole sisävuori kokonaan nahkaa, ja siksi hinta on hieman yli 80 euron tuntumassa. Mietin lähinnä, ovatko Barkerin mustat oxfordit oikeastaan parempaa laatua, vaikka niissä olisikin sisävuori kokonaan nahkaa, jos kerran pinta on kuitenkin samantasoista nahkaa näiden halvempien kanssa?

    Tulevaisuus näyttää, kuinka hyvin nämä kengät kestävät. Uskaltaisin kyitenkin toivoa, että paremmin kuin eräätkin hulluilta päiviltä ostetut kengät, jotka repesivät puoli vuotta oston jälkeen.

  3. DandyAndy says:

    CG-nahkalla voi joissain yhteyksissä olla käyttönsä.. Ymmärtääkseni jotkin variaatiot pitävät kosteuden mukavasti ulkona (rajusta käsittelystä johtuen) ja esim. C&J käyttää ns. “rospuuttokelin” kengissään Hurricane hidea, joka on toinen heidän CG-nahkoistaan (toinen on cavalry calf).

  4. Trhokka says:

    I concur with mr. Raivio, yhdet Church’sit olen joutunut palauttamaan sen takia että en ollut vielä tutustunut bookbinder-nahkaan. Toisaalta huippumerkkien käyttämä CG-nahka on silti laadukkaampaa kuin roskapopoista löytyvä. Valitettavasti tämä ei tee siitä yhtään sen elegantimpaa tavaraa.

  5. jaro says:

    Tämähän on täysin pöyristyttävää, onneksi on Keikari. Consuleitakin myydään “polished binder” ja “black calf”-nahkavaihtoehdoilla. Helposti luulee, että ainoa ero on nahan pintakiillossa.

    Mihin tässä enää voi luottaa?

  6. Ville Raivio says:

    Iltaa, Arska.

    Olen täysin varma Church’sin polished binderin suhteen. Muut valmistajan nahkalaadut ovat erinomaisia.

  7. Arska says:

    Huh huh, kiitos tuosta polished binder -varoituksesta. Oletko varma, että tuolla tavalla nimetty Church’sin nahka on tätä roskaa? Entä mahtavatko kaikki muut heidän nahkansa olla kunnollisia? Ainakaan polished binder ei ole muita halvempaa. Omissa Nevada-nahkaisissa jalkineissani näkyvät karvatupet erinomaisesti luupilla katsottuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.