RSS Feed

Bexley-varrekkaan anatomia

7

June 17, 2014 by Ville Raivio

Ranskan oma Bexley valmistaa jalkineita, joiden hinnoittelu on erikoinen. Kaikki parit maksavat yhtiön verkkokaupassa 139 euroa, ja samaan tilaukseen lisätty toinen pari on 89 euroa eikä mallilla tai koolla ole merkitystä diiliin. Myös muut tykötarpeet valmistajalta seuraavat samaa, alati kappalemäärän mukaan laskevaa hinnoittelua. Bexley on perustettu vuonna 1985 Lyonissa ja verkossa firma on toiminut vuodesta -95 alkaen. Yhtiön verkkokauppa onkin Ranskan vanhimpia ja kerännyt lähemmäs puoli miljoonaa asiakasta. Perustaja Eric Botton ei ole ottanut yhtiöönsä muita osakkaita, joten Bexley on säilynyt riippumattomana. Uusin aluevaltaus jalkineiden, lankkien, lepolestien ja muiden hoitotarpeiden jälkeen on vaatteissa, jotka lisättiin kokoelmiin kuusi vuotta sitten.

Valtaosa Bexleyn pareista valmistetaan Euroopassa ja nahkat hankitaan pääosin maineikkaalta d’Annonayn parkitsimolta. Hienostellen sanottuna Bexley seuraa vertikaalisen integraation periaatetta: yhtiö suunnittelee sekä kehittää kaikki tuotteensa itse ja myy ne omissa kaupoissaan. Kun jälleenmyyjät eivät kinastele keskenään asiakkaista, Bexley pystyy säilyttämään hintatasonsa selvänä. Myös lestit ovat oman kehittelyn tulosta ja uudet mallit suunnitellaan piirtämällä ne lesteille. Yritys tarjoaa sekä liimattuja, Blake-ommeltuja että reunospohjattuja jalkineita. Bexleyn edustaja lähetti minulle kenkäparin ja pyysi kommentteja Keikarin lukijoille, sillä minulla ei ole aiempaa kokemusta firman jalkineista.

Tämän päivän anatomiatekstissä esimerkkiparina toimii malli Enfield, joka on derby-varsikenkä eli varrekas Ridgeway-tyyppisellä kumipohjalla ja suoralla kärjyksellä. Tämä varrekas on ollut suosittu Keikarin foorumin jäsenten parissa, sillä se kommenttien mukaan tarjoaa mainion hinta-laatusuhteen ja etenee hyvin Suomen ilmastossa ympäri vuoden. Mallissa on Goodyear welt eli reunospohjaus, nahkapäällinen, nahkavuori ja nahkainen pinkopohja, johon käytön myötä painuu omistajan jalkojen muoto. Päällinen ja vuori ovat paksuhkoa ja jäykkää pintanahkaa, josta karvatupet erottuvat selvästi. Myrskyreunos kiertää koko varsikengän ympäri ja ompeleet reunoksessa ovat siistejä sekä tiuhoja. Samoin on laita päällisessä.

Lesti on kauttaaltaan yllättävän tyköistuva ja paksumman sukan kanssa tekee tiukkaa. Kärki on mukavan pyöreä ja pyöristetty reunoista, kärki- ja kantavahvikkeet ovat sopivan jämäkät. Mallin sisällä on muutamia maalia pursuavia kohtia, jotka jäävät piiloon sukan alle, ja varrekkaan suulla on vetolenkki mukavampaa jalkaanvetoa tuomassa. Nahkan kestävyydestä on vaikea sanoa vielä mitään, mutta täysnahkainen jalkine on aina mukavampi löydös — tässä hintaluokassa ominaisuus ei ole selviö. Kolmesta seikasta Bexley ansaitsee erityiset kehut: kuminen pohja on erinomainen kävellä ja sopivan nihkeä kättä vasten, eli pitoa jäälläkin löytyy; koko kielen vuori on pehmustettu vaahtomuovilla mukavuuden vuoksi, ja mallin varsi on aidosti tyköistuva, kiinni nauhoitettuna vain 21 cm ympärysmitaltaan kenkäkoossa 42.

Mielestäni Bexley tarjoaa erinomaisen varsikengän 139 eurolla, eikä Suomesta samalla summalla juuri saa yhtä paljon kenkää. En tiedä, miten tämä hienoinen ihme saavutetaan, mutta ensivaikutelma on ilman muuta mainio. Todennäköisesti nahka ei ole järin laadukasta, mutta ikääntyminen selviää vasta käytön myötä. Tästä huolimatta valmistajaa voi suositella pihille miehelle sekä opiskelijalle, joka haluaa pysyä pystyssä Suomenmaan talvessa ja saada useamman vuoden käytön kengiltään. Reunospohjauksen ansiosta anturan vaihto onnistuu myöhemmin, kunhan päällinen on kunnossa. Aikamoisia, nämä ranskalaiset.


7 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä!

  Kyllä, tuo vaikuttaa halpuutukselta.

 2. Jaakko says:

  Nyt myös yllätyksellisesti corrected grain -nahkaisena.
  Tilasin kahdet Enfieldit, toiset olivat kiilttävää korjattua nahkaa ja blake-pohjaiset, toiset tavallista nahkaa ja goodyear-pohjaiset. Onkohan tämä sitä halpuutusta?

 3. js says:

  Saappaasta vielä

  Tuli kommenttini kirjoittamisen jälkeen vilkaistua Wikipediaa. Wikipediaan on määritelty saapas: “Saapas on korkeavartinen jalkine, jossa ei ole nauhoja.”
  Määritelmä ja artikkeli vastaa omaa käsitystäni sanan “saapas” merkityksestä suomen kielessä. Linkki artikkeliin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Saapas

 4. Ville Raivio says:

  Kysyin termeistä jalkinemestari Sakari Jakobssonilta, joka suosii varsikengän nimeä tämänlaisista jalkineista. Saapas on siis nauhaton ja hyvin korkea. Kiitos, minäpä muutan otsikkoa ja tekstejä jatkossa.

 5. js says:

  Mietin tuota terminologiaa. Englanniksihan lähes kaikenlaiset tukevat kengät, varrelliset tai varrettomat, on “boot”, joka kääntyy suomeksi saappaaksikin. Artikkelin kenkiä en kyllä osisi sanoa saappaiksi vaikka englanniksi ovatkin “boot”. Olisiko varsikenkä tai nilkkuri enemmän suomalainen ilmaisu näille? Näin lyhytvartinen ei oikein edes istu saapikkaaksikaan.

  Törmäsin ensimmäisen kerran tähän suomen kielen englantilaistumiseen kun talvella etsin netistä saappaita. Löytyi kaikenlaisia kenkiä hakusanalla saapas mutta ei juurikaan saappaita, tai ne katosivat tällaisten varsikenkien ja nilkkureiden joukkoon.

 6. Ville Raivio says:

  Aikoinaan tilasin koko läjän Bexleyn lepolestejä, sillä niissä oli paras hinta-laatusuhde noin 20 eurolla pari. En enää suosi näitä, sillä valmistaja muutti niiden kokoa ja muotoa paljon pulleampaan joitakin vuosia sitten. Ne eivät tue hyvin kapeita tai tyköistuvia lestejä, vain leveitä. Tällä hetkellä paras diili on Herrainpukimolla, jonka lepolesteissä on kunnon setriä ja sopiva muotoilu. Hinta myös.

 7. Ane says:

  Bexley valmistaa mielenkiintoisella hinta-laatusuhteella vaikka mitä. Laadukkaita lienevät kenkien lisäksi vyöt ja lepolestit. Neljä seetripuista lestiä 59 eurolla on melko voittamaton diili.

  Tuo hintakuvio toistuu. Mitä enemmän tilaa jotakin, sitä halvemmaksi kokonaishinta muuttuu.

  Sukista ja muusta sälästä ei ole kokemusta. Mutta kengät ja vyöt arvattavastikin muukin nahkatavara ovat laadukkaita, reilusti hintansa väärtejä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari